Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
18:55
J. L. Petković - Vesti A

Tražimo pravdu od Brisela

Porodice žrtava ponovo su pozvale vlasti u Beogradu da glavna tema u razgovorima u Briselu bude pitanje kidnapovanih i ubijenih na Kosovu. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji saopštilo je da bi ova tema trebalo da bude broj jedan u 2018. godini.

M. Karović
Dug put do istine: Gordana Đikanović

- Tek nakon rešenja za ovo pitanje i kad se uhapse i osude komandanti zločinačke terorističke OVK mogu rešavati ostale teme - smatraju u tom udruženju.

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika ističe da su "nebrojeno puta molili, tražili i zahtevali od srpskih delegacija u briselskim razgovorima i pregovorima, da se srpska i albanska strana zajednički, ozbiljno i odgovorno založe za rešavanje pitanja kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji i procesuiranje ratnih zločina".

- Ova pitanja i problemi se ne mogu rešavati ni samo u Beogradu, ni samo u Prištini. Rezultati koje mi, porodice kosmetskih stradalnika očekujemo mogući su samo za pregovaračkim stolom u Briselu. Tamo bi i jedna i druga strana preuzele obaveze da daju svoj maksimum i traže od institucija koje se pitanjima nestalih bave, da se odblokira zastoj u otkrivanju novih grobnica, da otpočnu ekshumacije i identifikacije svih nestalih na Kosmetu, pa i 570 Srba i nealbanaca čija je sudbina i danas nepoznata - ističe u razgovoru za "Vesti" Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Ona ističe da su predstavnici Udruženja još u razgovoru sa prvim pregovaračem Beograda u Briselu Borkom Stefanovićem dobili obećanje da će pitanje kidnapovanih biti jedno od prvih pitanja koje će dve delegacije razmatrati.

- I od svih kasnijih srpskih delegacija dobijali smo uveravanja da će se založiti za rešavanje ovog, za porodice stradalih na Kosmetu, najbolnijeg pitanja. Pregovarači se menjaju, godine prolaze i, nažalost, pitanje nestalih zapada u sve dublji ćorsokak. Poražavajuća je činjenica da se na prstima ruke mogu nabrojati imena nestalih kosmetskih Srba, koji su u nekoliko poslednjih godina identifikovani. Otud inicijativa, molba, zahtev, da delegacije Beograda i Prištine problem nestalih "ne guraju pod tepih", već da se, sa institucijama koje se pitanjima nestalih bave, uhvate u koštac sa pronalaženjem nestalih i razotkrivanjem istine o njihovom stradanju - podvlači Đikanović.

Ranjena ćerka Nasima Haradinaja

U eksploziji bombe 2. januara 2018. u švedskom Helsingborgu, ranjena je kćerka bivšeg komandanta OVK Nasima Haradinaja, inicijatora peticije za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.
Jaka eksplozija u stanu ranila je Arianu Haradinaj, koja radi kao medicinska sestra. Na pitanje Kosovopresa, da li je napad povezan sa njegovim političkim aktivnostima, Haradinaj, koji rukovodi Udruženjem veterana OVK, kazao je da je to teroristička akcija bez obzira na cilj napada.
- Ne želim da spekulišem o motivima napada i na švedskim vlastima je da istraže i reše slučaj - odgovorio je on.
Veterani OVK pokušali su da van snage stave Zakon o specijalizovanim komorama i specijalnom tužilaštvu i tako ukinu međunarodni sud za ratne zločine koji će se baviti zločinima bivših pripadnika OVK. Nakon ukazane medicinske pomoći, švedska policija je prebacila Arianu na bezbedno mesto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online