Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
16:24
J. Arsenović - Vesti A

Predstavljen Apel za odbranu Kosova i Metohije: Zamrznut konflikt a ne predaja

Apel za odbranu Kosova i Metohije i njegovih prvih 178 potpisnika, među kojima su sedam akademika, 100 doktora nauka, 62 univerzitetska profesora i 11 arhijereja Srpske pravoslavne crkve, nisu bili dovoljni da se beogradski mediji odazovu u pristojnom broju kako bi javnost obavestili šta umne i ugledne glave očekuju od domaće javnosti i zahtevaju od srpskih vlasti.

V. Sekulić
Časlav Koprivica. Miloš Ković i Milo Lompar

A reč je o reagovanju dela intelektualne javnosti na dvosmislene i uznemiravajuće poruke koje poslednjih meseci stižu od predstavnika vlasti kada je reč o KiM, istakao je istoričar Miloš Ković, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Srbije, u okviru kojeg je i pokrenut apel, ali inicijatori insistiraju na državnom a ne stranačkom karakteru dokumenta.

Dvosmislene poruke se odnose pre svega na javno iznošenje da je vlast u Srbiji obavezna da potpiše pravno obavezujući ugovor o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i javno iznetih stavova da je vlast spremna da pod određenim uslovima dozvoli da Kosovo dobije stolicu u UN.

- A mi ne znamo koji su to uslovi - primećuje Ković.

Činjenica da se u Apelu ukazuje na opasnost da se Srbija ovakvom državnom politikom odriče KiM možda je jedan od razloga što provladini i većina mejnstrim medija nije došla da isprati predstavljanje dokumenta.

Potpisao i episkop raško-prizrenski

Među potpisnicima su akademici Matija Bećković i Vasilije Krestić, pisci Vladimir Kecmanović i Gojko Đogo, reditelji Danilo Bećković i Predrag Gaga Antonijević, slikar Miloš Šobajić, episkop raško prizrenski Teodosije, najstariji arhijerej u SPC vladika šabački Lavrentije, glumac Petar Božović...

Jedan od potpisnika, univerzitetiski profesor Milo Lompar, pozvao je građane da im se priključe jer su poruke iz dokumenta "moralno opravdane i politički celishodne".

Samo nekoliko dana ranije jedan od tih glasila, beogradski "Blic", plasirao je netačnu informaciju da je autor Apela mitropolit Amfilohije, inače samo jedan od potpisnika, i da je reč o pamfletu usmerenom protiv politike Aleksandra Vučića.

U dokumentu se, između ostalog, upozorava da bi saglašavanjem sa otimanjem i dobrovoljnim odricanjem od sebe i svoje osnovne zemlje, kao i od dela sopstvenog naroda, "otpočelo nezaustavljivo propadanje i nestajanje Srbije, do konačnog ispisivanja iz istorije".

Potpisnici Apela se zalažu da se Kosovo tretira kao "zamrznuti konflikt" čije rešavanje može da se desi samo u promenjenim međunarodnim okolnostima, kada jedna strana neće dobiti, a druga izgubiti sve. Ković kaže da bi tako uradile umne glave iz srpske prošlosti poput Nikole Pašića i Ilije Garašanina.

Sajt "Ne odustajemo" za nove potpise

Prvi potpisi su sakupljeni za tri dana, a požurilo se zvaničnim objavljivanjem Apela pre Božića, kako bi na  veliki praznik građani Srbije bili u mislima sa svojim sunarodnicima na KiM.

Sutra, na Badnji dan, u listu "Politika" biće objavljen i tekst Apela u vidu plaćenog oglasa sa spiskom prvih potpisnika. U nedelju, na Božić, biće pokrenut i sajt "Ne odustajemo", preko kojeg će i svi zainteresovani širom sveta svojim potpisom moći da podrže stavove iz dokumenta.

Profesor Časlav Koprivica, jedan od potpisnika, kaže da Apel ima preventivnu nameru.

- Njime se ne može vratiti KiM u ustavni sistem Republike Srbije, ali može da se spreči namera aktuelnih  vlasti čiji su predstavnici prošle godine saopštavali da će sa dnevnog reda za svagda skinuti pitanje KiM. To bi značilo da se odrečimo aduta kojeg još uvek imamo, a to je da po međunarodnom pravu KiM i dalje deo Srbije - precizirao je Koprivica.

Inicijatori insistiraju na mirovnom karakteru dokumenta, smatraju da problem KiM ne mogu rešavati strane ambasde i velike sile, već da rešenje mora nastati u dogovoru građana Srbije srpskog i albanskog porekla, pod okriljem UN i u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustava Republike Srbije. Veruju da komšije u regionu na dokument neće gledati kao na novo Načertanije ili Memoranduma 2.

- Ovaj dokument se zalaže za mir u regionu, a po našem mišljenju on se čuva čuvanjem državnih granica - kaže Ković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online