Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.12.2017.
18:48
Vestionline, Tanjug A

"Čurkin je sprečio da srpski narod bude žigosan"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena.

Epa/Jason Szenes
Vitalij Čurkin će ostati zapamćen i prepoznatljiv

Tim ordenom je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan. 

Govoreći o britanskom nacrtu rezolucije kojim je trebalo da srpski narod, uz samo još jedno pleme u Africi, bude proglašen za genocidan, Vučić je rekao da je zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a pre svega hrabroj odluci predsednika Vladimira Putina, to sprečeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda. 

Prema Vučićevim rečima, Čurkin će ostati zapamćen i prepoznatljiv u ruskoj, ali i svetskoj diplomatiji, a u Srbiji po onome što je govorio i činio kada je reč o Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini (na primer o događajima na pijaci Markale). 

- Jedan je od retkih koji se suprotstavio propagandi protiv srpskog naroda, a ono što mu srpski narod nikad neće zaboraviti jeste sve što je učinio u julu 2015 - poručio je Vučić. 

Prema njegovim rečima, današnji dan je veliki i važan za Srbiju, jer zahvaljuje velikom prijatelju "kojem smo za života ostali dužni". 

Kako je dodao, Čurkin se borio za interese Rusije, ali i za istinu. 

- U vremenima u kojima se borio za istinu malo je bilo onih koji su to želeli da vide. Zato smo mi Srbi osetili važnost njegove borbe za pravdu, pravičnost i istinu - rekao je predsednik Srbije. 

- Još jednom veliko hvala - rekao je Vučić Čurkinovoj supruzi uručujući orden. 

Irina Čurkin, koja je sa decom prisustvovala svečanosti, zahvalila je Vučiću, rekavši da će orden biti čuvan u njihovoj porodici i predavan narednim generacijama. 

- Vitalij je bio narodni diplomata, a prema srpskom narodu je gajio veliko saosećanje - rekla je ona. 

Napominjući da dolaze praznici, koji za njenu porodicu nije baš srećno vreme, ona je rekla da, ako bi sada trebalo da održi zdravicu, onda bi svakako rekla da podiže čašu za "časne ljude koji svoje obaveze i dužnosti ispunjavaju do kraja". 

- U ime Vitalija vam se zahvaljujem - rekla je ona. 

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić takođe se obratio okupljenima, rekavši da je Čurkin bio simbol srpsko-ruskog prijateljstva i da mu zbog zastupanja interesa srpskog naroda dugujemo večnu zahvalnost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.12.2017. 22:02
Pokoj mu duši.nek najlepše mesto u raju bude njegovo.On nas je hiljadu puta spasao od zl,glasnog p,sa koji se ustemio na ovo malo jadne Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online