Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
12:24
Vestionline, Tanjug A

Evo ko su Srbi u "rajskim papirima"

Među 120 svetskih državnika, političara i biznismena, čije poslovanje i ofšor sredstva su otkrili "rajski papiri", dokumenta do kojih je došao nemački list "Zidojče cajtung", ima i srpskih državljana, a jedan od njih je i aktuelni ministar Nenad Popović.

pixabay.com
Ko je sve od Srba u "rajskim papirima"?

Nemački list, koji je dokumenta do kojih je dosao podelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i više od 380 novinara u 67 država, ističe da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.  

Prema navodima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, KRIK, dokumenta dve agencije za ofšor usluge, sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, pokazuju da poslovi i imovina srpskog ministra bez portfelja vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona. 

Kladionice "Meridian"

Dokumenta govore i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije "Južna Bačka", kao i "Meridian", jedna od najvecih domaćih kladionica, koja je 2007. pokrenula posao internet kladenja na Malti, kada to nije bilo moguće u Srbiji.

"Meridian" kladionice u Srbiji drži domaća kompanija "Joker Games", osnovana 2001, koja je u vlasništvu Aleksandra Milovanovića, Snežane Božović i Zorana Miloševića. 

Troje vlasnika "Meridiana" su, kako direktno, tako i preko firme "Joker Games", vlasnici dve kompanije na Malti - "Meridian Gaming", osnovane 2007, i "Meridian Gaming Holdings", osnovane sredinom 2016. godine.

Slučaj "Energetika"

Procurela dokumenta otkrivaju i pozadinu propasti privatizovane kompanije "Energetika" iz Loznice, deo čuvenog holdinga "Viskoza".

Ova fabrika, koja je grejala domove polovine Lozničana, privatizovana je 2007. godine kada ju je kupila italijanska firma "Decotra", u vlasništvu srpskih biznismena Ljube Miskina i Vladimira Šekrevskog. 

Energetika je 2010. godine je zapala u finansijske probleme. 

Godinu dana kasnije, propalu "Energetiku" preuzeo je "ScarDec Limited", novoosnovana firma sa Malte. Njeni vlasnici su grupacija "Scarborough" i grčki biznismen Dimitri Koritsas, zet Vladimira Šekrevskog. Zaposlili su i bivšeg direktora EPS-a Dragomira Markovića.

Novinari KRIK-a pronašli su presudu suda sa Malte koja otkriva da je firma "ScarDec Limited" pokušavala da spase prethodnog vlasnika - italijansku "Decotru". "ScarDec Limited" je u ime "Decotre" garantovala da ce kompaniji iz Mađarske biti vraćen dug od dva miliona evra. Pošto se to nije desilo, sud na Malti je 2015. godine naložio firmi "ScarDec Limited" da isplati ceo iznos sa kamatom.

Dug još nije vraćen, 'Decotra' je u stecaju, 'Energetika' u blokadi, a 'ScarDec Limited' nema pare na racunu."

Vladimir Šekrevski

Vladimir Šekrevski poznat je po dve pogubne privatizacije - kupio je državno preduzeće "Hidrogradnja" iz Vršca, koje je sada u blokadi, kao i brodogradilište "Terratrade-brodoremont" kod Sombora, koje je u stecaju. Firme Vladimira Šekrevskog u Srbiji su tužene cak 99 puta.

Bogdan Rodić

Biznismen Bogdan Rodić, vlasnik je dve ofor kompanije registrovane na Malti, pokazuju procurela dokumenta iz projekta "Rajski papiri". 

Porodica Rodić poseduje mnogo firmi u Srbiji, ali je pre svega poznata po tome što je osnovala trgovinski lanac "Roda", kao i što je u vlasništvu članova porodice bila "MB pivara".

Procurela dokumenta otkrivaju i detalje o poslovanju biznismena Nebojše Ivkovića, kao i generala Jovana Čekovića, dugogodišnjeg direktora "Jugoimport SDPR", koji je, kako se navodi, vlasnik malteške kompanije "Jomil Malta Limited", osnovane u septembru 2007. godine. 

Ova firma deo je šire mreže "Jomil" kompanija registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica.

Deo firmi registrovan je za izvoz naoružanja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom. 

Branislav Grujić

Branislav Grujić, srpski biznismen koji vec godinama živi u Rusiji, u projektu "rajski papiri" pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije "PF Properties Limited". Partner mu je Rus Blank Arkadi Zelmanović.

Grujić se iz Srbije odselio sredinom devedestih, a vratio 2010. godine kada je izabran za predsednika srpskog poslovnog kluba "Privrednik".

Zoran Florić

Poznati srpski građevinski inženjer Zoran Florić vlasnik je malteške firme "Roads Team Company LTD" osnovane u avgustu 2010. godine. 

Njegova srpska firma "Euro Gardi Group" nosilac je konzorcijuma koji je u aprilu ove godine dobio javnu nabavku za izradu projekta nove zgrade Radio-televizije Vojvodine - posao vredan 20 miliona dinara. 

U dokumentima s Malte pojavljuje se i arhitekta Ivan Bekčić-Petrović, izvođač radova rekonstrukcije terminala 2 Aerodroma Nikola Tesla.

On je 2012. sa partnerima osnovao kompaniju "Synthesis Group Malta" koja je rukovodila beogradskim ograncima, "Montagna SM" i "Sintezis Inženjering". Ogranci su nedavno preneti u vlasništvo Bekčića i njegovih kolega. 

Advokat iz Beograda

U bazi podataka pojavljuje se i ime britanskog advokata Marka Harisona koji radi iz kancelarije registrovane u Beogradu.

Među klijentima objavljenim na internet prezentaciji Harisonove kancelarije nalaze se domaća preduzeca EPS, nekadašnji JatAirways, Fijat, crnogorska vlada, kao i nekoliko inostranih banaka i velikih renomiranih međunarodnih kompanija.

KRIK takođe podseća da posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumeva nužno nezakonite radnje.  Ove kompanije, međutim, mogu da se koriste za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbegavanje antimonopolskih zakona.

Dokumenta su inače procurila iz dve agencije za of-šor usluge sa Bermuda i iz Singapura, kao i iz 19 zvaničnih poslovnih registara zemalja koje predstavljaju takozvane "poreske rajeve". 

U bazi je zastupljena jedna petina najdiskretnijih "poreskih rajeva" na svetu, među kojima su Antigva i Barbuda, Kukova ostrva i Ostrvo Men. Novi podaci rasvetljavaju grupu neistraženih ostrvskih "poreskih rajeva", uključujući i neka sa čistijom reputacijom, poput Kajmanskih i Bermudskih ostrva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online