Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.11.2017.
00:11
I. Kozarski - Vesti A

Rumuni brane radar od četnika

"Nemaju dokaza da sam se bavio špijunažom inače bi mi sudili", kaže Bratislav Živković, optužen da je za račun Rusa fotografisao vojni radar Alijanse na Crnom moru

Lična arhiva
Bratislav Živković

Srpskom i ruskom državljaninu Bratislavu Živkoviću (42), predsedniku Četničkog pokreta, zabranjen je ulazak u Rumuniju na 15 godina odlukom tamošnjeg suda jer je označen kao opasan po nacionalnu bezbednost.

Zanimljivo je da su Živkovića presreli pripadnici rumunskog SRI, naslednika ozloglašene Sekuritatee iz vremena Nikolaea Čaušeskua. Ovidiu Marinčea, portparol SRI, izjavio je da je Živković uhvaćen dok je fotografisao vojni radar na obali Crnog mora i pokušao da markira njegove GPS koordinate. Nejasno je zašto bi tako radio ono što može od kuće preko kompjutera i zašto bi takva informacija bila interesantna, recimo Rusima, koji raspolažu dovoljnom mrežom vojnih satelita. Takođe i zašto Rusi ne bi poslali nekog anonimnog špijuna, umesto živopisnog i medijski eksponiranog Živkovića.

Špijun na Fejsbuku

SRI je saopštio da je ove godine Živković u Rumuniju četiri puta dolazio iz Ukrajine ili Bugarske i svaki put je išao u Konstancu.
Rumunima nije bilo teško da prate kretanje Živkovića van svojih granica. On se uredno oglašavao na Fejsbuku i ruskoj društvenoj mreži V kontakte i sve uredno dokumentovao fotografijama i video-snimcima, pa su agenti SRI sigurno mogli da dostave iscrpan izveštaj u Bukurešt.
x 31. avgust, objekat u društvu lepe crnke. Takođe i mlade brinete, lokacija nepoznata, na fotografiji uočena reklama za jelen pivo.
x 9. septembar, objekat u Ruskom kulturnom centru.
x 15. septembar, Varna, Bugarska. Objekat s ruskim i bugarskim motociklistima Noćnim vukovima.
x 17. septembar, objekat u Donjecku krsti malog Marka.
x 17. oktobar, objekat na delti Dunava, kozacima obećava da će četnici uvek i svuda ratovati za pravoslavne zemlje.

Tajne prikupljao za stranu silu

Uprkos toj dilemi, Marinčea je uporno nastavio da je Živković bio zainteresovan i za vojnu bazu NATO "Mihail Kogalničenau" u Konstanci, kao i za vojnu infrastrukturu Rumunije i njenih saveznika na jugoistoku te zemlje.

- Tokom 2017. godine Živković je nekoliko puta dolazio u Rumuniju da prikuplja informacije, koje su rizik i pretnja po nacionalnu bezbednost. On se spremao da oda državne tajne stranoj sili, organizaciji ili agentima i da postavi mrežu informatora na teritoriji Rumunije. Sve aktivnosti izvodio je tajno, a modus operandi specifičan je za špijunažu - rekao je Marinčea i pohvalio se da Živković nije nijednu poverljivu informaciju uspeo da doturi stranoj sili.

Srpski mediji preneli su da je on špijunirao i fotografisao vojne objekte u toj zemlji, ali Živković objašnjava da bi u tom slučaju bio osuđen, a ne proteran.

Izbegao izručenje Ukrajini

- NATO mediji u Srbiji krešte o još jednom "uhvaćenom srpsko-ruskom špijunu". Nisam proteran, ali tačno je da mi je zabranjen ulazak u Rumuniju sledećih 15 godina iz straha tamošnje tajne službe da bih mogao da ugrozim njihovu nacionalnu bezbednost. Nema dokaza da sam se bavio špijunažom na teritoriji Rumunije jer da je tako, sudili bi mi za takvo delo. Ali Rumunija nije Crna Gora, pa ne prave takve glupave afere. Kako sam ih razumeo, Rumuni idu onom krilaticom bolje sprečiti, nego lečiti - kaže Živković.

U prilog Živkovićevim rečima ide i činjenica da ga je Primorski opštinski sud Odese ranije osudio na četiri i po godine zatvora jer je kao dobrovoljac ratovao u Armiji Novorosije, braneći Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku od snaga kijevskog režima. Takođe i zbog toga što je s još petoricom pripadnika ovog udruženja pomagao stanovništvu Krima prilikom prisajedinjenja Rusiji.

Poziv novinarima

Bratislav Živković ukazuje da dokumenta koja je dobio od rumunske Imigracione službe jasno govore da su glavni motivi zabrani ulaska u Rumuniju njegove aktivnosti na Krimu i u Donbasu. Podseća i da je pre nekoliko meseci u Rumuniji instaliran još jedan "odbrambeni raketni sistem" okrenut ka Rusiji.
- Pozivam normalne novinare, ako ih ima, da im pružim dokumenta na uvid - rekao je Živković, ali nije poznato da mu se neki medij u Srbiji odazvao.

Njegovo proterivanje iz Rumunije ukrajinski mediji su ispratili maltene kao veliku pobedu, u nedostatku stvarnih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online