Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.11.2017.
00:55
N. S. Preradović - Vesti A

Srpske kamiondžije odlaze u Sloveniju: Milione evra odvezli u deželu

Poslednjih meseci srpske transportne firme sve češće se sele iz Srbije u inostranstvo, i to mahom u Sloveniju. Sele se vozači i kamioni, a da se niko zbog toga ne uzbuđuje previše. U našoj zemlji registrovano je oko 11.000 kamiona za međunarodni transport. Država, samo po osnovu akciza, godišnje uzima 5.000 evra prihoda po kamionu.

EPA/Focke Strangmann
Bekstvo iz Srbije: Otadžbina kao maćeha

Prosta računica govori da ukoliko se odseli 1.000 kamiona država po tom osnovu gubi pet miliona evra. A gde su porezi i doprinosi na plate radnika, a gde je servisiranje i popravka tih mašina, registracije...

Postavlja se pitanje zašto kamiondžije sele firme iz Srbije? Pre svega, kažu prevoznici zbog loših uslova poslovanja, zbog države koja im više odmaže nego što pomaže.

Država ne haje

Prema rečima jednog od najvećih prevoznika u drumskom transportu, država nema nimalo sluha za probleme kamiondžija.
- Ovde država ne ceni kad vlasnik transportnog preduzeća zaposli 100-150 radnika, nego mu zadaje dodatne muke zavrzlamama sa dozvolama - jada se vlasnik kamiona.

Veliki problem su međunarodne (CEMT) dozvole. Njihova raspodela gotovo po pravilu svake godine dovodi do štrajka kamiondžija, a država ne čini napor da se njihov broj uveća i transparentno raspodeljuje.

Prema dogovoru sa Internacionalnim transportnim forumom koji izdaje te dozvole, Srbija ima pravo na 181 CEMT, što se u slučaju da idu za euro 5 vozila množi sa deset, a kada su namenjena za euro 6 sa 12.

- Mi smo prethodno dogovarali da bar 30 odsto CEMT-ova bude namenjeno za modernije tipove kamiona, iako možemo da "pokrijemo" i polovinu raspoložive kvote, a da ostalo ide za euro 5. Međutim, Ministarstvo je drugačije odlučilo, navodno pod pritiskom prevoznika, pa je u raspodelu dozvola ušla samo "petica" - kaže za "Vesti" Neđo Mandić, predsednik udruženja Međunarodni transport koje okuplja oko 1.000 prevoznika.

Manjak šofera

Gotovo svim državama u Evropi nedostaju kvalifikovani vozači, tako da mi nismo izuzetak. Statistika pokazuje da je od 36 država, u čak 23 radno mesto vozača među prvih deset koje poslodavci najteže popunjavaju. To sve, opet, znači da će najkvalifikovaniji vozači iz Srbije lakše nalaziti posao negde preko granice, a da problem manjka radne snage ostaje u zemlji.

Na taj način prevoznici su ostali bez najmanje stotinak univerzalnih dozvola koje su mogli da dobiju i zarade do nekoliko desetina miliona evra, što je šteta i za republički budžet, tvrdi naš sagovornik.

Zbog toga je ovo udruženje podnelo tužbu za poništenje ovog akta Upravnom sudu. Iako je upravni spor pokrenut krajem jula ništa se nije dogodilo.

- Pretpostavljam da naša tužba čami u nekoj fioci i da se ništa ne rešava, iako svi trpe štetu, i mi prevoznici i budžet države - kaže Mandić.

Prema rečima našeg sagovornika nema naznaka da će nadležni nešto uraditi po tom pitanju, prevoznici će se sve više seliti u Sloveniju.

- Zbog toga verujem da će biti sve više velikih firmi koje će poslovanje preseliti u Sloveniju, pa će toj zemlji ostajati prihod od 5.000 evra po kamionu samo po osnovu akciza, a tu je i porez, plate radnika. Trend odlaska kompanija iz Srbije uzeo je maha, jer slovenačkim firmama nije potrebna dozvola ni za prevoz po EU niti za našu zemlju. Transport sa njima je liberalizovan, dok srpski kamioni bez dozvola ne mogu da pređu granice EU - ilustruje Mandić. On dodaje da svaka od tih firmi ostaje u Srbiji, a deo firme seli u deželu, baš zbog toga što je Slovenija članica EU.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online