Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.10.2017.
13:58
Vestionline, Tanjug A

Da li je Hojt Ji preterao? Evo šta kaže Kajl Skot...

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot ocenio je danas da je razgovor visokog zvaničnika Stejt departmenta Hojta Brajana Jia sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio otvoren i pozitivan, te da je Ji poručio da Srbija treba da ima dobre odnose sa Rusijom ali i da stoprocentno bude posvećena EU kojoj teži.

Tanjug
Kajl Skot i Brajan Hojt Ji na sastanku sa Aleksandrom Vučićem

Američki diplomata ocenio je da američki zvaničnik izjavom o "dve stolice" nije preterao.

- Predsednik Srbije će saopštiti kako je tekao razgovor sa Jiem - rekao je Skot novinarima odgovarajući na pitanje da li je Vučić oštro reagovao na Jiovu zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka EU, a drugom ka savezu sa Rusijom, kao i zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

- Nije na meni da kažem. Mislim da Ji nije preterao. Rekao je to kao prijatelj Srbije, rekao je da mi podržavmo srpski put ka EU, ali da postoje izazovi pred Srbijom. Izazovi su jasni, da treba da bude većeg napretka po pitanju vladavine prava, slobode medije i što se tiče normalizacije odnosa sa KiM. Jer bez toga neće biti inegracije u EU - naveo je Skot u izjavi novinarima u PKS.

Ocenivši da je u štampi bilo malo preterivanja u vezi sa tim, Skot je kazao da odnosi Srbije i  Rusije nisu problem i da Srbija može da ima dobre odnose sa Moskvom, ali i dobre odnose sa EU, sa SAD i sa Kinom.

- Ji je rekao da zemelja koja hoće da uđe u EU mora tome da bude posvećana 100 odsto i da  svojim aktivnostima pokaže da je posvećana EU. I EU ima zajedničku spoljnu politiku i očekuje da se ta zajednička politika sprovodi - rekao je Skot.

Skot je negirao da je pitanje KiM bilo ključno na tom sastanku.

Na insistiranje novinara da ambasador Skot ipak kaže koje je pitanje bilo sporno u razgovorima Vučića i Jia i da li je to možda ruski humaitarni centar u Nišu, on je naveo da to nije bio fokus jučerašnjeg razgovora i da je američki zvaničnik već ranije izneo stav o tom centru.

Skot nije želeo da komentariše reagovanje Moskve na izjave Jia u Beogradu, rekavši da za izjave iz Moskve treba pitati Moskvu, a ne njega.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.10.2017. 22:33
Hojt Li,Kajl Sk,ot šta je rekao a šta je ovaj drugi protumačio da je on rekao:dosta više.S njima više ni na klupu u šupi a kamoli za neki tamo sto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online