Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.01.2018.
15:22
telegraf.rs, Vestionline A

5 najvećih izazova za Srbiju u 2018. godini

Kako iz Beograda preko Prištine stići u Brisel, i to punog novčanika?! Kalendarski prosta, ali sudeći prema izazovima koji su pred srpskom državom i društvom, 2018. godina biće jako složena.

EPA/Julien Warnand
Kako će Srbija na putu evrointegracija doći do cilja?

Ove godine sudeći prema najavama, kako državnog rukovodstva, ali i evropskih zvaničnika može doći do raspleta i početka konačnog rešavanja svih onih izazova i problema, koji nam sada već decenijama vise nad glavom.

Hronološki postoji 5 najvećih izazova, koji stoje pred nama u narednih 360 i kusur dana.

1. Beogradski izbori

Duboko podeljena opozicija uoči martovskog izjašnjavanja pravi nove blokove oko starih lica kandidujući kao osnovu svog programa borbu protiv Aleksandra Vučića, istovremeno želeći da izbegne vanredne republičke izbore, iako su po političkim teorijama partije stvorene kako bi se preko njih dokopale vlasti i ostvarile svoj program.

Koalicioni partneri, kao i pojedinačni funkcioneri SNS pritiskaju Vučića da ipak raspiše i vanredne republičke izbore.

- Nisam sklon da prihvatim Nebojšinu ideju, a Dačić i Vulin, koji se takođe zalažu za vanredne izbore, nisu članovi moje stranke. U Srbiji je vreme za normalno obavljanje izbora i imaćemo ih 2020. za parlament - rekao je predsednik Srbije i SNS.

2. Kosovo i Metohija

Najskuplja srpska reč, kamen oko vrata ili spoticanja, uslov svih uslova, ili pre svega vekovno srpsko ognjište i DNK našeg bića.

Koju god definiciju da upotrebimo, u 2018. godini, kada je u pitanju južna srpska pokrajina pred najvišim rukovodstvom su dva podjednako važna procesa - unutrašnji dijalog i briselski dijalog.

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, početkom proleća, počeće finiš unutrašnjeg dijalogu o KiM, koji je on pokrenuo u poslednjem kvartalu protekle godine.

Paralelno sa unutrašnjem dijalogu, očekuje se oživljavanje i onog briselskog, koga nema već mesecima.

Taj dijalog treba da dovede i do istorijskog sporazuma između Beograda i Prištine.

3. Evrointegracije

Na drugi izazov se nadovezuje treći. Pitanje Kosova i Metohije na putu Srbije ka EU smešteno je u poglavlju 35, koje će poslednje biti zatvoreno.

U međuvremenu, zvaničnici u Beogradu, pre svih resorna ministarka Jadranka Joksimović očekuju da dođe do ubrzanja tempa otvaranja drugih poglavlja.

A, kao i sve u tom procesu evrointegracija jedno zavisi od drugog. Otvaranje drugih poglavlja zavisiće od napretka u sprovođenju poglavlja 23 i 24, odnosno sprovođenja vladavine prava i reforme pravosuđa, odnosa sa Rusijom i Kinom, kao i sa susedima.

4. Odnosi u regionu

Srbija je gotovo sa svih strana okružena zemljama članicama EU, tako da ovaj izazov predstavlja svojevrsnu dopunu prethodnog. I dok su odnosi sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom možda i najbolji u istoriji, komunikacija sa bivšim jugoslovenskim republikama se odvija po principu toplo-hladno.

Nerealizovana poseta Vučića Hrvatskoj, kao i odnosi sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, pre svega su posledica neodmerenih izjava iz Zagreba i Sarajeva koje baštine tradiciju iz devedestih godina prošlog veka.

Svima je jasno da samo zajedničkim snagama, uz ukidanje svih birokratskih barijera, Zapadni Balkan može da napreduje, jer su predviđenja više nego sumorna.

Naime, zemljama zapadnog Balkana biće potrebno šest decenija da dostignu nivo dohotka Evropske unije, ako njihov privredni rast nastavi da bude kao između 1995. i 2015. godine, kažu podaci Svetske banke.

5. Ekonomija

Iako će po svemu sudeći ovo biti godina velikih i ključnih političkih odluka, ono što zanima sve nas, "male" ljude jeste kako ćemo živeti. Sudeći prema najavama do kraja godine nas očekuje značajno povećanje prosečnih zarada.

Pre svega prvi januar je doneo povećanje plata u javnom sektoru i administraciji, za pet do 10 odsto.

Vučić je izjavio da će januarske plate posle povećanja biti od 430 do 440 evra, a da će do kraja godine one biti oko 500 evra.

Tako da je za nama godina u kojoj je Srbija stavila tačku na mere štednje, u budžetu imala suficit i ostvarila dobre ekonomske rezultate. To bi trebalo da dovede do napretka u 2018. godini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online