Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.01.2018.
08:41
Vestionline A

Obzerver: To je Balkan, neće pronaći ubicu Ivanovića

Američki stručnjak Džon Šindler u svojoj analizi za "Obzerver" izražava bojazan da ubica Olivera Ivanovića nikada neće biti otkriven.

Tanjug
Da li će smrt ostati večna misterija

Ubistvo Olivera Ivanovića, odrađeno je po klasičnom šablonu po kojem se u jugoistočnoj Evopi "rešavaju" politički protivnici, već sada je uzrokovalo probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, te je neizvesno kada će i pod kojim uslovima, dijalog biti nastavljen, piše Šindler.

Atentat na Ivanovića dogodio u danu kada je u Briselu trebalo da počne tehnički dijalog Beograda i Prištine, posle skoro više od godinu dana, ali do njega nije došlo kada je srpska delegacija čula šta se desilo u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Još od rata 1999. godine na Kosovu, piše "Obzerver", vlasti u Beogradu ne mogu da se pomire sa činjenicom da je u tadašnjem ratu Srbija "izgubila svoju južnu pokrajinu".

Izgubljeni rat nakon NATO bombardovanja doveo je do pada Slobodana Miloševića. Njegovim padom i uspostavljanjem novog političkog poretka činilo se da je Srbija sve bliža Evropskoj uniji, pa da će tako uskoro biti rešen i vekovni problem Srba i Albanaca. Činilo se da će tako biti, sve do ubistva Ivanovića, zbog kojeg se, kako izgleda, ovaj problem vraća nekoliko koraka unazad.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovaj čin okarakterisao je kao "akt terorizma", te odmah sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost koja će se baviti atentatom. I delegacija iz Brisela, čim je čula za atentat, poručila je da dijaloga neće biti i vratila se u Beograd.

Ko je bio Oliver Ivanović?

- Ko je zapravo Oliver Ivanović? Svakako - čovek sa veoma mnogo neprijatelja. Nije bio omiljen ni među Albancima, a ni među Srbima - piše Obzerver.

Albanci su ga mrzeli zbog navodne umešanosti u ratne zlocine 1999. godine, zbog kojih je bio i osuđen, ali je na to uložena žalba. U vreme kada je ubijen, Ivanović je čekao novo suđenje.

Nije bio popularan ni kod srpskih nacionalista, jer je bio spreman da pregovara sa kosovskim političarima, a u vezi sa konačnim statusom Kosova. Ivanović je na kraju prihvatio kosovsku realnost, a povrh svega, da je Kosovo davno "otišlo na svoju stranu" i to u nepovratnom pravcu, iako toga mnogi u Beogradu nisu bili svesni.

Tokom godina, Ivanović je dobijao više pretnji od Srba, nego od Albanaca, konstatuje autor "Obzervera".

U tekstu se konstatuje da su se u poslednje skoro dve decenije u Srbiji desila mnoga ubistva političara, novinara, kriminalaca koja do danas nisu rešena, te postoji bojazan i da ubica Olivera Ivanovića nikada nece biti otkriven.

Nije došlo do lustracije

Problem je, piše Obzerver, što nakon raspada Jugoslavije 1991, komunistički bezbednosni aparat nikada nije rasformiran. Tačnije, nikada nije došlo do lustracije.

Posle raspada Jugoslavije, formirana je tajna policija, a pojedini njeni članovi su bili iz kriminalnog miljea, te su oni korišćeni za obavljanje prljavih poslova u inostranstvu. Međutim, ove strukture nastavile su dalje da metastaziraju, pa su bili uključeni u špijuniranja, kidnapovanja kriminalaca, ali i političara.

Ubistvo Zorana Djinđića dovelo je do serije hapšenja kriminalaca, ali nije se ušlo u rešavanje koruptivnog sistema. Petnaest godina kasnije, ništa se nije promenilo, tajni agenti i dalje se nalaze u vrhovima političkih partija i velikih kompanija. Nije teško pomisliti da su neki od njih bili umešani u ubistvo Ivanovića.

"Kako god, jugoistočna Evropa danas je opasnije mesto nego što je to bila 2003. godine. Ruski uticaj u ovom delu Evrope je neverovatno porastao pogotovo u Srbiji i Bosni, dok podrška Rusije Srbima na severu Kosova nije nikakva tajna", smatra "Obzerver".

"Kremlj povezan sa Ivanovićevim ubistvom"

Ruski predsednik Vladimir Putin obnovio je istorijske veze sa "pravoslavnom braćom" Srbima i svako ko je upoznat sa tim koliko je puta ovaj uticaj bio maligan, pogotovo kada su u pitanju atentati, Balkan, ali i cela Evropa treba da se brinu da je baš Kremlj povezan sa Ivanovićevim ubistvom, piše u tekstu.

Za sada, region čeka da sazna ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića. Ovo je Balkan, pa niko ne očekuje da ubica i nalogodavci uskoro biti otkriveni, kao ni da će zvaničnici biti potpuno iskreni kada je u pitanju njegovo ubistvo.

"Sigurno je to da će se u narednim danima pojaviti razne teorije zavere zašto je do atentata i došlo. Najgore je to što je nada da će uskoro doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine umrla zajedno sa Ivanovićem - i to u šablonu kakav je karakterističan za ovaj deo Evrope. Kako će Moskva odreagovati na ovaj zločin može da odredi sudbinu ovog problematičnog regiona, ali i šire", zaključuje analitičar

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online