Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Vlast u Srbiji fabrikuje afere: Mućak i u Jajincima

Nema slučaja u Jajincima, utvrdilo je prethodnih dana Više javno tužilaštvo povodom pronalaska arsenala oružja u šumi blizu kuće oca predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Youtube/Radio televizija Srbije
Oružje bez atentatora: Uviđaj u Jajincima

Taj slučaj bez raspleta eksperti vide kao deo policijsko-medijskog spektakla. Odnosno, kao predstavu po narodnoj tresla se gora, rodio se miš.

Neka lica i neki predmeti

Izjava ministra policije Nebojše Stefanovića posle pronalaska oružja kod Jajinaca ukazivala je da je MUP na tragu krivcima.
- Povezali smo neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela. Kada bih vam rekao ko, šta, gde i kako, upozorio bi ih šta znamo, a mi želimo da kriminalci nagađaju, želimo da budu u mraku, da ne znaju šta policija zna - kazao je tada Stefanović, da bi sada sud saopštio da nema osnova za krivični postupak.

Srbija se u nekoliko navrata tresla zbog priča o atentatu na tada premijera, a sada šefa države Aleksandra Vučića. Dramu koja je trajala danima naciji je doneo sanduk oružja otkriven u Jajincima prošle jeseni. Nađene su i ručne bombe i zolje, pa se državna sekretarka u Ministarstvu policije Biljana Popović-Ivković oglasila tvrdnjom da je "sprečeno profesionalno ubistvo".

Svakog čuda za tri dana

Prema rečima analitičara Bobana Stojanovića, neka dešavanja mediji bliski vlasti koriste tako što ih ozbiljno preuveličavaju.
- Na taj način kreiraju ugroženu bezbednost Aleksandra Vučića, a on saopšti da se ne plaši. Tako sve deluje kao nametanje tema javnosti. Pričama o pripremi atentata privlače pažnju građana, a onda jednostavno zaborave na sve i posle dužeg vremena se ispostavi da nije bio slučaj za sud - navodi Stojanović za "Vesti" matricu .

Opasan i pušten na slobodu

Ministar policije Nebojša Stefanović saopštio je tada da je reč o "pokušaju atentata". Ne prvi, niti jedini, jer godinu dana pre slučaja u Jajincima uhapšen je Siniša Milić koji je "osam puta za dan nadgledao Vučićev dom". Milić je obnarodovan je kao član opasne kriminalne grupe, a čitava uzbuna okončana je tako što je pušten iz pritvora.

Slično je bilo i u septembru ove godine, kada je crni bentli rano ujutro udario u automobil iz pratnje Aleksandra Vučića. Krivičnom prijavom, trojica momaka iz vozila teretili su se za ugrožavanje sigurnosti predsednika Republike Srbije, za šta preti kazna od jedne do osam godina zatvora. Ispostavilo se da ni tu nema slučaja, pa su pušteni. A onda je uhapšen vozač bentlija Luka Radulović, ali ne zbog atentata, već zbog droge.

Samo da ne bude gore

Ove situacije korišćene su za podizanje medijske prašine, a Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava tumači ih kao redovnu aktivnost aktuelne vlasti koja sebe predstavlja kao žrtvu.

- To su nepostojeće situacije plasirane kroz medije s ciljem da se narod drži u pokornosti i strahu. Vidimo da i rat imamo svakodnevno. Malo s Hrvatskom, malo s Albanijom, pa s Bosnom... Sve se pretvorilo u grotesku, ali moram reći da je to i opasno. Naime, moguće je da će se zbog dela biračkog tela koje glasa za vlast s takvim pričama ići sve dalje i tako tonuti sve dublje - ocenio je Popović za "Vesti" i zaključio da je naprednjaci dobijaju glasove zastrašenih ljudi koji se drže devize "ćuti, samo da ne bude gore".

Mafijaška diverzija na avionu

* Sredinom 2012. mediji su javili da je Ljiljana M. pokušala da uđe u zgradu Vlade s pištoljem u tašni s namerom da dođe do kabineta Aleksandra Vučića.
Ona je bila besna zbog spore istrage ubistva njenog sina. Obezbeđenje je razoružalo, a Vučić je navodno napustio zgradu i otputovao u inostranstvo.
* Iste godine mediji su tvrdili da je Miroslav Mišković planirao atentat na Vučića. Navodno je rekao da "Vučić neće dočekati emisiju na RTS", koja je bila najavljena za taj dan.
* Početkom 2013. godine, mediji donose priču da je BIA Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića obavestila da se narko-bos Darko Šarić (tada u bekstvu) sprema da ih ubije zbog rešenosti da ga uhapse. Navodilo se da su mafijaši pokušali da izazovu kvar na avionu Vlade Srbije.
* Sredinom 2013. mediji javljaju da je u poslednji čas promenjena ruta kolone automobila. Zasedu Vučiću navodno su spremali islamisti zbog hapšenja sarajevskog narko-kralja Nasera Keljmendija na Kosovu.
* Sredinom 2014. godine, mediji su navodili da su bezbednosne službe upozorile su Vučića da "ima ne više od 48 sati" da sredi stanje u MUP-u ili bi mogao da prođe kao Zoran Đinđić.

Loša šala ozbiljna pretnja

Sredinom 2013. jedan bivši član radikala iz Novog Sada napisao je na svom Fejsbuk nalogu napisao: "To neće sa vlasti bez metka." Radikal se branio da je napisao "to", što nikako ne ukazuje na Aleksandra Vučića, ali je priveden i kažnjen.

Novinar i lingvista Pavle Ćosić uhapšen je kada je na Fejsbuku ponudio 20.000 evra za ubistvo Aleksandra Vučića. Kasnije je rekao da je tu rečenicu napisao "dok je bio cirke", a napisano je sam uklonio ujutro kada je shvatio da šala baš i nije smešna.

Kada je potpisan Briselski sporazum, radikali su Vučićev privatni broj podelili s javnošću. Tada se Vučić požalio kako svakog sekunda prima preteće poruke.

Poruke "Vučiću, kako spavaš?" i pretnje da će u prostorije naprednjaka postaviti čak 14 kilograma eksploziva ozbiljno su shvaćene. Otkriveno je da je pretio smederevski padobranac Aleksandar Cvetković, prethodno izbačen iz reprezentacije "zbog noćnog bančenja na takmičenjima". Padobranac je imao ambiciju da postane predsednik Srbije kako bi promenio politiku zemlje.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online