Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.11.2017.
13:33
Danas A

Slučaj Jajinci: Zašto je "atentat na Vučića" završio u fioci?

Pronalazak oružja u blizini porodične kuće predsednika države Aleksandra Vučića u Jajincima, sudeći prema medijskim napisima iz tog perioda, doveo je zemlju na korak do uvođenja vanrednog stanja.

Youtube/Radio televizija Srbije
Slučaj Jajinci: Još jedna od nerešenih afera u Srbiji

Nikakvih dokaza nema da je pokušan atentat

Tadašnji premijer je sklonjen na sigurnu lokaciju, kakofonija poluinformacija je preplavila javni prostor, optužbe su letele na sve strane, a opseg "osumnjičenih" je varirao od crnogorskih kriminalnih klanova do pojedinih stranih diplomata. Godinu dana kasnije, istraga ovog slučaja se i dalje nalazi u predistražnoj fazi, bez ikakvih opipljivih naznaka da će u dogledno vreme biti identifikovani počinioci.

Prema viđenju prvog čoveka Nove stranke i bivšeg saveznog ministra policije Zorana Živkovića, ceo slučaj "Jajinci" predstavlja jedan od činova Vučićeve amaterske operetske predstave.

- Aleksandar Vučić, i kada je vodio svoju "vladu na nervnoj bazi" i sada kada je samozvani predsednik države, stalno mora da bude u nekom aktivizmu, da nešto rešava, da bude ugrožen i da se bori sa celim svetom zarad mira u regionu. Ni na koji način nije potvrđeno da je bilo pripremanja atentata, pokušaja ili organizacije - ističe Živković i dodaje da je to dobro, jer Srbiji nije potreban nikakav atentat ni na koga, upozorivši da je opasno da se neko igra sa tim.

A upravo je priprema atentata na bivšeg premijera bila interpretacija događaja koja je najpre mogla da se čuje kada je objavljeno da je u blizini porodične kuće porodice Vučić u Jajincima pronađen sanduk sa naoružanjem.

Zajedno sa informacijom da je prona|ena zolja, četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetra, kao i nekoliko metaka automatskog naoružanja, ministar policije Nebojša Stefanović je sa novinarima podelio i podatak da je ono zakopano baš na mestu na kom kolona vozila mora drastično da uspori. Premijer je, dodao je tada ministar, odmah sklonjen na sigurnu lokaciju.

Politička zloupotreba policije

Medijska histerija koja je pratila "slučaj Jajinci", za Veljka Mijailovića, predsednika Policijskog sindikata Srbije, primer je političke zloupotrebe policije.

- Svi profesionalci u MUP-u su skrajnuti, a na njihova mesta su dovedeni politički komesari. Uspostavljen je marionetski sistem u kom se policija konstantno zloupotrebljava u političke svrhe - navodi Mijailović.

Namerno skretanje pažnje javnosti

Posmatrajući sa ove vremenske distance, Bogoljub Milosavljević, član UO Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da mu cela afera deluje konstruisano.

- Izgleda mi kao da je nekome u tom trenutku, iz nekog razloga, bilo potrebno da se pažnja javnosti skrene u tom pravcu. Teško mi je da poverujem da policija godinu dana ne može da ostvari nekakav pomak u istrazi - kaže Milosavljević.

Pomaka u istrazi, barem onih javnosti vidljivih, zaista nema. Godinu dana nakon pronalaska oružja, slučaj se i dalje nalazi u predistražnoj fazi. Ministar Stefanović je u četvrtak, odgovarajući na poslanička pitanja, izjavio da se ovoj istrazi poklanja maksimalna pažnja i da bezbednosne službe rade svoj posao, ali da ne može da iznosi više detalja u javnost.

- Odsustvom pomaka u istrazi kruni se ugled policije. Njen autoritet se dovodi u pitanje i to, po svemu sudeći, zarad nečijih sitnih interesa - smatra Bogoljub Milosavljević.

Janković: SNS beskrupulozno manipuliše nasiljem

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković poručio je da SNS beskrupulozno manipuliše nasiljem i potrebom ljudi za bezbednošću, i da je posredi njihov plan protiv evidentnog jačanja opozicije.

- Imali smo 'vesti' o pokušajima atentata, o skrivenom oružju u Jajincima i 99 'bezbednosno interesantnih osoba' sa 'parcijalnom DNK', o ubistvenim namerama stranih službi, o presretačima kolona bentlijima, o modricama i potresima mozgova. Sve to i još mnogo više za samo godinu dana, uključujući i nedavno plasiranje vesti novinarima o mojoj likvidaciji, jasno govori da nije u pitanju prosti senzacionalizam - naglašava Janković.

On tvrdi da je u stranačkim krugovima smišljena, a uz saučesništvo i zloupotrebu nekih bezbednosnih krugova se sprovodi operacija podizanja tolerancije javnosti na nasilje i pripisivanja nasilja drugima sa ciljem da bi se opravdalo sadašnje i buduće stvarno nasilje vlasti prema opoziciji i slobodnomislećim građanima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online