Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.11.2017.
14:24
Vestionline A

Profesori nezadovoljni rektorom: Može li ovakav čovek?

Grupa profesora Univerziteta u Prištini negoduje zbog "narušavanja autonomije univerziteta" ekspresnim raspisivanjem za rektora, čiji je, kako smatraju cilj da se na tu važnu funkciju postavi dekan Medicinskog fakuletata profesor dr Rade Grbić.

A. Čukić
Priština

Kako u saopštenju za javnost, koje su dostavili medijima, podvlače, reč je o osobi o čijem se ponašanju 2015. izjašnjavao Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije koji je predložio da dekan Grbić "podnese ostavku na funkciju".

- Osećanje odgovornosti i savesnost u shvatanju značaja i uloge Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a pre svega njegove društvene uloge u cilju opstanka srpskog naroda na KiM, nametnulo je potrebu da se obratimo javnosti u vezi poslednjih dešavanja na Univerzitetu. Nadamo se da će ovo dovesti do adekvatne reakcije nadležnih koji su dužni, po prirodi svojih funkcija, da nam omoguće sprovođenje izbora za rektora Univerziteta u demokratskoj akademskoj atmosferi bez suvišnih pritisaka van naše ustanove. Svedoci smo činjenice da je u prethodnom periodu vršen veliki pritisak na naš Univerzitet. Poslednja dešavanja na Univerzitetu daju nam za pravo da konstatujemo da se nešto mnogo veće i značajnije krije iza nezakonitog postavljenja profesora dr Blagoja Nedeljkovića za v.d. rektora, navodi se u saopštenju. Kako ističu "nepuna četiri meseca nakon imenovanja v.d. rektora ekspresno se raspisuju izbori za rektora." 

- Na kolegijumu dekana v.d. rektor je predočio dinamiku izbora, koji bi trebalo da se održe u roku od nedelju dana, navodeći da je to stav Ministarstva prosvete. U dosadašnjoj praksi nikada se nije desilo da Ministarstvo prosvete određuje dinamiku izbora i favorizuje jednog kandidata. Nije li to još jedno grubo narušavanje autonomije univerziteta ili obmanjivanje univerzitetske javnosti od strane sadašnjeg rukovodstva univerziteta? Ubeđeni smo da Ministar prosvete ne stoji iza navoda da je stav države da rektor univerziteta bude profesor dr Rade Grbić. Izražavamo sumnju da je profesor dr Rade Grbić državni projekat, kako to neki žele da predstave, jer da je tako Vlada bi ga imenovala za v.d. kada je 1. avgusta smenjen prethodni rektor, zaključuju profesori.

Još dodaju da "stav potkrepljuju činjenicom da je Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije na 27. sednici, održanoj 15. oktobra 2015. nakon razmatranja informacija o pritužbama u vezi sa radom dekana Medicinskog fakulteta profesora dr.Radeta Grbića i nakon njegovog i obraćanja profesora Medicinskog fakulteta, posle četvoročasovne diskusije usvojio predlog zaključaka. U zaključcima (tačka 3.) "Odbor predlaže da dekan Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici podnese ostavku na funkciju". 

- Nakon toga Univerzitet u Prištini je nasednici Senata prihvatio zaključake Odbora za obrazovanje. Za odluku su glasali svi članovi Senata, a protiv je bio samo Rade Grbić. Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je povodom Krivične prijave (Kt.br.249/15) od 13.05.2016. protiv Grbića donelo Odluku o primeni instituta odloženog krivičnog gonjenja okrivljenog iz čl.283.ZKP zbog krivičnog dela falsifikovanja isprave iz čl.355 st.1 KZ, pa je naredbom od dana 12.05.2016. naloženo da uplati 200.000 dinara u humanitarne svrhe. Javno postavljamo pitanje: da li ovakav čovek može da bude rektor Univerziteta u Prištini? Javno ukazujemo i ukazivaćemo na pritiske koji se vrše u cilju donošenja takve odluke Univerziteta. Sa ponosom ističemo da naš Univerzitet ima renomirane profesore koji su se u dosadašnjem radu dokazali kao vrsni stručnjaci i rukovodioci i čijim bi se dolaskom na čelo Univerziteta ojačala i još brže razvijala naša institucija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online