Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
14:55
J. L. Petković - Vesti A

Civilno društvo se ogrešilo o Olivera Ivanovića

Civilno društvo na Kosovu pokazalo se nezrelim jer nije na adekvatan način reagovalo na ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Posebno je zabrinjavajuće to što nije bilo reakcija ni od strane srpskih nevladinih organizacija, kazao je Gazmen Salijević, predsedavajući Savetodavnog veća za zajednice pri kabinetu predsednika Kosova.

youtube.com/Slobodno Srpski
Gazmen Saljijević

- To govori o ukupnom stanju društva na Kosovu. Najviše me boli to što mi, kao ljudi koji smo deo civilnog društva, a pogotovo civilno društvo srpske zajednice, nije izašlo u javnost da makar to osudi. Mislim da nedostaje zrelost u svemu tome. Nije dovoljno baviti se samo pisanjem projekata i promocijom nečega. Uloga civilnog  društva, bar kako na zapadu funkcioniše, jeste osuda svakog nasilja i spremnost da podignete glas ne samo za takav jedan događaj, već za svaki drugi događaj koji se dešava. Da budete spremni, da budete kao cveno svetlo na semaforu koje zaustavlja saobraćaj - kazao je Salijević gostujući u emisiji "Slobodno srpski".

On je istakao da se za 10 godina od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost problemi zajednica ostali isti, dodajući da neće biti istinskih promena i pomirenja dok "ne pogledamo jedni druge u oči". Govoreći o položaju Roma na Kosovu Salijević je kazao da je ta zajednica u jako teškom položaju i jedna od najdiskriminisanijih na Kosovu.

- Najveći problemi Roma na Kosovu su nezaposlenost, obrazovanje i infrastruktura, što su tri povezane stvari. Redosled je takav iz prostog razloga jer tek ako roditelj radi on je u mogućnosti da ekonomski ojača i podrži svoju porodicu. Ukoliko imate infrastrukturu u mahalama to dete neće ići prljavih pantalona ili prljavih patika ili cipela u školu, nego će ići čistiji, uredniji. To su tri jako važne stvari na koje moraju lokalne samouprave da obrate pažnju - kazao je dodajući da romska zajednica stalno pokušava da ukaže na goruće probleme.

- Lokalna vlast mora da shvati da Romi nisu dobri samo za metlu. Postoji ta predrasuda, što je inače diskriminacija, kada govore često da nema obrazovanih Roma. Na sreću svakako ima obrazovanih Roma, imamo Rome koji studiraju, imamo Rome koji završavaju srednje škole, znači postoji pozitivan pomak, ali lokalne samouprave moraju da imaju ideju, da nas vide kao građane prvog reda i da zajednički rešavamo probleme, a ne kao građane drugog reda.
Kao negativan primer odnosa lokalnih samouprava prema Romima, Salijević je naveo opštine Gračanica i Severna Mitrovica. Ni u jednoj ni u drugoj nema nijednog zaposlenog Roma u opštinskoj administraciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online