Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.11.2017.
08:15
rs.n1info.com A

"Srbija ćuti o saradnji sa NATO da se ne zameri Rusiji"

Još se ne zna kada će predsednik Srbije imati sastanak sa prvim čovekom NATO-a Jesnom Stoltenbergom. Susret je najavljen za kraj novembra, a agencije navode da bi poseta mogla da se dogodi 15. novembra. Međutim, u međuvremenu, stigle su poruke i iz Moskve i iz Vašingtona. Da li bi one mogle da je ugroze?, piše N1.

EPA/Olivier Hoslet
 

Kad će Vučić u Brisel?

Kada je u pitanju vojna saradnja sa Rusijom, političari i mediji o tome bruje mesecima unapred. Tako se, na primer, o nabavci migova govorilo od decembra prošle godine, a stigli su tek pre mesec dana. Sa druge strane, kada je reč o saradnji sa NATO, uglavnom muk.

Iako predsednik ima običaj da najavljuje svoje posete Moskvi, Vašingtonu ili Briselu unapred, o sastanku sa prvim čovekom NATO-a Jensom Stoltenbergom se ne oglašava. Da li će do posete uopšte doći, ne otkriva ni ministar odbrane.

- Kao što odlično znate ja sam već bio u sedištu NATO-a i razgovarao sa zamenicom generalnog sekretara. Ukoliko bude bilo potrebe i teme zahtevaju moje prisustvo, onda ću ići, ako nisu onda ne. To zavisi od agende, a od predsednika zavisi kada će ići - kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

A zašto se o saradnji sa NATO ne govori i da li na taj način srpski političari izbegavaju da se zamere Moskvi?

Sporazum koji omogućava prolaz NATO trupa kroz Srbiju...

- Naši političari tradicionalno ne potenciraju saradnju sa NATO i generalno se o vojnim aktivnostima u okviru Partnerstva za mir vrlo retko i vrlo slabo govori, naročito u poređenju sa vojnim snagama Ruske Federacije. Polovina građana Srbije sa protivi bilo kakvom obliku saradnje sa NATO, tako da je sa neke strane razumljivo da se političari neće previše hvaliti tim aktivnostima - navodi istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Katarina Đokić.

A aktivnosti su takve da je Srbija članica Partnerstva za mir, da je potpisala ili ratifikovala brojne sporazume, koji odnos sa NATO produbljuju, od onog koji omogućava prolaz trupa Alijanse kroz Srbiju, do pojedinačnih ugovora o saradnji sa državama članicama. Krajem godine treba da produži i individualni akcioni plan sa Alijansom.

Oko Ukrajine se lome koplja...

Međutim, u protekle dve nedelje stigle su poruke iz Vašingtona da Srbija treba da se mane sedenja na dve stolice, a iz Moskve da se Amerika preterano meša u srpsku politiku. Na sve to, i ukrajinski ambasador je napustio Beograd.

Jelena Milić, direktorka centra za evroatlantske studije, kaže da je upravo Ukrajina ono oko čega se lome koplja.

- To nije pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, ali ona može da ima mnogo konkretniji stav šta se dešava u Ukrajini, da razume težinu sankcija. Politika Zapada prema Ukrajini ima kontinuitet, čak i pritiska ka Rusiji, a kontinuitet u politici ima i kada je Balkan u pitanju - kaže ona.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.11.2017. 16:54
Srbija ne zna za saradnju s Natoom,tj njeni gradjani.A vlast ćuti ne zbog Rusa,već naroda kome je dogorelo do nokata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online