Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.10.2017.
18:11
Đ. Barović - Vesti A

Preko Drine dva putića

Sva je prilika da će samo zahvaljujući nejedinstvu srpskih partija u Bosni dugo očekivani auto-put Beograd-Sarajevo ipak voditi čak 70 odsto kroz teritoriju Federacije, preko Tuzle do Bijeljine, umesto da poveže Srbe s obe strane Drine pravcem preko Romanije.

Tanjug
Glatko samo kroz Srpsku: Milorad Dodik na otvaranju deonice Doboj-Prnjavor

Naime, vlasti RS navode da je već dogovoreno da trasa auto-puta vodi preko Pala, ali se tome protive mnoge stranke u Skupštini RS. Za to vreme su entitetski Parlament i Vlada Federacije BiH doneli jednoglasnu odluku da buduća trasa od Sarajeva do Beograda ide preko Tuzle i Bijeljine.

Puste želje FBiH

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže za "Vesti" da su to ipak samo želje Federacije BiH, a da je strateško opredeljenje Srbije i Srpske da ovaj put vodi preko Pala i Višegrada.

- Nema bojazni da dođe do promene trase. Srbija uveliko završava svoju deonicu koja ide preko Užica, do graničnog prelaza Vardište. Ostaje samo da se postigne dogovor da li će put ići preko Sokoca ili Pala, ali tu je reč tek o 15-ak kilometara - kaže Jugović.

Srbija spremna za obe opcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovarao s predsednikom RS Miloradom Dodikom koji je zainteresovan za pravac Beograd-Banjaluka, ali i za trasu od Beograda do Sarajeva preko Višegrada, što bi bila važna veza s Hercegovinom.
- Želeo sam to, ali mi ne možemo ono što BiH ne želi. Oni su se dogovorili da taj put ide preko Tuzle, a svaka zemlja pravi svoj izbor - rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna za obe opcije.
On je najavio potpisivanje ugovora za auto-put Čačak-Požega, a do granice s RS tada bi ostalo još samo 60 kilometara.

I ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić tvrdi da će se Srpska držati svojih strateških dokumenata i prostornog plana kojim su definisani pravci auto-puta od Sarajeva do Beograda, ali i koridor Pet ce.

- To je veza od Istočnog Sarajeva preko Sokoca, Rogatice i Višegrada i zatim kroz Srbiju do Beograda. A na koridoru Pet ce trasa ide od Vukosavlja (između Modriče i Odžaka), preko Brčkog i Bijeljine. To su naši pravci, a Federacija BiH zastupa svoje i nisam ubeđen da se tu može nešto pomeriti - rekao je Trninić.

Turska se ne pita

Kao jedan od argumenata da veći deo auto-puta Sarajevo-Beograd ide preko Federacije BiH navodi se činjenica da će Turska finansirati izgradnju.
Međutim, ministar Neđo Trninić ističe da Turska daje kreditna sredstva kao neka finansijska institucija.
- Neće oni određivati naše prioritete za pare koje će na kraju vratiti građani Srpske - naveo je Trninić.

Svaki do svoje kuće

Ipak, optimizam ne deli i donedavni predsednik Skupštine Istočnog Sarajeva, Dejan Šantić.

On je za "Vesti" izrazio bojazan da bi usled srpskog nejedinstva lako moglo da se dogodi da auto-put iz Beograda čak 70 odsto prođe preko teritorije Federacije.

facebook.com
Nema jedinstva: Dejan Šantić

Na Romaniji tri struje

Srbi nisu potpuno jedinstveni ni kada je reč o romanijskom pravcu. Šantić kaže da postoje tri struje.
- Za Srpsku najbolja bi bila deonica Pale - Sokolac - Han Pijesak - Milići - Zvornik, ali o njoj u Srpskoj niko ne razmišlja. Druga struja se zalaže da put ide pravcem Sarajevo-Pale-Prača-Goražde-Višegrad. Treća je za trasu Sarajevo-Pale-Sokolac-Rogatica-Višegrad. Plašim se da će zbog naše nesloge, na kraju Bošnjaci dobiti svoj auto-put, a Romanija i Podrinje potpuno opusteti - zaključuje Šantić.

- Nažalost, u Federaciji su potpuno složni po ovom pitanju, a u Srpskoj nema jedinstva ni kada je reč o ovako kapitalnoj investiciji i projektu. Svaki političar, a tu mislim i na lokalne, naginje na svoju stranu. Tako je donedavni predsednik SDS-a Mladen Bosić predstavio Deklaraciju u kojoj predlaže trasu Bijeljina-Brčko-Tuzla, zato što živi u Brčkom, pa mu to odgovara. Na sličan način razmišlja i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji podržava predlog iz FBiH. Romanijski Srbi generalno su jedinstveni da bi auto-put ka Sarajevu morao proći tom trasom, jer čitav ovaj potez naseljava oko 150.000 mahom bivših Sarajlija proteranih iz svojih domova - ističe Šantić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online