Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
15:39
Tanjug A

"Bošnjacima pomoći da se oslobode frustracija"

Susret predsednika Srbije, predsednika Turske i člana Predsedništva BiH u Istanbulu početak je realizacije politike pomirenja na Balkanu, kaže Muamer Zukorlić.

Tanjug
Muamer Zukorlić

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) je u intervjuu Tanjugu rekao i da je politika pomirenja predstavlja nužnost ukoliko narodi na Balkanu, posebno srpski i bošnjački, žele da im budućnost bude drugačija od prošlosti.

- Veoma je važno da političari i svi koji su na pozicijama odlučivanja i uticaja budu opredeljeni ka takvoj politici. Ponekad je potrebna i podrška prijatelja sa strane, a turski predsednik Erdogan je ovog puta preuzeo tu ulogu - ocenio je Zukorlić.

Zukorlić ne vidi ništa sporno u Izetbegovićevom učestvovanju u razgovorima u Istanbulu, te podseća da se on ni jednog trenutka nije predstavljao kao predsednik BiH. ''Mislim da nema razloga za nervozu. Naravno da predstavnici srpskog i hrvatskog naroda imaju pravo da znaju šta se dešavalo u tim razgovorima, a bošnjačka politika sa Turskom, Srbijom ili bilo kojom drugom zemljom ne treba da bude skrivena od predstavnika ostala dva naroda'', smatra Zukorlić.

Uveren je da će Izetbegović o razgovorima obavestiti kolege u Predsedništvu, budući da je transparentnost ključ odnosa i poverenja koje treba da prethodi pomirenju. ''Ono što je Izetbegović dogovarao sa Erdoganom i Vučićem ne sme da bude na štetu srpskog naroda u Srbiji i BiH, a uveren sam da zbog prisustva predsednika Srbije neće ni biti. Ozbiljni državnici znaju da ne mogu da vode partikularne politike na Balkanu što se do sada pokazalo destruktivnim'', naglasio je sagovornik Tanjuga.

U tom kontekstu istakao je važnost Vučićevog stalnog insistiranja da Srbija i srpski narod nisu opasnost za BiH, da će Srbija poštovati integritet i suverenitet BiH i da neće podsticati bilo kakve podele.

- Bošnjaci imaju izvesne frustracije i osećaj inferiornosti, to treba otvoreno reći, zbog dešavanja u prošlosti i činjenice da Srbi i Hrvati imaju svoje prilično jake matične zemlje u susedstvu, a da Bošnjaci 'ortački' učestvuju u BiH, koja im je i matična zemlja - rekao je Zuklorlić.

- Bošnjacima i njihovim predstavnicima, u ovom slučaju Izetbegoviću, treba pomoći da se oslobode tih frustracija i mislim da ono što radi Vučić 'pametno i zdravo' ide u tom smeru - ocenio je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i BiH, tačnije srpskog i bošnjačkog naroda, predstavljaju ''osovinu'' buduće stabilnosti na Balkanu, a u prilog tome navodi da su ostali narodi uspeli, uz minimalne probleme, da serazgraniče nakon raspada bivše Jugoslavije. ''Srbi i Bošnjaci su još uvek upućeni, videćemo da li osudjeni ili, pak, privilegovani da žive zajedno i dele isti prostor pre svega u BiH, ali i u Srbiji'', rekao je Zukorlić.

On smatra da je nužno otvoriti novu stranicu, te da je u tom kontekstu dobrodošla podrška Turske, Rusije, Vašingtona i Brisela, ali apostrofira da strani faktori nikada neće staviti tudji interes ispred svog. Naznačio je da bi pomirenje izmedju Bošnjaka i Srba, uz asistenciju i podršku Turske, dovelo do ozdravljenja srpsko-turskih odnosa opterećenih istorijom i činjenicom da su ovim prostorima vekovima vladale Osmanlije zbog čega se, kako kaže, izgradio ''neprijateljski odnos prema Turcima''.

Iako trilateralni susret u Ankari smatra korisnim i podsticajnim, ukazuje da je na srpskom i bošnjačkom narodu da usvoje istorijske lekcije i primene ih u medjusobnim odnosima.

Komentarišući najavljeni projekat izgradnje autoputa sa dva kraka Sarajevo-Beograd koji bi trasom preko Zenice, Tuzle, Bijeljine, Požege i Višegrada, Zukorlić je

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online