Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
11:07 >> 14:22h
D. Dekić - Vesti A

"Sa dijasporom treba da radimo na osnivanju malih preduzeća"

"Vidimo se u Srbiji" naziv je konferencije održane u Opštini Malo Crniće radi unapređenja saradnje između Srbije i dijaspore, a u cilju uspostavljanja stabilnog i dugoročnog modela ekonomske, kulturne, poslovne saradnje između građana u dijaspori i lokalnih zajednica na izgradnji lokalnih potencijala.

V. Sekulić
"Vidimo se u Srbiji", konferencija u Opštini Malo Crniće

Cilj konferencije, koju je organizovala Opština Malo Crniće i DTI, je otvaranje dijaloga na lokalnom i republičkom nivou sa dijasporom, kako bi se na najbolji način postavio model kojim bi se pospešila i unapredila komunikacija sa dijasporom, pošto je braničevski region jedan od onih sa najviše stanovnika u dijaspori. 

Na okruglom stolu posvećenom saradnji sa dijasporom predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević je istakao da treba povratiti poverenje dijaspore u maticu i učvrstitit saradnju sa dijasporom i rekao da su ovakvi susreti samo početak te saradnje. On se založio da ulaganje u manje poslove povratnika iz dijaspore istakavši da je velika šansa braničevskog kraja poljoprivreda.

- Hoćemo u EU i da budemo uređena država ali će to zavisiti i od nas. Opština je otvorena za svaku pomoć svim povratnicima - poručio je on.

Aleksandar Radovanović rukovodilac Centra za dijasporu Privredne komore Srbije je istakao da je namera PKS da uspostavi dvosmernu saradnju matice i dijaspore navodeći da je u toj funkciji i poslovni savet za dijasporu koji broji 70 članova iz dvadeset država i dvadeset državnih institucija. 

- Srbija spada u 50 država sa najbrojnijim rasejanjem čije su doznake za 2016. iznosile 2,86 milijardi evra koje su uglavnom utrošene u potrošnju a ne u razvoj. Zato zajedno sa dijasporom treba da radimo na osnivanju malih preduzeća i u tom smislu PKS ima projekte razvojne prirode koji će obezbediti i nova radna mesta - rekao je Radovanović i najavio skori početak rada investiciono-poslovnog centra dijaspore koji treba da olakša povezivanje sa našim ljudima u inostranstvu u cilju pomoći da investiraju.

Marko Pavlović autor nacionalne strategije za saradnju sa dijasporom rekao je da je ovaj projekat investiciono-poslovni centra  u saradnji sa UNDP sa privrednom komorom Srbije rađen po uzoru na stranu praksu a prilagođen srpskim uslovima. 

- Analizirane su i srpske mogućnosti dijaspore i investiciono povezivanje, a centar treba da informiše, pojasni proceduru i pomogne dijaspori koja želi da investira.

Dijana Zdravković je u ime Frankfurtskih Vesti, jedinih dnevnih medija koje već 25 godina izlaze za naše ljude u dijaspori i to u Evropi, Kanadi i Australiji, što Vesti čine jednim od relevantnih sagovnika, istakla da je dijaspora bila decenijama zapostavljena i da se najčešće pominje i vezuje za slanje novca.

Ona je ukazala na problem koji postoji između dijaspore i Srbije, koji bi uspostavljanjem saradnje na obostranu korist trebalo da bude prevaziđen. 

Pored predstavnika lokalne lokalne samouprave okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava iz braničevskog okruga, Privredne komore Srbije – Uprave za dijasporu, kao i predstavnici centra za zapošljavanje (GIZ), autor strategije razvoja saradnje između države i dijaspore, koja je podržana od strane međunarodnih institucija UNDP, SDC, IOM, predstavnik NALED-a, SKGO, Frankfurtske Vesti, DTI.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online