Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Dvoglavo tele plaši Srbiju

U selu Visoka, kod Kuršumlije, krava je otelila tele sa dve glave. U domaćinstvu Milosava Perovića, gde se sve odigralo u noći između subote na nedelju, još uvek su u šoku zbog nesvakidašnje prinove koja je posle sat vremena uginula. Veterinar Goran Sudimac, koji je otelio Perovićevu kravu, kaže da je ovo prvi slučaj da se oteli dvoglavo tele, ali da se poslednjih godina veoma često dešava rađanje mladunaca drugih domaćih životinja s različitim deformitetima.

youtube.com/AliImran24
Šok u selu Visoka: Petrovići nikada nisu videli ovakvu pojavu (Foto: Ilustracija)

- Na teritoriji opštine Kuršumlija to je naročito izraženo u proteklih 10 godina. Rađaju se životinje sa svakakvim deformitetima. Skoro smo u jednom selu otelili tele sa osam nogu, četiri zadnje i četiri prednje, zatim tele bez rebara i drugim deformitetima - rekao je Sudimac.

Milosav Perović (65) se od srednje škole bavi stočarstvom i, kako kaže, nikada mu nije bila potrebna pomoć veterinara da bi pomogao kravi da na svet donese mladunče.

- Ili su se krave same telile, zdrave i prave, nikada im nije bila potrebna intervencija. I ova krava se više puta telila sama. Parila se prirodnim putem, sa bikom iste rase. Šta se ovo desilo, nemam objašnjenje, zatečen sam i veoma uplašen - priča Milosav.

Upravo ova zapitanost čoveka koji ima višedecenijsko iskustvo je i deo strahovana ljudi, ne samo iz ovog kraja, da su deformacije ovakvog tipa i njihova učestalost posledica bombardovanja osiromašenog uranijumom (OU)?

General u penziji Slobodan Petković, koji je rukovodio procesom dekontaminacije delova centralne Srbije izložene projektilima s osiromašenim uranijumom, kaže da u delu Kuršumlije nisu utvrdili povećanu prisutnost OU, već su to bila područja na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i Vranje.

- Ali ne samo OU, već i drugi sastavi eksploziva koji su korišćeni u NATO bombardovanju imaju toksično dejstvo - podseća general.

Mutacije i kod ljudi

Pre nekoliko godina naučnici na Univerzitetu Mičigen su povodom pojave dvoglavog morskog psa dali naučno objašnje za ovakve pojave.
- U pitanju je vrlo retka mutacija koja se javlja i kod drugih životinja, pa čak i kod ljudi. Na pola puta procesa stvaranja blizanaca, embrion jednostavno obustavi deobu - ističe profesor dr Mihail Vagner s Univerziteta Mičigen.

Profesor Miladin Ševarlić, jedan od najpoznatijih boraca protiv genetski modifikovanih organizama, kaže da GMO nije krivac za ovakve pojave i pre bi ih pripisao upravo OU. U svakom slučaju, oba sagovornika preporučuju da se o tome izjasni veterinarska struka.
Na Veterinarskom fakultetu u Beogradu kažu da je ovakvih deformaliteta kod životinja oduvek bilo i da novinari ne treba da jure senzacije.

- Kod nas se ne vodi računa o regionalizaciji kad se vrši osemenjivanje krava, da se ne dešava osemenjivanje ćerke semenom očeva. Kada se incest u stočarskoj proizvodnji prečesto dešava, dođe do performacije ploda. I pre pedeset godina su se dešavali sijamski blizanci i na svet dolazile životinje s različitim deformitetima - kaže nam docent na Fakultetu, insistirajući da mu se ne navodi ime.

Istovremeno, naš sagovornik ne odbacuje i negativne posledice po plod i GMO u ishrani stoke, preterane upotrebe pesticida ili ozračenosti zemljišta i vode OU. Nažalost, za ozbiljno naučno istraživanje o uzročno-posledičnoj vezi ovakvih pojava i njihovoj učestalosti srpska nauka nema novca, dok istovremeno medije optužuje za senzacionalizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online