Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.07.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Grci veruju Artemiju

Vladika Artemije Radosavljević, umirovljeni episkop raško-prizrenski svedočio je na Vrhovnom sudu u Grčkoj, a povodom zahteva Srbije da njegov doskorašnji najbliži saradnik bivši arhimandrit Simeon Vilovski bude izručen.

Nema nikakvih tajni: Branislav Tapušković


Vladika Artemije i advokat Branislav Tapušković negiraju da je vladika navodno tajno išao u Grčku na ročište koje je održano u Atini, nakon čega je Vrhovni sud Grčke 13. jula saopštio da se zahtev za ekstradiciju odbija, uz obrazloženje da je poslat bez dokaza.


- Ma, kakva tajnost. Meni niko mi nije ograničio kretanje. Odazvao sam se pozivu da svedočim, kao što sam prethodno u svojstvu svedoka pozvan i dao sam iskaz pred Višim sudom u Beogradu - izjavio je za "Vesti" vladika Artemije.


Tapušković dodaje da po pitanju svedočenja vladike Artemija u Atini, nema nikakve konspirativnosti.


- Vladika je u Atini samo ponovio ono što je već rekao pred istražnim sudijom u Beogradu. Priče da je tajno išao u Grčku je bacanje prašine u oči, jer vladika je slobodan građanin Srbije i sa pravne tačke gledišta ispunio je građansku dužnost. On se odazvao na zvanični poziv da svedoči na Vrhovnom sudu u Grčkoj, kao što se u svojstvu svedoka, u maju, takođe odazvao službenom pozivu i dao iskaz pred istražnim sudijom Višeg suda u Beogradu - kaže Tapušković.

Nije Dejan, nego Simeon


Bivši arhimandrit Simeon Vilovski, kako je svojevremeno saopšteno, crkvenosudskom odlukom vraćen je u red laika pod svojim pređašnjim civilnim imenom Dejan. Međutim, ime Simeon njemu je odavno zavedeno u građanske matične knjige. Stara je crkvena praksa da kaluđeri svoje monaško ime, na osnovu odobrenja nadležnih opštinskih matičnih ureda, uvedu i kao građansko, čime prestaje da važi ono koje su dobili na rođenju, objašnjavaju u monaškim krugovima.


On napominje da je sa vladikom bio u istom automobilu i da su normalno prošli carinsku i pasošku kontrolu.


Komentarišući opaske iz pojedinih crkvenih krugova da je vladika Artemije u Atini svedočio bez "neophodne saglasnosti patrijarha Irineja Gavrilovića", Tapušković odgovara opaskom "kako niko nije postavljao pitanje takve patrijarhove saglasnosti kad je vladika Artemije svedočio na sudu u Beogradu?"

Artemije Radosavljević i Simeon Vilovski


- Neistinite su takođe spekulacije da je Simeon Vilovski pušten iz zatvora u Atini uz novčanu kauciju, kao što nije istina ni to da je bilo intervencija u korist Vilovskog. On je oslobođen nakon što je Vrhovni sud u Grčkoj, prethodno razmotrivši ceo slučaj, odbio zahtev za ekstradiciju - kategoričan je Tapušković.
Vilovski će, prema njegovim rečima, ostati da živi i radi u Grčkoj i na sudu u Beogradu braniće se u odsustvu. A kako nezvanično saznajemo on u Grčkoj odavno ima boravišnu vizu.


Podsećanja radi, arhimandrit Vilovski kojeg je u međuvremenu crkveni sud lišio monaškog čina i Predrag Subotički, direktor eparhijskog graditeljskog centra "Rade Neimar" sumnjiče se za nezakonito prisvajanje više od 350.000 evra iz eparhijskog fonda za obnovu crkava na Kosmetu. Krivičnu prijavu je podneo Sveti arhijerejski sinod SPC, na osnovu nje je 17. februara pritvoren Subotički i pokrenut istražni postupak, koji bi trebalo da bude okončan do 20. avgusta.
 

Ne treba saglasnost patrijarha


Svaki aktivni eparhijski arhijerej (episkop), prema ustaljenoj praksi, trebalo bi da dobije patrijarhovu saglasnost kada želi da izađe izvan teritorije svoje eparhije. S obzirom na to da je vladika Artemije umirovljen i razrešen episkopske dužnosti, na njega se to više ne može odnositi. On jeste umirovljen, ali to ne znači da je postao ilegalni zatvorenik u SPC, ni patrijarhov, ni sinodski, ni saborski, pojašnjava izvor "Vesti" u zakonodavnom odboru Svetog arhijerejskog sabora.

POVEZANE VESTI

Petak 16.07.2010. 17:05
Hvala Vam braco Grci sto cuvate naseg vladiku Artemija! Pravoslavlje ce u Srbiji opstati bez obzira na sve udare koje trpimo od titovih pionircica,sada europejaca,od mudzahedina,satanista i ostale olosi..opstacemo jer to nam je obaveza i zavet prema Svetim nasim precima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online