Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.01.2018.
22:24
Vestionline, N1 A

Dačićev prijem, Skat i Čepurin na suprotnim stranama sale

Vlasti u Srbiji danas bez reakcija na medijske navode da srpsko-ruski humanitarni centar definitivno neće dobiti diplomatski status. To navodi list Danas, koji napominje da nisu mogli da potvrde informaciju da je predsednik Vučić sa Vladimirom Putinom raspravljao o mogućim kompromisnim rešenjima.

Tanjug
Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i funkcioner SPS Žarko Obradović

Međutim, spisak spornih pitanja koje Srbija ima sa Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama tu se ne završava - sa novogodišnjeg prijema šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića za medije i diplomate, ambasadori dve zemlje diplomatski poručuju ko je na potezu.

Na istom prijemu, ali na različitim stranama sale u kojoj se on održava. Ambasadori Amerike i Rusije stigli su u ministrastvo inostranih poslova Srbije u danu kada se ovdašnji mediji bave izveštajem Senata o uticaju Kremlja na Balkanu, a list Danas piše, pozivajući na izvore u vrhu vlasti, da Srbija neće dodeliti diplomatski status Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. Američki ambasador o tome zna koliko i srpski mediji.

- Nisam video da je bilo nekih promena situacije u prethodnih nekoliko meseci. Iz štampe vidim da ima dosta spekulacija o centru u Nišu. Naša pozicija je dobro poznata i to je odluka koju treba da donese srpska javnost i vlast - smatra  ambasador SAD Kajl Skat.

I ruski ambasador smatra da je loptica u dvorištu Srbije. O navodima američkog Senata o, kako se kaže, malignom uticaju Moskve u ovom delu Evrope i potrebi da borba protiv toga krene baš iz Beograd, Aleksandar Čepurin nije bio raspoložen da govori.

Tanjug
Ambasadro SAD u Srbiji Kajl Skot na prijemu 

- Ja ne želim da ulazim u te stvari, da negde... Mi imamo dobru osnovu za razvoj saradnje, da je produžimo na tom putu - rekao je amabasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Šta o svojoj poziciji između dve vatre i medijskim navodima o Humanitarnom centru u Nišu misle zvaničnici Srbije, danas nije bilo moguće čuti. Ministar spoljnih poslova stigao je da se pozdravi sa novinarima, ali ne i da odgovara na njihova pitanja.

- Sve sam rekao u govoru - poručio je Dačić.

A u govoru opšta mesta o uravnoteženoj spoljnoj politici. Dačić je pročitao sedam strana govora, koji je na ulasku u salu podeljen i stranim diplomatama. Tako su svi unapred znali šta će šef diplomatije reći, a mogli su i da ga prate dok govori.

- Čvrsto opredeljenje za razvoj ukupnih odnosa sa Rusijom, potkrepljeno je redovnim susretima visokih zvaničnika i sadržajnim razgovorima koje dve strane imaju, što je pokazala i nedavna poseta delegacije Vlade Srbije Moskvi, na čelu sa predsednikom Vučićem. Na bilateralnom planu postignut je napredak u odnosima sa SAD. Ostvarena je poseta predsednika Vučića Vašingtonu, što je bio dobar politički signal. Sa naše strane je upućen poziv da predsednik Tramp poseti Srbiju - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u svom govoru.

Poslednji nekoliko događaja, uključujući i neizdavanje vize generalu Ljubiši Dikoviću, ukazuje na to, uveren je nekadašnji dopisnik iz Vašingtona Milan Mišić, da će se od Srbije tražiti jasnije opredeljenje.

- U pozadini je očigledno sazrelo američko uverenje da se Rusija previše proširila i da ima uticaja u Srbiji i da je vreme, kako je to formulisalo nekoliko američkih zvaničnika, da Srbija mnogo jasnije potvrdi da je opredeljena za ulazak u Evropsku uniju - kaže bivši dopsinik Politike iz Vašingtona Milan Mišić.

Jasniju sliku medijskih nagađanja mogli bismo, kaže, dobiti vrlo brzo. Jer ministar spoljnih poslova Srbije 9. februara putuje na Molitveni doručak u Vašingtnu, a ubrzo posle toga u Srbiju stiže i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. A do tada...

 -Hvala vam puno, srećna Nova godina, nemam čime da nazdravim osim vodom, da ste živi i zdravi - poručio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online