Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.10.2017.
20:36
Vestionline A

"Srpska lista neće podržati formiranje vojske Kosova"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je večeras za "Blic" da, dok je on na njenom čelu, ta politička organizacija neće podržati formiranje takozvane vojske Kosova.

Tanjug
Goran Rakić

Rakić je reagovao na izjavu potrpedsednika Vlade Kosova Dalibora Jevtića, koji je nakon sastanka srpskih ministara u Vladi Kosova sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotmeler, a čija je tema bila između ostalog i vojska Kosova, rekao da “Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu”.

- Stav Srpske liste dok sam ja na njenom čelu neće se menjati, a on je svima dobro jasan. Srpska lista neće podržati formiranje tzv. vojske Kosova. Ja nisam bio prisutan kada je ovo rečeno i mogu samo reći da to nije stav Srpske liste. Moguće da je ministar Jevtić to rekao kao ministar u lično ime – rekao je Rakić za “Blic”.

Bezbednost Srba i ostalih nevećinskih naroda, sigurnost od islamskog radikalizma i neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu bile su teme današnjeg susreta srpskih ministara u vladi Kosova i poslanika Srpske liste sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotmeler.

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić podvukao je da je neophodno prisustvo KFOR-a na Kosovu jer su ove međunarodne snage "garant mira, stabilnosti i aktivnog delovanja i podrška u procesu izgradnje stabilnog, demokratskog, multietničkog sistema“.

"Najbitnije potrebe Srba"

Na sastanku kojem su prisustvovali i ministar administracije Ivan Teodosijević i zamenik ministra policije Milan Radojević ali poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova iznet je stav o formiranju vojske Kosova.

- Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu ako se uvaže stavovi i potrebe Srba na Kosovu. Važno je, kako je rečeno, da se ne donose jednostrane odluke oko bilo koje teme. Posebno je naglašeno važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine jer dijalog nema alternative - navodi se u saopštenju posle sastanka.

Rouz Gotmeler je, kako je saopšteno, istakla da se zalaže i da će se i dalje zalagati da KFOR obezbedi sigurno okruženje za sve narode na Kosovu.

Na sastanku je rečeno da je Vlada Kosova u saradnji sa KFOR-om, spremna da na pravi i adekvatan način odgovori na sve bezbednosne izazove kako bi obezbedila mir i stabilnost jer su mir i stabilnost osnovni činioci daljeg napretka kosovskog društva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online