Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
09:48
rs.n1info.com A

Ima li povlačenje ambasadora Ukrajine veze sa srpskim plaćenicima?

U javnosti se i dalje spekuliše zašto je ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič pozvan na konsultacije, posle intervjua BIRN-u. Aleksandrovič je odbio da kaže nešto više o svom odlasku u Ukrajinu i za N1 je naveo da se neće oglašavati do kraja konsultacija.

screenshot
Izazvao kontroverze: Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič

A što je Ukrajina snabdevala Hrvatsku oružjem 90-ih?

Ambasador Ukrajine Oleksandar Aleksandrovič zamalo da u Srbiji postane presona non grata - zbog izjave da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu. Gotovo istovremeno šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin pozvao je Aleksandroviča u Kijev na konsultacije o učešće srpskih plaćenika - na ruskoj strani - u ratnim sukobima u Ukrajini.

Diplomata Srećko Đukić kaže da Srbija veoma ceni to što Ukrajina, kao i Rusija, ne priznaje nezavisnost Kosova, međutim i Ukrajincima je Srbija važna pošto nije priznala odvajanje Krima i priznaje teritorijalnu celovitost Ukrajine. Upravo zbog te saradnje Đukić ocenjuje da izjave o 300 srpskih plaćenika nisu za javnu debatu.

- Pa mogli bi mi njima jako mnogo da spočitamo iz 90-tih godina, Ukrajina je bila najveći liferant oružja, tajnim kanalima u Hrvatsku, i ne samo Hrvatsku već i druge strane koje su ratovale protiv Srba. Mi to njima nikada nismo govorili javno, ako smo ponekad - rekli smo to na određen, diplomatski način - navodi Đukić.

Ko je ratovao, a ko se slikao?

Srpskih plaćenika na ratištu u Ukrajini ima, međutim, ne 300, kako navodi, ambasador Aleksandrovič, već ih je mnogo manje kaže komentator "Politike" Miroslav Lazanski.

- Sad je problem ustanoviti da li je neko ratovao tamo ili se samo slikao. Neko može da ode tamo, može da kaže da ima devojku da ide u Donbas, pa će malo da se slika pored nekog tenka ili sa kalašnjikovim u ruci, ali da li je ratovao ili ne, to je stvar sudskog postupka da ustanovi. Srbija procesuira svakog za kog se ustanovi nepobitno da je učestvovao u toj vrsti ratovanja - navodi Lazanski.

Međutim ukrajinski servis Radio Slobodna Evropa nedavno je zabeležio nekoliko Srba koji se bore na strani takozvane Novorusije. Prema rečima analitičara koji se bave situacijom na Balkanu, srpskim ratnicima put plaća ruska organizacija "Kosovski front", dok privatna ruska organizacija "Vagner" svojim borcima isplaćuje pet hiljada dolara.

Novinarima Radija Slobodna Evropa Služba bezbednosti Ukrajine rekla je da je srpskim vlastima u dva navrata predala spiskove građana Srbije koji se bore u Donbasu, ali zvaničnih reakcija vlasti u Beogradu nije bilo.

Informacije nije dobio iako je na njima insistirao ni ukrajinski ambasador Aleksandrović, za koga sada više nije sigurno ni da li će ostati ambasador u Beogradu.

- On se može vratiti sutra, a može se vratiti i samo da bi rekao doviđenja i završio svoju diplomatsku misiju - kaže Srećko Đukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online