Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
19:11
B. Đokić - Vesti A

Deca žrtve praznoverja

Tek rođena beba iz porodilišta u Požarevcu, jedva je spašena tek pošto je Centar za socijalni rad iz ovog grada privremeno oduzeo roditeljima starateljstvo, pošto kao pripadnici verske organizacije Jehovini svedoci, nisu želeli da pristanu da dete dobije transfuziju krvi zbog hitne operacije kojoj je moralo da bude podvrgnuto.

N. Đurović
Država je brzo reagovala: Beba je spasena u Tiršovoj

Ova vest nije iznenadila poznavaoce rada verskih organizacija i sekti u Srbiji, a nažalost ovakvi slučajevi nisu retki i ponekad zbog odbijanja roditelja, kao u ovom slučaju ili samih članova sekti da prime krv ili budu podvrgnuti operaciji, dolazi do fatalnog ishoda.

Da bi lekari ipak spasili tek rođenu bebu, koja je u tom trenutku bila stara samo četiri dana, Centar za socijalni rad iz Požarevca morao je privremeno da oduzme roditeljima starateljstvo, pripadnicima Jehovinih svedoka. Zahvaljujući toj odluci dečak je uspešno operisan, a zbog požrtvovanosti hirurga tokom same intervencije, dete nije ni moralo da primi tuđu krv i plazmu.

A. Čukić
Miroslav Vasić

Ko se bori protiv Crne ruže?

Jedna od najvećih povika u Srbiji proteklih decenija bila je protiv sekte Crna ruža. Njeni članovi su navodno akteri rituelnih samoubistava. Međutim, većina informacija u vezi sekti ostala je na nivou spekulacija i sumnji. Država Srbija nema organ koji se ozbiljno bavi sektama, već se time uglavnom bave nevladine organizacije.

Advokat Miroslav Vasić, član Centra za antropološke studije, koji se bavi izučavanjem sekti i verskih zajednica, kaže da ovaj primer nažalost nije usamljen.

- Upozoravali smo godinama da se ovakvi problemi mogu dogoditi. Apelovali smo i na državu i crkvu, ali nismo naišli za razumevanje. Naš Centar je član međunarodne unije Sekris, pri Savetu Evrope, za pitanja sektnog delovanja. Upoznati smo sa ovakvim situacijama i u Evropi. Ono što pravi problem, kao što je ovaj slučaj sa roditeljima bebe koji su pripadnici Jehovinih svedoka, jeste da je to moglo da bude predupređeno, da je država bila dalekovida kada su usvajani zakoni o verskim zajednicama i zdravstvenoj zaštiti - objašnjava Vasić.

Naime, kada su donošeni ovi zakoni nisu uneti mehanizmi kojim bi se rešavali efikasno ovakvi problemi, kao što je ugrožavanje zdravlja građana, jer im pojedine verske zajednice uskraćuju mogućnost medicinske pomoći.

- Zakon o verskim zajednicama nema ograničenja pri registrovanju. Može svako da napravi svoju versku zajednicu. Ono što je problem, jeste što se u zakonu ne bave time da ako delovanje te verske organzacije može da ugrozi zdravlje njenih članova. Tako razni šamani i nadrilekari rade u različitim sektama, leče ljude, a zakon ne daje nikakva ograničenja u njihovom radu. Kod Jehovinih svedoka je specifično što odbijaju zdravstvenu pomoć zbog transfuzije i tu postaje problematično, jer se ugrožava zdravlje njihovih članova, a ima zabeleženih i smrtnih slučajeva - navodi Vasić.

Pojedine sekte se bave i lečenjem, iako nemaju veze sa medicinom, zbog čega su vrlo opasni.

- Ono šte je nedostatak u suštini, jeste činjenica da svako može da se registruje kao verska organizacija, propagira neko svoje viđenje života i time indirektno ili čak direktno ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi. To je glavni problem sa sektama u Srbiji - objašnjava Vasić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online