Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Izbori su znak slabosti SNS

Izlazak na još jedne vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, ne samo da je neracionalan i besmislen, pošto naprednjaci imaju parlamentarnu većinu, već bi bio i dokaz slabosti vlasti - ocenio je Nikola Tanasić iz Nove srpske političke misli.

A. Čukić
Izlazak na vanredne izbore je besmislen: Nikola Tanasić

Nikola Tanasić, politički analitičar NSPM

Zbog čega to tumačite kao znak slabosti?

- Vlast koja zna šta hoće ne traći podršku koju dobije od građana, već zasuče rukave i tokom četvorogodišnjeg mandata uradi ono što je obećala i zacrtala. Umesto toga, Srbija sada ima česte vanredne izborne utakmice i stalne promocije 100 dana rada Vlade, što je dokaz političke nemoći.

Kome izbori više odgovaraju, vlasti ili opoziciji?

- Uvek vladajućim partijama, a pokazalo se i da naprednjaci najbolje funkcionišu u predizbornoj kampanji, kada se mnogo obećava, a za malo toga odgovara. Pri tom je Vučić, njihov lider i šef države, postao majstor vođenja kampanja.

Ko će dobiti Beograd na predstojećim izborima?

- Istraživanja pokazuju da niko ne pobeđuje ubedljivo, već će biti nategnuto i male stranke mogu da budu jezičak na vagi. Zato je moguće priklanjanje malih nekoj od dve strane, uz pravdanje da to čine zbog rešenja komunalnih problema.

Jesu li tačne spekulacije da vlast parlamentarne izbore raspisuje zbog promene Ustava Srbije?

- Oni i sada imaju dovoljno glasova da ga promene, pa ne verujem da bi to mogao da bude razlog. Bliži sam mišljenju da Vučić primenjuje "šok doktrinu" da održi tenzije i stalnu nervozu građana, odnosno jednu vrstu vanrednog stanja.

Zato su česti izbori od dolaska SNS na vlast 2012?

- Naprednjaci znaju da osvoje vlast na izborima, a onda ne znaju šta da rade. To postaje sve jasnije i građanima koji gotovo jednom godišnje izlaze na glasanje, a sve posle osvajanja vlasti ostaje na najavama i obećanjima. Već pet godina im ovo polazi za rukom, ali sve teže i teže.

Dan posle glasanja

- Skeptičan sam da bi Vučić mogao da dobije veću naklonost i više poslanika u slučaju da raspiše još jedne republičke izbore, jer je 2016. dobio manje nego na izborima 2014, mada je zahvaljujući dezorijentisanosti opozicije oba puta imao većinu. Tada je bilo malo one prave opozicije, a sada se profilišu grupacije koje mogu da prežive cenzus, što mu ne ide naruku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online