Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.01.2018.
15:12
Vestionline, Tanjug A

Malta tudej: Šolak kupio državljanstvo da izbegne porez

Najnovija lista naturalizovanih građana na Malti pokazala je da je suvlasnik kablovske kuće SBB Dragan Šolak kupio pasoš te zemlje kroz Individualni investicioni program za 650.000 evra, otkriva portal "Malta tudej".

printscreen

Prema pisanju portala, Šolak se kao najnoviji građanin pojavio u doktumentima projekta "Malteški papiri" kao još jedan milioner koji izbegava plaćanje poreza.

Šolak se pojavljuje na najnovijoj listi naturalizovanih građana Malte iako se pretpostavlja da je biznismen kupio pasoš kroz Individualni investicioni program (IIP) - koji prodaje malteško državljanstvo za 650.000 evra, navodi Malta tudej.

List dodaje da je Vlada odbila da oda imena građana koji su dobili državljanstvo naturalizacijom, preko tog programa.

Malta tudej navodi da je uspela da identifikuje njegovo ime i ime njegove supruge Gordane, kao i još dva izdržavana lica N. i S. Šolak, sa adresama na dve različite lokacije, jednoj u Slijemi, a drugoj u luksuznoj stambenoj zoni Tigne Point.

Projekat "Malteški papiri", koji vodi Evropski istraživački centar (EIC), a u kome učestvuje Malta tudej, otkrio je u kojoj meri su oni koristili malteški poreski sistem da prebace svoj profit u zemlju i plate manji porez nego što bi platili u Srbiji, piše portal.

Malta tudej takođe navodi i da je prema saznanjima hrvatskog partnera EIC, izbegnuto plaćanje poreza kada su Šolakovoj medijskoj grupi različite TV stanice na Balkanu platile 6,7 miliona evra za prava emitovanja sportske TV, ali je taj novac završio na Malti, Kipru i Lihtenštajnu.

Šolakova medijska grupa je jedna od najvećih telekomunikacionih grupa na Balkanu, koja pruža Internet, telefon i TV programe domaćim i stranim građanima i imala je prihod u 2016. godini od oko 440 miliona evra, navodi Malta tudej.

Prema srpskim medijima, Šolakova "United media" poseduje, pored ostalog, TV kanale "Sportklub" i televizije N1 koja pokriva tri regionalna centra na području Hrvatske, Srbije i BiH.

Šolak u toj kompaniji poseduje 22,11 odsto udela čiji je vlasnik "Gerrard Enterprises" sa ostrva "Island of Man".

Gordana, supruga Dragana Šolaka, poseduje 4,99 odsto udela u "United media" preko kompanije BVI "Cable Management Company Ltd".

Kako navode mediji, "United group" je sastavljena od srpskog SBB-a, "Telemaha" (u Sloveniji i BiH) i Total TV-a (prisutnog u šest zemalja bivše Jugoslavije) i umrežuje populaciju od 1,7 miliona korisnika.

Sedište firme je u Holandiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online