Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
00:08
Lj. Ivanović - Vesti A

Amerika kritikuje Srbiju: Ustanite sa ruske stolice!

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji hitno je prekjuče doputovao u Beograd i rekao da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet. On je istakao da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

Tanjug
Opomena iz SAD: Brajan Hojt Ji sa Aleksandrom Vučićem

- Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici - upitao je Hojt Ji novinare u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

- Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU - rekao je Hojt Ji i dodao:

- Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj - članstvo u EU - zaključio je američki zvaničnik.

Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu. On je naveo da te zemlje ne mogu da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

- Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko - rekao je Ji, i to na srpskom jeziku!

Neviđen pritisak

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom izjava Hojta Jija, kazao je da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

- Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika Aleksandra Vučića, ali sam siguran da će umeti da se izbori sa pritiscima kao što je uvek umeo i do sada - naglasio je Vulin, a u svoje ime, rekao je Vulin, "mogu da kažem da ovo nije izjava prijatelja i da ovo nije izjava čoveka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku, koji poštuje naše pravo da odlučujemo".

- Srbija će svoje odluke donositi sama, bez obzira na to koliko bili veliki oni koji smatraju da mogu da odlučuju umesto nas - zaključio je Vulin.

Osvrnuo se glavni američki diplomata za Balkan i na ideju da penzionisani general Vladimir Lazarević, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine u kosovskom ratu, bude predavač na Vojnoj akademiji.

- Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na Vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti Vlade da ratni zločini budu kažnjeni - rekao je u Beogradu Brajan Hojt Ji, koji smatra da odslužena kazna ne znači i otpust grehova.

Može da bude i gore

- Potrebno je shvatiti urgentnost trenutka u suočavanju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva - istakao je američki zvaničnik.

- Bilo da su odslužili kaznu ili ne, oni se smatraju odgovornim - rekao je Hojt Ji.
Iz razgovora sa liderima na Balkanu, jasno je da postoji opredeljenost da oni koji su počinili ratne zločine budu predati pravdi, kaže Hojt Ji.

- Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane - smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online