Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.10.2017.
12:36
J. L. Petković - Vesti A

Građani nezadovoljni kampanjom za kosovske izbore: Političari gori od Jehovinih svedoka

Danas se na Kosovu održavaju lokalni izbori koje je raspisala Priština. Od 17 srpskih političkih partija koje učestvuju, vlast u Beogradu podržava samo Srpsku listu koja je deo koalicione vlade Ramuša Haradinaja.

Tanjug
Biračko mesto u OŠ Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić pozvali su građane da podrže tu opciju jer je to državni projekat. Ostale stranke, uglavnom sa severa KiM, tokom predizborne kampanje optuživale su Srpsku listu za pritiske i ucene i podneli krivične prijave.

Građani smatraju da predizborne kampanje uopšte nije bilo, kao što nema ni političkih svedoka. Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice, sarkastično ocenjuje da se političko delovanje toliko banalizovano da su "politički aktivisti postali ozbiljna konkurencija Jehovinim svedocima".

Kao u Severnoj Koreji

Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice, kandidat za odbornika ispred GI SDP - Oliver Ivanović za naš list kaže da kampanje nije bilo, a ni slobode medija.

- Slobode medija, a ni slobode, uopšte ovde nema. Sve ovo je ličilo na Severnu Koreju. U Kosovskoj Mitrovici su čak posteri naše građanske inicijative više puta uništavani, a uoči poslednjeg dana kampanje i prelepljeni. Osim toga što je to protivzakonito, govori mi da se jednoumlje nameće kao jedina opcija za preostale Srbe na Kosmetu. Sve nas to nije sprečilo da neposredno kontaktiramo veliki broj naših sugrađana - ocenjuje Jakšić.

- Kao ništavilo, tako vidim predizbornu kampanju. Ona, u stvari, nije ni postojala. Nije postojao prostor za sučeljavanje političkih programa, stavova i mišljenja, nema prostora za politički pluralizam. Jedino su bili aktivni stranački terenski radnici koji su obilazili domaćinstva kao Jehovini svedoci. Razlika je u tome što Jehovinim svedocima možeš da zatvoriš vrata i da ne razmišljaš o posledicama - ističe Maksimović za "Vesti".

Od izbora ne očekuje nikakve promene.

- Dominantna politička partija će i ubuduće voditi glavnu reč u svim srpskim opštinama. Jedina promena vlasti koja je izgledna je promena vlasti u opštini Leposavić. Vlada Srbije će i ubuduće imati apsolutnu kontrolu nad svim srpskim opštinama i naravno, predizborna obećanja će ubrzo biti zaboravljena - zaključuje Maksimović.

Narodni pokret Otadžbina pozvao je na bojkot izbora, podsećajući Srbe na KiM da Albanci punih 12 godina nisu izlazili ni na jedne izbore koje je organizovala Republika Srbija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online