Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
13:53
Vestionline, Tanjug A

Završena vežba "Zima 2017", padobranskom desantu prisustvovao Vučić

Na aerodromu "Lisičji jarak" završena je zajednička vežba srpskih i američkih padobranaca, "Zima 2017". Oko 250 pripadnika Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD izveli su zajedničko desantiranje padobranaca. Vežbi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug
Zajednička vežba srpskih i američkih padobranaca "Zima 2017"

Iz dva aviona "herkules C-130" 86. avijacijskog puka SAD iskočilo je 120 padobranaca, 60 srpskih i 60 američkih, sa oko 300 metara visine. Pripadnici vojske su odmah otvarali padobrane i kretali u prizemljenje. Vežba je održana uprkos jakom vetru.

Padobranci su iznad aerodroma "Lisičji jarak" iskočili iz dva naleta aviona padobranom sa kupolom T-11. Ti padobrani se, inače, ne koriste kod nas – četvrtasti su i njima se ne može upravljati kao padobranima koje koristi srpska vojska.

T-11 padobran je težak 17 kilograma, ima prečnik od 9,3 metra, dok je pomoćni padobran težak sedam kilograma i ima prečnik 7,3 metra. 

U periodu od 13. do 17. novembra srpski padobranci sa američkim kolegama realizovali su obuku koja je obuhvatala pripreme na zemlji u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu, kao i skokove koji su izvedeni i danas.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao vežbi, rekao je da je ponosan na srpske vojnike.

- Ponosan sam na srpske vojnike koji su pokazali da sa padobranima T-11 iz aviona 'herkules C-130' mogu da skaču. To kažem zato što mi nemamo padobrane sa kupolama i skačemo sa takozvanim krilo-padobranima i ovde je mnogo veća brzina pri sletanju. Videli ste da su to tvrdi doskoci, ali naši momci pokazali su odličnu pripremljenost - rekao je predsednik nakon vežbe.

Vučić je izrazio zadovoljstvo vežbom, koja je, kako je rekao, bila veoma složena, komplikovana, u kojoj su srpski i američki vojnici zajedno pokazali kako i u složenim meteo-uslovima mogu na veoma uspešan način da postignu dobre rezultate.

- Mislim da ona ima dvostruki značaj – zajednička obuka, zajednička iskustva, učenje, upoznavanja jednih sa drugima, a drugo je stvaranje partnerstava, saradnje i prijateljstava tamo gde nismo mogli uvek da se pohvalimo u prošlosti. Mislim da su oba cilja u potpunosti ispunjena, ja sam zahvalan Ambasadi SAD, ali i Evropskoj komandi Oružanih snaga SAD i Nacionalnoj gardi Ohaja, sa kojima imamo dobru saradnju - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da veruje da će takva vrsta partnerstava i saradnje postojati i ubuduće, pri čemu će Srbija, naglašava, "uvek ljubomorno čuvati" svoju vojnu neutralnost.

- Veoma sam zahvalan svim mladićima koji su učestvovali, kako srpskim, tako i američkim i veoma sam zadovoljan rezultatima vežbe. Kao što sam juče govorio u jednoj školi, ne dobijate samo novu veštinu, već, kroz ovakve susrete stičete i prijatelje, što je od značaja ne samo za ove vojnike, već i za našu zemlju - rekao je Vučić.

Ambasador SAD Kajl Skot, koji je takođe prisustvovao vežbi, istakao je da su takve vežbe veoma važne za interoperabilnost snaga, ali i da su još važniji simbol "vaši vojnici i naši vojnici", srpski i američki padobranci, rame uz rame, da se izgrade novi odnosi i da se pripreme za zajedničke izazove budućnosti.

- To je, mislim, današnja poruka. Naši su bili veoma impresionirani mogućnostima srpskih padobranaca i mislim da je ova vežba bila veoma uspešna i nadamo se da ćemo je ponoviti u budućnosti - rekao je Skot.

Kapetan Kovačević: Lakši skok sa našim padobranom

Kapetan Bojan Kovačević jedan je od 60 srpskih specijalaca koji su učestvovali u zajedničkoj vežbi, a kaže da je ipak lakše skakati našim padobranom tipa krilo, jer kupola T11, kako je objasnio, nije upravljiva, dok padobrani koje koristi naša vojska jesu, a i veća je brzina padanja padobranca, koja je oko 5,8 metara u sekundi.

- Nije nam bilo ništa neobično, niti je bilo nepoznanica u odnosu na padobrane koje mi koristimo. Lakše je sa našim padobranom, ovde se radi o kupoli, ona nije upravljiva, dok su naši upravljivi - rekao je kapetan Kovačević.

Prema njegovim rečima, saradnja sa američkim vojnicima bila je izuzetno korektna, a i u prethodnom periodu bilo je, kaže, sličnih aktivnosti i vežbi.

Sa tom američkom jedinicom i pripadnicima 173. Padobranske brigade Vojske SAD, kaže kapetan, prvi put se susreo, ali ističe da je bila korektna saradnja i profesionalan odnos, bez problema i primedbi.

- Videli ste da smo uspešno realizovali skok, uprkos malo jačem vetru, skok je uspešno izveden, bez problema. Realizovali smo ga zajedno sa našim gostima iz 173. padobranske brigade vojske SAD. Uslovi su bili malo povoljniji nego što je to bilo prekjuče kada je planiran skok. Ovo je prva vežba ovakvog tipa, ali bilo je proteklih godina saradnje sa vojskom SAD, ove godine realizovali smo desetak vežbi sa pripadnicima specijalnih snaga raznih armija, tako da smo se susretali sa specijalnim snagama raznih zemalja - rekao je Kovačević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online