Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
18:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Kresanje troškova po grbači aerodroma

Nacionalna aviokompanija Er Srbija našla je način kako da se reši nekoliko stotina radnika, a da ih ne otpusti.

N. Đurović
Pomeranje zaposlenih dekretom

Time je kompanija zadovoljila "socijalni mir" a opet skresala svoje troškove. Naime, više od 340 radnika Er Srbija zemaljski servis, ćerke kompanije Er Srbije, praktično je dekretom prebačeno u aerodrom "Nikola Tesla". Bez konkursa, bez analize da li su ti radnici aerodromu uopšte potrebni i koliko njih. I to je prošlo tiho, računa se, zato što aerodrom posluje sa značajnim profitom.

Da pojasnimo, reč je o radnicima koji rade na prihvatu i otpremi aviona, čekiranju putnika, čišćenju letelica, utovar i istovar prtljaga, manipulacija robom i poštom. Dosad su taj posao obavljali radnici Er Srbije, iako aerodrom ima sve te službe koje usluge pružaju svim drugim aviokompanijama u Beogradu.

Nije tajna da je Er Srbija u problemima i da se već neko vreme lišava radnika. Prvo su cenu platili radnici u ekspoziturama širom zemlje, a kako bi povećala prihode, odnosno umanjila troškove, kompanija je uvela i naplatu čekiranja na aerodromu za one koji to ne urade kod kuće. U čitavom nizu stezanja kaiša su promenjena i sedišta u avionima kako bi stalo više putnika, a pogašene su i neke nerentabilne linije.

"Podržavamo odluku da u ovim teškim i neizvesnim vremenima svi građani Srbije očuvaju zaposlenje i na taj način nastave da izdržavaju svoje porodice. Očekujemo da sve kolege preuzete iz kompanije ASGS dobiju adekvatna radna mesta i doprinesu još boljem kvalitetu pružanja aerodromskih usluga svim aviokompanijama", saopštavaju sindikati Zajedno, ASNS i Nezavisni.

Ali, iza ovog srećnog kraja za stotine radnika se kriju neki problemi.

- Nejasno nam je zašto navodno najbolja i najuspešnija aviokompanija u okruženju praktično gasi svoju ćerka firmu, prebacuje radnike aerodromu i to da bi obavljali iste poslove - pita se Dejan Popović, predsednik Nezavisnog sindikata ANT.

Kao u najboljem duhu socijalističke kontrolisane privrede, čelnici dve državne kompanije su praktično dekretom smanjili troškove jednoj koja je u problemima i povećale drugoj, koju žele da daju pod koncesiju. Da li će i šta na to reći eventualni koncesionar, ako ga uopšte bude jer se rok za dostavljanje ponuda iznova pomera, ostaje da se vidi. Prema računici o standardima, na dva miliona putnika ima 1.000 zaposlenih, dok je u Srbiji na pet miliona uposleno oko 2.000 radnika, što je prema oceni sindikata, nedovoljno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online