Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Korak bliže Rusiji?

Može li Srbija paralelno u savez s Evropskom unijom i s evroazijskim zemljama i Rusijom kojoj je EU uvela sankcije? To pitanje nametnuli su srpski predsednik Aleksandar Vučić i njegov ruski kolega Vladimir Putin koji su u Moskvi obelodanili da je jedna od tema bila stvaranje zone slobodne trgovine između Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) i Srbije.

Tanjug/AP
Razgovarali i u četiri oka: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Tom prilikom je potpisano i nekoliko međudržavnih ugovora. Vučić je ponovio da neće uvoditi sankcije Moskvi.

Mada je Beograd nedavno otvorio Poglavlje 30, koje podrazumeva i zajedničku trgovinsku politiku sa EU, a Putin smatra da bi Srbija sa članicama saveza Jermenijom, Kazahstanom, Belorusijom, Kirgizijom i Rusijom mogla da otvori nove mogućnosti za razvoj poslovnih veza.

Na obe stolice istovremeno se ne može dugo sedeti, slažu se domaći stručnjaci.

Osveštao kolač

Aleksandar Vučić je svoju slavu Svetog Nikolu proveo u Moskvi, pa je uoči sastanka sa Vladimirom Putinom otišao u crkvu Svetih apostola Petra i Pavla na liturgiju, gde je osveštao i kolač.

Slavsku liturgiju služio je vladika Antonije Pantelić. Vučiću je poklonio ikonu Svetog Nikole i rekao da je on prvi predsednik Srbije koji je od završetka Oktobarske revolucije došao u ovaj hram.

Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava da ako je Vučić zaista mislio na stvaranje zone slobodne trgovine sa EAES, to nije pametna ideja za Srbiju.

- Bio je jedan koji je tako mislio da može tako, pa sada ima kod građana Srbije 0,5 odsto poverenja. Ako Vučić nastavi sa dve stolice, rezultat će biti da ga neće ga ceniti ni Istok, ni Zapad, a ko manje videćemo - kazao je Stevanović za "Vesti".

Da ne može da se opstane na dva koloseka, ističe i ekonomista Branko Dragaš koji smatra da Vučić u Moskvi govori o savezu sa Istokom, pokušavajući da izbegne pritiske Zapada zbog neispunjenih zadataka koje je od njih dobio.

- Putin se neće mešati u unutrašnje stvari Srbije, niti u to ko će Srbijom vladati, a odgovara mu ova priča sa Srbijom u predizbornoj kampanji.

Ako Albanci budu želeli Amerikance u pregovorima Beograda i Prištine, srpska strana će, prema rečima Vučića, tražiti da u učestvuje Rusija. Putin je potvrdio spremnost da se uključi.

Jazavičar u cevi

Snimak na kome ruski naučnici pred Aleksandrom Vučićem psa stavljaju u cev koja deluje kao da je ispunjena tečnošću osvanuo je na društvenim mrežama i pogledalo ga je na hiljade ljudi. Više njih kaže da im nije jasno šta se desilo sa psom.

Odgovor su dali ruski mediji koji kažu da je potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin, zadužen za industriju naoružanja, prikazao Vučiću rezultate rada Fonda perspektivnog istraživanja, a među njima i "tečnost koja se diše". Jazavičar zaronjen u rezervoar s tečnošću koja ne sadrži azot izronio je živ i zdrav, a Vučić ga pomazio rekavši da je impresioniran.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da Vučić priziva Moskvu jer ne želi da Kosovo i dalje priziva Vašington.

Naš sagovornik, uz opasku da je politika sedenja na dve stolice "oročena priča", Vučićev stav vidi samo kao puko koketiranje s Evroazijskom unijom.

- Da je to što govori u Moskvi ozbiljno, naišlo bi na aklamativnu podršku njegovih birača, od kojih je za dve trećine Rusija prioritet. Kad bi zaista i sproveo takvu trgovinsku i politiku o KiM koju je verbalno isprobao u Moskvi, sigurno bi duže vladao - ocenio je Milivojević za "Vesti".

Našem sagovorniku deluje da predsednik Srbije nema strategiju već da vodi politiku od danas do sutra.

- Ne bi me iznenadilo da sutra ode u Berlin, u posetu Angeli Merkel i da izjavljuje suprotno od onog što je rekao u Moskvi - kaže Milivojević.

Ćilim za Putina

Predsednici Srbije i Rusije su razmenili poklone prilikom sastanka u Kremlju. Aleksandar Vučić je poklonio Vladimiru Putinu pirotski ćilim, dok je Putin darivao Vučića ikonom Svetog Save.

Ovo delo je nađeno na ruskoj teritoriji, a Putin ga je srpskom kolegi poklonio kao ličnu donaciju Hramu Svetog Save u Beogradu. Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Putinom rekao da je sa njim imao i razgovor u četiri oka, tokom koga je razgovarano o "svim oblastima".












 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online