Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.11.2017.
10:27
Vestionline A

"Srbija sudi plaćenicima u Ukrajini, a kada će Ukrajina suditi plaćenicima u Hrvatskoj?"

"Srbija želi da ima dobre odnose sa Ukrajinom, ali ne može da dozvoli da bude kolateralna šteta ili žrtva međunarodnih relacija", poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Tanjug
Da li je Srbija kolaterlana šteta drugih međubnarodnih relacija?: Ivica Dačić

On je naglasio da je Srbija povukla ambasadora Ukrajine na konsultacije nakon što je njegov ukrajinski kolega Pavel Klimkin pozvao ambasadora te zemlje u Beogradu Oleksandera Aleksandroviča na konsultacije.

Njih dvojica su, kaže Dačić, razgovarali o odnosima sa Srbijom i upozorili Srbiju da poštuje međunarodne obaveze, naročito kada je reč o srpskim plaćenicima za koje tvrde da ratuju na ruskoj strani u Donbasu. 

Takođe, podseća, razgovarali su o zvaničnicima koji su povezani sa Krimom ili su bili u poseti Krimu. 

- I na kraju doneli su zanimljiv zaključak da će biti na vezi sa evropskim partnerima. Šta to znači, da li je ovo bilateralni problem Srbije i Ukrajine ili je Srbija kolateralna šteta nekih drugih međunarodnih relacija, koje nikakve veze nemaju sa Srbijom - upitao je Dačić.

Podsetio je da je Srbija procesirala više desetina osoba osumnjičenih za učešće u borbama na Krimu i u Donbasu, a da je značajan broj ukrajinskih plaćenika učestvovao u borbama u Hrvatskoj, i u zločinima nad srpskim narodom u toj zemlji.

- Ukrajina te ljude nije procesirala - naglasio je Dačić. 

Prema njegovim rečima, dogovorom sa stranim partnerom želi da se postigne da se Srbija dodatno pritisne da se distancira od Rusije.

- Treba da postanemo žrtve tih odnosa u Ukrajini i žrtve problema na relaciji Zapad — Ruska Federacija - kazao je Dačić.

Zato je, dodao je, pozvao ambasadora Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića na konsultacije.

- Narednih dana ćemo se sresti da sa predsednikom Vučićem vidimo kakve dalje aktivnosti da preduzmemo kada je reč o bilateralnim odnosima sa Ukrajinom - rekao je Dačić.

Šta piše u noti ukrajinske ambasade

On je dodao da je danas tražio notu diplomatskog protokola, jer neki ambasador u našoj zemlji mora da najavi kada odlazi, ko ga menja, u kom trenutku itd.

- Danas sam dobio notu od ukrajinske ambasade, gde ne piše da je pozvan na konsultacije nego da će biti van zemlje od 6. do 12. novembra - rekao je Dačić. 

Govoreći o sastanku specijalnih izaslanika SAD i Rusije za Ukrajinu, Kurta Volkera i Vladislava Surkova, Dačić je rekao da je za Srbiju velika pohvala što su se Vašington i Moskva saglasi da je Beograd dobro mesto za vođenje mirovnih pregovora.

- Nisam siguran da je Ukrajina previše zadovoljna tima i da je zadovoljna stavovima u tim razgovorima, ali mi u tome ne učestvujemo, dajemo samo logistiku, mesto koje je osigurano da niko ne može da snima i smeta, ali ne ulazimo u sam sadržaj - kazao je Dačić, podsećajući da će drugi sastanak biti održan 13. novembra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.11.2017. 10:38
Ukrajina neće suditi Krvatima jer su oni pripadnici Nato fa,šističke alijanse koja ne podleže ni jednom sidu na svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online