Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.07.2010.
09:43
Tanjug A

Odnosi sa Srbijom su dobri, ali može i bolje

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki ocenio je da su odnosi dve države veoma dobri, posebno u oblasti kulture i kontakata ljudi, ali da i dalje postoji prostor za njihovo poboljšanje, pre svega u oblasti ekonomije.

Ambasador Cunozaki je podsetio na prošlogodišnje posete Tokiju srpskog potpredsednika vlade za evropske integracije i ministra za nauku i tehnološki razvoj Božidara Đelića, i šefa diplomatije Vuka Jeremića, a s druge strane, na dolazak japanskog zamenika ministra spoljnih poslova Jasutošija Nišimure u Beograd.

Tošio Cunozaki

''Voleli bismo da takve međudržavne posete budu češće u budućnosti", kazao je japanski ambasador.

Srbija ima veliki potencijal za ulaganja

 

Japanski ambasador smatra da Srbija ima veliki potencijal za ulaganja. Razlozi su dobar geografski položaj Balkana i posebno Srbije u regionu, njeni ekonomski odnosi sa drugim državama, kao što su ugovori o slobodnoj trgovini koje ima sa velikim zemljama, kao što je Rusija, kao i izgledi da postane članica Evropske unije.
Srbija ima jeftinu, ali veoma kvalifikovanu radnu snagu, kao i veoma stabilnu političku situaciju, što je sve čini dobrim mestom za ulaganje, ocenio je japanski ambasador.
"Čuo sam da će jedna velika japanska firma elektronike investirati u Svilajncu i nadam se da će to ulaganje biti dobra motivacija za druge kompanije da prate taj primer", izneo je ambasador Cunozaki.


Povod za intervju sa ambasadorom Cunozakijem je nedavni početak realizacije Projekta ranog otkrivanja raka dojke i unapređenja kapaciteta prevencije, za šta je japanska vlada obezbedila 5,8 miliona evra radi kupovine mamografa i druge opreme u 39 zdravstvenih centara u Srbiji.


Ukupna vrednost japanskih donacija Srbiji od kraja 2000. iznosi oko 208 miliona evra. Od toga se 124 miliona evra odnosi na humanitarnu, razvojnu i tehničku pomoć, a 84 miliona evra na otpis duga koji je Srbija imala prema Japanu.


''Pored generalnih principa koji rukovode vladu u Tokiju da pomaže privrede i društva zemalja u razvoju i u tranziciji, poseban razlog zbog koga je Japan davao donacije Srbiji je taj što je narod pretrpeo mnogo od sankcija Ujedinjenih nacija devedesetih godina, dok su u NATO bombardovanjima uništeni infrastruktura i fabrike. Zbog toga je Srbija morala, posle demokratskih promena, mnogo napornije da radi kako bi se ekonomski oporavila'', primetio je japanski ambasador.


Jedan od sektora u kojima je Srbija dobila najveću pomoć Japana je zdravstveni sistem, što je pokazala i pomenuta donacija, koju je ambasador Cunozaki potpisao sa ministrom za zdravstvo Tomicom Milosavljevićem u Beogradu 30. juna.


"To je od izuzetne važnosti za žene u Srbiji, jer je veoma visok broj onih koje imaju tu vrstu raka. Početni stadijum se otkrije u samo 25 odsto slučajeva, dok je u Japanu taj procenat veći od 70 posto", ukazao je ambasador.

Osim u zdravstvu, pomoć Japana bila je uglavnom usmerena u infrastrukturu i obrazovanje, a od ove godine u planu je i pomoć u oblastima zaštite životne sredine, uključujući rukovanje otpadom i usvajanju mera za borbu protiv klimatskih promena, naveo je ambasador.


On istovremeno ističe da je važno oživeti kontakte među građanima dve zemlje u različitim poljima, kroz turizam, kulturne razmene, jer će se time dva naroda bolje upoznati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online