Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.02.2018.
19:11
J. L. Petković - Vesti A

Minut ćutanja za krvoloka

U susret Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, a nakon što je propala inicijativa da kosovski parlament ukine taj sud, poslanici u Prištini su minutom ćutanja odali počast Hajredinu Baljaju, jedinom osuđenom pripadniku OVK za ratne zločine u Hagu. U prvoj presudi za zločine na Kosovu izrečenoj 30. novembra 2005. Balja je osuđen na 13 godina zatvora zbog mučenja, okrutnog postupanja i ubistva zatvorenika u logoru Lapušnik 1998. i 1999. Utvrđeno je da je lično učestvovao u mučenju jednog i ubistvu devetorice zatvorenika.

A. Čukić
Jasna poruka: Koketiranje Haradinaja sa ekstremnim nacionalistima

Ipak, minutom ćutanja, poslanici kosovskog parlamenta, među njima i poslanici Srpske liste, odali su počast Baljaju, ali i trojici pripadnika OVK koji su 1997. ubijeni u sukobu sa srpskim snagama.

Poslanici Srpske liste izjavili su da su "žrtve neviđene političke podvale" "jer su zbog isključenog prevoda, ostali u sali u trenutku kada je kosovska skupština odavala poštu preminulom teroristi i ratnom zločincu". Međunarodna zajednica na Kosovu ostala je nema na ovaj događaj. Do zaključenja ovog broja niko nije osudio postupak kosovske skupštine.

- To je skandal i apsolutno neprihvatljivo da se jedan haški osuđenik na ovaj način veliča. To ne čudi jer 80 odsto kosovskih Albanaca, prema istraživanju UNDP, smatra da nisu počinili nikakve ratne zločine. Ovo je koketiranje Ramuša Haradinaja sa ekstremnim nacionalistima, a nakon neuspelog pokušaja da se ukine Specijalni sud. Neprihvatljivo je ćutanje međunarodne zajednice, koja sigurno ne bi ćutala da je u Skupštini Srbije veličan direktni izvršilac ratnih zločina, na primer, Milan Lukić - kaže za "Vesti" Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice.

Pomoć za Kumanovsku grupu

Prošle godine Vlada Kosova je odlučila da sa 219.000 evra pomogne porodice Albanaca osuđenih za terorizam u Kumanovu 2015. Odluka je doneta nakon što je sud u Skoplju dosudio dve doživotne robije, 13 osoba na 40 godina zatvora, po jednog na 20 i 18, po dvojicu na 14, 13 i 12 godina za terorizam. Mnogi od 33 osuđenih su bili pripadnici OVK. Novinar Parim Oluri napadnut je na društvenim mrežama, nazvan srpskim špijunom jer je kritikovao takvu odluku vlade u Prištini.

To je ista poruka koju je poslao hrvatski parlament povodom presude i samoubistva Slobodana Praljka, a to je da su na vlasti oni koji smatraju da je ratni zločin bio legitiman način za dolazak na vlast i nastanak država, ocenjuje za naš list Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose

- To je poruka solidarnosti sa njihovim saborcima i komandantima, ali i da su kosovsko i hrvatsko društvo i te kako oboleli od nacionalizma, a ekstremni nacionalizam i danas snaga na koju se dobijaju glasovi. Iste poruke, ali sa drastično manjom snagom se šalju i kad se reaktiviraju osuđeni zločinci u Srbiji, bilo da drže predavanja, bilo da idu na liste. Protiv toga treba uvek protestovati. Jedno od pravila međunarodnog prava jeste da kada se neko osudi za ratni zločin, on mora na jedan način biti isključen, lustriran iz politike i vlasti. Tog pravila moraju da se drže svi, ali smo očigledno daleko od toga - kaže Janjić.

Nemušta odbrana

Nakon što se u medijima pojavio video snimak kako odaju počast Hajredinu Balji, poslanici Srpske liste su saopštili da su u znak protesta napustili sednicu parlamenta:
- Poslanici Srpske liste naravno nikada neće odavati poštu ubicama srpskih očeva, majki i dece, a da smo danas bili informisani o nameri skupštinskog rukovodstva, veoma bismo eksplicitno i gromoglasno izrazili svoj protest i sprečili ovakav javni šamar srpskom narodu i ponovno ubijanje srpskih žrtava - saopštila je Srpska lista ističući da se neće vraćati na sednicu parlamenta dok se ne reši pitanje načina rada i odnosa prema izabranim predstavnicima Srba.

On veruje da će se međunarodna zajednica oglasiti i ovim povodom, ističući da ona nema brzinu reakcije koju očekuju mediji i političari, te da će izvesno i ovaj potez kosovskog parlamenta biti stavljen u kontekst neuspelog pokušaja ukidanja Specijalnog suda.

Osim što je bio saborac Fatmira Ljimaja, Hajredin Baljaj bio je i funkcioner njegove Nisme. U Hagu su bili obuhvaćeni istom optužnicom za zločine nad civilima u logoru Lapušnik gde je ubijeno 23 Srba i Albanaca. Ljimaj i njemu podređeni Isak Musliju su oslobođeni krivice. Minutom ćutanja poslanici su odali i počast trojici pripadnika OVK, od kojih su dvojica Zahir Pajaziti i Hakif Zejnulahu, njeni osnivači.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online