Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2009.
11:03
Tanjug A

Pomoćnici prema broju sudija i tužilaca

Ministrastvo pravde Srbije izradilo je nacrte pravilnika prema kojima će se ubuduće, shodno broju sudija i tužilaca, utvrđivati broj sudskih i tužilačkih pomoćnika, pripravnika i savetnika, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Slobodan Homen

Pravilnici regulišu i merila koja su osnov za određivanje potrebnog broja zapisničara-daktilografa, zatim osoblja na administrativnim, informatičkim, tehničkim poslovima, kao i na poslovima održavanja čistoće i drugim poslovima, dodao je on.

Broj sudijskih pomoćnika i pripravnika za osnovni, viši i privredni sud određuje se tako što na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili pripravnik, s tim da ukupan broj sudijskih pomoćnika ne bude veći od dve trećine, a broj sudijskih pripravnika od jedne trećine u odnosu na ukupan broj sudija u sudu.

Za prekršajni sud, predloženo je isto pravilo s tim što na tri sudije dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili po jedan pripravnik. Nacrt pravilnika predviđa da se broj sudijskih pomoćnika za apelacioni sud, Privredni apelacioni sud i Viši prekršajni, kao i Upravni sud određuje prema broju sudija, tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik.

Broj sudskih savetnika u Vrhovnom kasacionom sudu određuje se prema broju sudija, tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudski savetnik.

Nacrt takođe predviđa da se broj sudskih savetnika u pripremnom odeljenju Vrhovnog kasacionog suda određuje tako da na jedno veće dolaze po dva sudska savetnika.

Za odeljenja sudske prakse Vrhovnog kasacionog suda predviđeno je da u svakom odeljenju sudske prakse bude najmanje jedan, a najviše tri sudska savetnika. Odeljenje sudske prakse imaće i sekretara odeljenja.

Broj tužilačkih pomoćnika i pripravnika za osnovno i više javno tužilaštvo određuje se tako što na dva tužioca dolazi po jedan pomoćnik, ili po jedan pripravnik, s tim da ukupan broj tužilčkih pomoćnika ne bude veći od 2-3, a broj tužilačkih pripravnika od 1-3 u odnosu na ukupan broj javnih tužilaca i njihovih zamenika.

Za apelaciono javno tužilaštvo, broj tužilačkih pomoćnika određuje se, prema nacrtu pravilnika, tako da na tri tužioca dolazi jedan pomoćnik.

U Tužilaštvu za ratne zločine na dva tužioca dolazi po jedan pomoćnik, a u Tužilaštvu za organizovani kriminal na jednog tužioca jedan pomoćnik.

Nacrtom je predloženo da broj savetnika u Republičkom javnom tužilaštvu bude određen tako da jedan savetnik dolazi na tri tužioca, dok se broj viših savetnika u tom tužilaštvu određuje tako da bude do pet izvršilaca sa tim zvanjem.

Pravilnicima je regulisan i broj zapisničara - daktilografa, zatim osoblja na administrativnim, informatičkim i tehničkim poslovima.

Upražnjena radna mesta u sudu popunjavaju se ako su predviđena aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, u skladu sa odobrenim kadrovskih planom za tekuću godinu.

Pravilnike o merilima za utvrđivanje broja osoblja u novoj mreži sudova i javnih tužilaštava trebalo bi da do kraja godine usvoji Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online