Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
00:11
J. Arsenović - I. Kozarski A

Crvena marama za džihadiste

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izazvao je burne reakcije najavom da će Srbija, iako vojno neutralna, "svaku vojnu, političku i diplomatsku efektivu koju može, sa zadovoljstvom staviti u svrhu borbe protiv Islamske države svakom ko isto misli o tom zlu".

Tanjug
Nudi vojsku za rat: Aleksandar Vulin

- Ne može se biti neutralan kad vidite Islamsku državu u Siriji i Iraku, kad vidite ljude da se dižu u vazduh u Parizu i Berlinu, tu nema vojne neutralnosti - rekao je Vulin na tribini o vojnoj neutralnosti, održanoj prošle nedelje na Sajmu knjiga.

Tranzit terorista

Kompetentnost Vulina da bude na čelu Ministarstva odbrane tako je još jednom dovedena u pitanje, ali ovoga puta na mnogo osetljivijem i značajnijem terenu od sumnje za korupciju zbog neuverljive priče o tetkinoj pozajmici za stan ili činjenice da ministar odbrane nije služio vojsku.

Za laičku javnost Vulinova širokogruda ponuda resursa vojno neutralne Srbije u borbi protiv terorizma deluje kao mahanje crvenim plaštom pred razjarenim bikom, a oštre kritike na njegov račun uputili su i bivši visoki oficiri Sreto Malinović i Zdravko Ponoš.

Donacija na televiziji

Letos je Stejt department objavio da je Srbija prošle godine donirala 10 tona municije i tako doprinela međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države. Negde u isto vreme magazin za Balkan Islamske države "Rumijah" uputio je pretnje Srbima i Hrvatima, sa porukom da se vraćaju. Dodatni motiv za eventualnu osvetu teroristi su mogli da dobiju i kada je na televiziji viđeno da filipinska vojska u borbi protiv Islamske države koristi minobacačke mine proizvedene u Srbiji.

Vazduhoplovni general u penziji Malinović ocenio je najavu ministra kao poziv u krstaški rat koji dugoročno može imati ozbiljne posledice po bezbednost Srbije.

- Bez obzira na to što je to možda plod Vulinove avanturističke poze i predstavljanja kao patriote i internacionalca, takva izjava je duboko štetna. Srbija je tranzitna zemlja velikom broju izbeglica iz država gde se vode borbena dejstva protiv Islamske države. Da li nam treba da se neki od terorista zadrže i da postanu pretnja našim građanima - pita Malinović.

Pametan posle bitke

General upozorava da bez obzira na to što se procenjuje da je Islamska država pred porazom, ovakve izjave Srbiju dovode u žižu interesovanja terorista.

Vučiću, obuzdaj diletante!

Prema Vulinovom mišljenju, vojna netralnost nije izgovor da ne prepoznate zlo, a "Srbi nisu narod koji može da okrene glavu od zla".
Ponoš, međutim, javno pita predsednika Aleksandra Vučića da razjasni da li je Vulin spreman da srpsku vojsku stavi na raspolaganje i Ankari, Bagdadu, ili Teheranu? On Vučiću savetuje da se postara da ljudi od njegovog najvećeg poverenja prestanu da daju olake izjave o uključivanju srpske vojske u međunarodne konflikte.

- Mi imamo veoma iznurene materijalne i ljudske kapacitete vojske. Mlatiti praznom puškom u tako ozbiljnim stvarima je potpuna degradacija sistema odbrane i države. Posebno naglašavam da to predstavlja ugrožavanje bezbednosti građana gde god da se nalaze, bez mogućnosti da ih odbranimo - ističe general za "Vesti".

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš takođe je reagovao na Vulinovo, kako kaže, diletantsko tumačenje vojne neutralnosti.

- Ministar odbrane izgleda nije obavešten o tome da je takozvana Islamska država već pred vojnim porazom. Da stvar bude gora, ne razume ni da na Bliskom istoku svaki globalni akter deluje iz svog ugla i interesa, tako da bi stavljanje naše vojske bespogovorno na raspolaganje jednom, izazvalo rezervu i skepsu svih drugih - naveo je Ponoš.

Kosovo i BiH regrutni centar

Eksperti za islamski terorizam upozoravaju da će se oni nakon vojnog poraza na sirijskom i iračkom ratištu širiti po Evropi i kroz svoje pritajene ćelije čekati momenat za osvetu. Prema američkom izveštaju, samo sa Kosova je poslednjih godina regrutovano 315 boraca za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Poginulo je njih 58, ali se nameće pitanje gde će se vratiti preživeli i kakav će zadatak dobiti od centara koji su ih zavrbovali. Prema podacima Centra Sufan, iz BiH je u džihad otišlo 248 boraca.

Uvrede odgovor generalima

V. Sekulić
Iznureni kapaciteti: General Sreto Malinović

U prepoznatljivom maniru Vulinov Pokret socijalista je Zdravku Ponošu i Sreti Malinoviću zalepio etiketu "pristalica NATO-a" i "zaštitnika Islamske države". Malinovića je zbog kritike stanja u vojsci "žutim NATO generalom" ranije nazvao i Aleksandar Vučić, iako je reč o oficiru koji je svoje pilote 1999. vodio u rat krilo uz krilo, a da nije bio obavezan da leti.

Malinović šaljivo odgovara da bi i "tetki iz Kanade bilo drago da je Vulin odslužio vojni rok".

- Zabrinuo bih se kada bi neko koga cenim dokazao da nisam u pravo, a nadam se iskreno da će oni koji odlučuju u ovoj državi shvatiti moju poruku da ne smemo šarlatanima i avanturistima dozvoliti da izjavama ugrožavaju bezbednost Srbije i njenih građana - kaže Malinović.

General Zdravko Ponoš smenjen je zbog sukoba s bivšim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, koji je otvoreno zagovarao pristupanje Srbije NATO paktu. Naime, Ponoš je ukazivao da budžet za vojsku nije dobro upotrebljen, da su time reforme zaustavljene i da nema novca za profesionalizaciju, koja je uprkos tome sprovedena ukidanjem obaveze služenja vojnog roka.

Stižu bombaši samoubice

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok ovog meseca doputovao je u Sarajevo da upozori da će se teroristi Islamske države masovno vraćati u BiH. Za to vreme, ozbiljne države se pripremaju za takav scenario.

Direktor ruskog FSB (preimenovani KGB) Aleksandar Bortnikov u maju je na savetovanju rukovodilaca specijalnih službi upozorio na porast pretnje samoubilačkih napada u celom svetu. Takođe, i da je Rusija kao glavni saveznik Sirije u borbi protiv džihadista posebno ugrožena, ali i sve republike bivšeg Sovjetskog Saveza, posebno one iz Centralne Azije. Pri tom je obelodanio da su zbog priprema terorističkih akata u inostranstvu raspisane poternice za 260 osoba.

Stravične brojke

Sergej Gončarov, predsednik Asocijacije veterana antiterorističke jedinice Alfa i član Ruske akademije bezbednosti i odbrane, smatra da se u njegovoj zemlji ozbiljno odnose prema teroristima, uključujući povratnike, na šta ukazuje i statistika za prošlu godinu. Međutim, od tih brojki se diže kosa na glavi jer svedoče o brojnosti džihadista, a još više što nijedna balkanska zemlja ne raspolaže statistikom koja bi ukazala na ozbiljan rad.
x Sprečena 42 teroristička napada
x Uništeno 129 terorista
x Uhapšeno oko 900 terorista
x Blokirano oko 2.000 računa

Direktor Istraživačkog centra Bliski istok - Kavkaz Stanislav Tarasov objašnjava da je Islamska država svesna da teroristički napadi u Iraku, Pakistanu i Avganistanu ne privlače pažnju SAD i Evrope koje na to gledaju kao na tragičnu statistiku. Zato će se sva njihova moć koncentrisati na Evropu.

Tarasov upozorava da ne treba zatvarati oči pred opasnošću. On podseća da su vlasti Azerbejdžana vodile opreznu politiku na Bliskom istoku u želji da ne isprovociraju Islamsku državu, ali su potom ipak stigle pretnje koje su ozbiljno shvaćene. Da podsetimo, balkanski teroristi nekoliko puta su takve pretnje uputili iz Sirije, pa čak i savetovali svoje pristalice na prostoru bivše Jugoslavije da "ubijaju gde stignu, nožem, pištoljem ili otrovom".

Uzbekistanac Semjon Bagdasarov, direktor Centra za izučavanje Bliskog istoka i Centralne Azije, navodi mere koje države moraju preduzeti protiv terorista povratnika.
- Svi koji su ratovali u Siriji i Iraku moraju biti lišeni državljanstva kako bi im se otežao povratak. A prema onima koji se pojave mora se postupiti žestoko, to su profesionalne ubice - kaže Tarasov, koji ne preporučuje putovanja u Tursku, Tunis i Egipat.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online