Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.01.2018.
08:36
Vestionline A

FOTO: Sahranjen Oliver Ivanović, vladika Teodosije održao govor

Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Tanjug
Novo groblje: Građani se opraštaju od Olivera Ivanovića (1953-2018) 

Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se danas oprostio veliki broj građana iz cele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa Kosova i Metohije - u tišini su palili sveće i ostavljali cveće.

Opelo ispred crkve Svetog Nikole služio je episkop Raško - prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja.

Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je u govoru da je Oliver Ivanović u srcima svih ostavio veliku prazninu.

- On je bio veliki čovek, hrabar i patriota, koji se ceo život borio za pravdu i istinu - rekao je vladika Teodosije.

- Njegova životna želja i vizija bila je da Srbi ostanu i opstanu na vekovnim ognjištima. Nikada se nije štedeo, ni 1999, ni kada je međunarodnim predstavnicima svedočio o stradanju Srba. Svuda su ga s pažnjom slušali. Za njega je Kosovo bilo uvek mnogo više od teritorije i politike. Uvek je mislio na unapređenje života običnog čoveka s obe strane Ibra. Posebno je bio vezan za Dečane, u kojima se rodio. Uvek je plenio hrišćanskim optimizmom. Ukazivao je na probleme koje treba rešiti. Posećujući ga u pritvoru, nikada nismo videli očajanje, već veru. Duboko će nam svima nedostajati, ali naša srca danas nisu tužna, jer je pokazao da žrtvovanje nije gubitak. Oliver ostaje sa nama kao simbol naše rešenosti da budemo svoji na svome - rekao je vladika Teodosije.

"Svi smo mi Oliver"

Svetska šampionka u karateu i dugogodišnja Ivanovićeva prijateljica Tanja Petrović održala je u ime porodice i prijatelja govor, navodeći da je nema pred zločinačkim činom.

- Nastavite da nagujete sve ono lepo što je usadio u vas i od čega ste satkani - poručila je Tanja Petrović porodici.

Ona je rekla da Ivanović nije prošlost, već sadašnjost i budućnost

- Ne boj se Olivere tamo gde ti ideš, tamo je Bog, tamo je vera i istina za koju si se borio i poginuo - rekla je Tanja Petrović i poručila: "Svi smo mi Oliver".

Tuga je okupila njegovu porodicu i oko pet hiljada građana, koji su im izjavljivali saučešće.

Na istom mestu u poslednjem pozdravu ova tragedija okupila je i poziciju i opoziciju.

Tišina i jecaji se čuli na Ivanovićevom odru.

Osim velikog broja rodbine, prijatelja i građana poslednji pozdrav i saučešće porodici uputili su Saša Janković, Zoran Živković, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Aleksandar Šapić, Saša Radulović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Dragan Marković Palma, Marko Đurić, Ljubiša Diković, Nenad popović, Milorad Pupovac, Đorđe Vukadinović, Vladimir Lazarević, Boris Tadić, Arno Gujon, Borko Stefanović, Branko Ružić i mnogobrojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života Srbije

Od Olivera Ivanović danas se oprostio i predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić. 

On je članovima porodice izjavio saučešće ispred crkve na Novom groblju u Beogradu i položio venac ispred kovčega. 

Delegaciju Vlade Srbije predvodila je premijerka Ana Brnabić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog Ivanovića, izjavio je za list "Danas" da sahranu organizuje porodica, kojoj su se mnogi iz vrha vlasti i različitih stranaka javili da izjave saučešće, ali da niko od političara neće govoriti danas na groblju. On kaže da neće biti nikakvih komemorativnih skupova povodom ubistva njegovog brata zato što se, prema rečima vladike Teodosija, u crkvama širom Srbije Oliveru Ivanoviću već služe parastosi.

U Vladi Srbije "Danasu" je rečeno da je zahtev Novom groblju da Ivanović bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana podnela Skupština grada Beograda. Prema nezvaničnim saznanjima lista "Danas", odluka da se Ivanović sahrani u prestonici doneta je, navodno, u dogovoru Ivanovićeve najuže porodice i predsednika Srbije. Inače, gradsko groblje u Kosovskoj Mitrovici nalazi se u južnom, albanskom delu grada, pa se od 1999. stanovnici severne Mitrovice i Zvečana sahranjuju u groblju u Radurima, dok su Ivanovićevi roditelji sahranjeni u Crnoj Gori.

Ivanović je ubijen u utorak, ispred stranačkih prostorija njegove Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online