Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.12.2017.
11:24 >> 13:38h
Vestionline, Tanjug A

"EU da ispravi veliku grešku, znali da je Balkan rizičan"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije u zdanju na Andrićevom vencu. Vučić je istakao da su Bojko Borisov, Aleksis Cipras i Mihaiju Tudoseu doneli duh evropskog prijateljstva u Beograd. Balkan je neotuđivi deo evropske ideje, rekao je Borisov dok je Cipras poručio da Srbija ne može više biti izvan evropske porodice. Srbiji treba pomoći i usmeriti je kako bi se stvorio i zvaničan status Srbije kao članice EU, istakao je predsednik rumunske vlade.

Tanjug
Vučić sa premijerima

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je rezultat svih političkih razgovora da uvek imamo povećanje trgovinskih odnosa. Istakao je da se razgovaralo i o tome kako da Srbiju "nešto brže" približimo Evropskoj uniji, ocenivši da je sve to veoma važno za budućnost naše zemlje, ali i stabilnost, mir i predvidivost celog regiona.

Memorandum o smanjenju međunarodnih tarifa za roming sa Bugarskom

Na početku konferencije za novinare potpisan je Memorandum o smanjenju međunarodnih tarifa za roming između srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i bugarskog Ministarstva za saobraćaj, informacione tehnologije i komunikacije.

Memorandum su potpisali resorni ministri Rasim Ljajić i Ivajlo Moskovski.

Vučić je rekao da se razgovaralo o tome šta je to što Srbija treba da uradi i kakvu podršku možemo da očekujemo od te tri, kako je rekao, nama izrazito prijateljske zemlje.

Naveo je da ovi sastanci, koji su počeli nedavno u Varni, predstavljaju izraz stalne saradnje četiri zemlje a nastaviće se sastankom u Bukureštu.

"Rezultat svih naših političkih razgovora je činjenica da imamo povećanje svih brojeva u trgovinskoj razmeni", rekao je predsednik Srbije.

"Očekujemo da trgovinska razmena Srbije sa ove tri zemlje naredne godine zajednički pređe tri milijarde evra. Verujemo da ćemo imati još više uspeha i da će politički susreti stvoriti klimu da privrednici još više sarađuju i da donesu više posla i veće zarade građanima", rekao je Vučić dodajući da imamo rast sa tim zemljama u trgovinskoj razmeni od 6,1 do 20,2 odsto.

Predsednik Srbije je zahvalio premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske što su "doneli duh evropskog prijateljstva u Beograd" i što podržavaju Srbiju na evropskom putu.

Osvrnuo se i na izložbu u holu Predsedništva Srbije gde se može pročitati izveštaj Čedomira Mijatovića upućeno Milutinu Garašaninu, u kojem se nalaze reči britanskog premijera Gledstona koji je govorio o pritiscima koji postoje na Balkanu, i koji je podvukao važnost srdačnih odnosa ove četiri zemlje.

Trvenja među balkanskim državama treba da se izbegavaju, podvukao je Gledston, a preneo je Vučić dodajući da Srbija ima istinske prijateljske odnose sa sve tri zemlje.

Tanjug
Sastanak Alekksandra Vučića i premijera Bugarske, Rumunije i Grčke

Na početku konferencije Vučić je rekao da su Bojko Borisov, Aleksis Cipras i Mihaiju Tudoseu predsednici vlada izrazito prijateljskih zemalja i da želi da im se zahvali na poseti Srbiji.

"Počastvovani smo što smo imali priliku da u ova dva dana budemo domaćini Vama i Vašim delegacijama, naš grad je ne samo na regionalnoj već i evropskoj mapi važnih događaja", rekao je Vučić dodajući da postoji samo jedna stvar kojom Srbi mogu da se uvrede – da im se kaže da nisu bili dobri domaćini.

"Nadam se da smo tu svoju ulogu ispunili i da ćete otići sa dobrim utiscima iz Srbije", rekao je predsednik.

Podrška Srbiji na evropskom putu 

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da je sastanak u Beogradu mnogo lakše voditi nego onaj koji je vođen u okviru Zapadnog Balkana.

"Balkan je mesto sa puno istorije i krvoprolića, 130 godina kasnije razgovaramo kako da organizujemo Balkan da ljudi mogu bolje da žive", rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, Balkan je neotuđivi deo evropske ideje.

"Moramo da pokažemo mudrost i da izvučemo poruke iz prošlosti. Moramo da pokažemo da imamo Sofiju, Zagreb, Bukurešt koji su deo Evrope", kaže Borisov.

U prošlosti smo imali sukobe u regionu, sada smo na prekretnici jer velike sile imaju uticaj na Balkanu, rekao je Borisov.

"Našim prijateljima iz Brisela želimo da pošaljemo poruku da sa nama imaju bezbedan i predvidiv Balkan, da želimo da privučemo investicije i gradimo svoju infrastrukturu", rekao je Borisov, koji je podržao evropske integracije svih zemalja regiona, a posebno Srbije.

"Želimo modernu infrastrukturu. Infrastrukturni objekti nisu rizični već pragmarični", rekao je Borisov. 

EU da ispravi grešku

Premijer Grčke Aleksis Cipras izajvio je da Srbija ne može da bude van evropske porodice i da Evropska unija (EU) treba da ispravi "veliku grešku". 

Premijer Grčke Aleksis Cipras je istakao da današnji sastanak ima i veliku simboličku važnost.

"Taj simbolizam ima da prenese poruku o prošlosti, sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti. Verujemo da treba uskoro da se ispravi velika greška, koja svoje korene vuče iz toga na koji način se Evropa do sada odnosila prema Balkanu. Srbija ne može više biti izvan evropske porodice, pod uslovom da većina njenog stanovništva želi da bude u EU", rekao je Cipras.

Grčki premijer je dodao da želi da stavi naglasak na važnost saradnje sa svim zemljama Balkana.

Govoreći o integraciji Srbije u EU, Mihaiju Tudoseu je rekao da podrška na evropskom putu znači da Srbiji treba pomoći i usmeriti je kako bi se stvorio i zvaničan status Srbije kao članice EU.

Integracije se, kaže, rade kroz putnu, energetsku infrastrukturu, kao i kulturnu saradnju.

Vučić se prethodno sastao sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke, a sinoć im je bio domaćin u vili "Mir", a trojicu premijera dočekala je i predsednica srpske Vlade Ana Brnabić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online