Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.12.2017.
19:11
J. L. Petković - Vesti A

Brat Ramuša Haradinaja ponovo preti: Dižemo ustanak ako nas uhapsite!

Prvo hapšenje za Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu ponovo će aktivirati nekadašnju OVK, tvrdi brat kosovskog premijera i poslanik u tamošnjoj skupštini Daut Haradinaj, koji se pominje kao prvi koji će se naći na optuženičkoj klupi Specijalnog suda.

youtube.com/n'Kosove Show
Protiv specijalnog suda: Daut Haradinaj

- Instrument OVK će se ponovo aktivirati na Kosovu kada bude počelo hapšenje za Specijalni sud. Nisam deo ratnog krila, ja sam građanin Kosova. Moje najveće dostignuće je rat. Ja sam otvoren i uvek spreman da podržim drugove. OVK nije počinila zločine, Srbija je počinila zločine - kazao je Daut Haradinaj, podvlačeći da Specijalni sud treba posmatrati kao element koji će oštetiti imidž Kosova.

Zamenik premijera Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenjuje da su takve izjave nepotrebne i opasne.

- Više puta sam isticao opasnost i izazov sa kojim ćemo se na Kosovu suočiti kada budu objavljene prve optužnice. Sa premijerom Kosova razgovarao sam o ovoj temi u cilju zaštite, pre svega, srpskog stanovništva, u cilju stabilnosti i svega onoga što treba da doprinese da se ovde više nikada ne ponovi ono što smo bili u prilici da gledamo 2004. Dobio sam uveravanja da se tako nešto neće dogoditi. Takve izjave su u ovom trenutku nepotrebne i opasne. Specijalni sud je potreban radi pravde i istine. Svi oni koju su na bilo koji način činili zločine moraju da odgovaraju bez obzira na to kom pripadaju. Srpska lista je glasala za Zakon o specijalnom sudu i naš stav je veoma jasan i nedvosmislen - kaže Jevtić.

Izazivanje mržnje

Ovo nije prvi put da Haradinaj preti. Pre godinu dana je izjavio da "neće biti nijednog Srbina" ukoliko njegov brat Ramuš iz Francuske bude izručen Srbiji. Takvu izjavu je osudio američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, karakterišući te reči kao etničko čišćenje. Srpske nevladine organizacije tada su podnele tužbu protiv Dauta Haradinaja za izazivanje mržnje.

Izjava Dauta Haradinaja usledila je nakon propalog pokušaja da se u Prištini van snage stavi zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK. Prištinski sajt Insajderi objavio je da će Specijalni sud podići optužnicu upravo protiv Dauta Haradinaja zbog slučaja Radonjičko jezero, odnosno ubistva 39 Srba, Albanaca i Roma tokom rata na Kosovu. Prema njihovim saznanjima Specijalno tužilaštvo pronašlo je dokaze za optužnice protiv 60 bivših lidera i pripadnika OVK, a osim Dauta Haradinaja među prvima optuženi su Azem Sulja, Šukri Buja, Sokolj Dobruna.

Prema istim najavama, među optuženima biće i Kadri Veselji, predsednik parlamenta u Prištini. On je u vreme sukoba vodio tajnu službu kosovskih Albanaca ŠIK. Kako su još naveli, očekuje se da se prva optužnica objavi ubrzo nakon 17. februara, desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Brojni zločini

Srpsko tužilaštvo tereti i Dauta i Ramuša Haradinaja za brojne zločine. Prema tim navodima, njih dvojica su 26. novembra 1997. napala policiju u selu Lauša, a potom policijsku patrolu u selu Glođane kada je ubijen policajac. Od marta do septembra 1998, na području koje su kontrolisali ubijeno je 30 policajaca. Srpski istražitelji otkrili su da su u improvizovanom zatvoru u Glođanima civili mučeni i ubijeni.

POVEZANE VESTI

Petak 29.12.2017. 20:51
U pravu ste.Vi znate ko stoji iza vas i zato samo nek probaju da vas hapse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online