Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.01.2018.
16:51
Vestionline, Tanjug A

Dačić: Izvući poruke iz prošlosti

Ne smemo zaboraviti prošlost, iz nje moramo izvući pouke za buduće generacije kako bi se prevazišle predrasude i izbegle greške, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Rimu na konferenciji o borbi protiv antisemitizma i istakao da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam.

Tanjug
Ivica Dačić u poseti Italiji, sa Angelinom Alfanijom

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje na prostoru OEBS u Rimu, Dačić je ukazao da borba protiv svih vrsta ekstremizma i netolerancije, na nacionalnom i međunarodnom nivou, treba da počne od sećanja na prošlost iz najmanje dva razloga - to je, kaže, naša zaostavština budućim generacijama, ali i lekcija o našim iskustvima i njihovim posledicama.

Zato je, istakao je, izuzetno važno da dalje razvijamo međunarodnu saradnju u oblasti edukacije i sećanja na Holokaust, kako ne bismo dozvolili ponavljanje prošlosti.

- Nečuven karakter Holokausta uvek treba da za sve nas ima univerzalno značenje. Moramo ostati posvećeni sećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine o Holokaustu i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču, kao i borbi protiv antisemitizma, rasizma i predrasuda - rekao je Dačić.

On je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, odao počast žrtvama te tragedije i poručio da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam.

Dačić je naveo da Srbija učestvuje u radu Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), budući da je jedna od država članica ove organizacije i pridaje veliki značaj sećanju i učenju o Holokaustu kako ne bi pao u zaborav i kako bi se sprečilo nasilje izazvano antisemitizmom.

Naveo je da su se Vlada Srbije i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODHIR saglasile o primeni nastavnih materijala o antisemitizmu u školama širom Srbije.

U vreme kriza najviše stradaju ljudska prava

U tom kontekstu, Dačić je istakao i značaj izložbe "Jasenovac, pravo na nezaborav", koju je otvorio 25. januara u zgradi UN-a u Njujorku, a koja reprezentuje stravično stradanje Srba, Jevreja i mnogih drugih naroda, stigmatizovanih i podvrgnutih sistematskom uništenju, bez presedana, od strane ustaškog režima NDH.

- Ne smemo zaboraviti prošlost. Iz prošlosti moramo izvući pouke za buduće generacije kako bi se prevazišle predrasude i izbegle greške. Naročito ne treba da izgubimo iz vida činjenicu da u vreme konflikata i kriza najviše stradaju osnovna ljudska prava - apostrofirao je Dačić.

Takođe, naveo je, moramo da se zalažemo za veću stabilnost, bezbednost i prosperitet, i u našim društvima i u odnosima među državama.

- Borba protiv antisemitizma zahteva sveobuhvatan odgovor. Čvrsto verujemo da OEBS predstavlja pogodan okvir za dalje jačanje naših međunarodnih napora u borbi protiv ove zabrinjavajuće i ozbiljne pojave. Zajednički napori u primeni naših obaveza predstavljaju ključni element za očuvanje stabilnosti i bezbednosti u regionu OEBS i šire - naveo je Dačić.

Značaj borbe protiv antisemitske mržnje 

Istakao je da je borba protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje od neposrednog značaja za bezbednost i stabilnost naših društava.

Kako je rekao, prisustvo velikog broja ministara i drugih predstavnika vlada na visokom nivou jasno ukazuje na značaj koji države OEBS pridaju borbi protiv antisemitizma i svih oblika netolerancije i diskriminacije.

Podsetio je da je 2014. godine obeležena desetogodišnjica Berlinske deklaracije, u kojoj su države OEBS osudile sve oblike i napade motivisane antisemitizmom, kada je istaknuto da je političko liderstvo ključno za uspešan odgovor na antisemitizam.

- Danas kada se antisemitizam javlja u novim oblicima i ispoljavanjima, koji zajedno sa drugim oblicima netolerancije i diskriminacije predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratiji i bezbednosti, uveren sam više nego ikada pre da politički lideri imaju najveću odgovornost u borbi protiv antisemitizma - istakao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online