Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
19:52
www.dw.com A

Tači: Ivanović je sam rekao da je najveće probleme imao sa Srbima, a ne Albancima

"Ubistvo Olivera Ivanovića je tragičan događaj, najgora moguća vest koju smo mogli da čujemo i doživimo u ovom trenutku. Ono što mogu da kažem jeste da je Kosovu ovo najmanje trebalo. Oni koji su smislili, isplanirali i izvršili to delo, imali su za cilj povredu Kosova. Da predstave Kosovo kao nestabilnu zemlju, kao zemlju krize i metaka, a ne stabilnosti i mira, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači u ekskluzivnom intervjuu za Dojče vele.

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

- Ne želim da ugrožavam istragu, ali prve informacije nam daju nadu da bi uskoro mogla da se otkrije prava istina, da se otkriju oni koji su inicirali i izvršili ovaj atentat nad liderom Srba sa Kosova. Neću da prejudiciram ko stoji iza tog ubistva, ko je podstrekivao, a ko izvršio to ubistvo, ali ono što mogu da potvrdim jeste da institucije države rade na tome da se ubistvo što je pre moguće rasvetli - rekao je Tači.

- Moramo takođe da budemo otvoreni i da kažemo istinu: gospodin Ivanović je imao i srpsko državljanstvo. On sam je rekao da je najmanje probleme imao sa Albancima i da je najveće probleme imao sa  Srbima. Da mu oni prete. Ali, još jednom, ja ne želim da prejudiciram ništa. Onima koji su organizovali atentat cilj je bio da naškode međuetničkim odnosima između Srba i Albanaca na Kosovu ili da stvore još veći razdor između Srba na severu Kosova - dodao je on.

Na pitanje da li postoji bilo kakvo mešanje Rusije, pošto se često govori i o jačanju uloge Rusije, ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već i na severu Kosova, Tači je odgovorio da "sam podatak da Putin na severu ima veći autoritet od svakog srpskog političara, govori o tome da je njegov uticaj veliki i da je on bespogovorni autoritet na severu".

- Ali ne samo tamo, već i u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda gde žive Srbi. Dokle god je tako, postavlja se i pitanje opredeljnosti Srba za evropski put. Bilo kako bilo, Kosovo ima evropsku budućnost i to niko ne može da ometa. Ono što želim da istaknem jeste da mi imamo odličnu saradnju s liderima Srba koji su u kosovskim institucijama - istakao je kosovski predsednik.

Što se tiče kritika na račun formiranja Zajednice srpskih opština. tj. da bi to moglo da dovede do podele Kosova, Tači je odgovorio:

- Ne, to je definitivno pogrešno razmišljanje. Ni po koju cenu neće biti podele Kosova. Neće biti ni posebne autonomije, niti ugrožavanja teritorijalnog integriteta i celovitosti Kosova. Ali, osnivanje Zajednice je naša ustavna i zakonska obaveza - rekao je Hašim Tači.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online