Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.07.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Pare najubojitije oružje protiv Srba

Zvaničnik srpskih institucija na Kosmetu, gradonačelnik Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici Nebojša Nikolić kaže u razgovoru za "Vesti" da Albanci potpomognuti delom međunarodne zajednice svesno formiraju pararelne srpske organe vlasti kako bi na taj način posvađale preostali sprski živalj na Kosmetu.

- U te, nazovi nove srpske opštine počeo je da se sliva ogroman novac navodno za izgradnju infrastukture i opstanak Srba, ali sumnjam da je reč o iskrenim namerama tih donatora. Plašim se da je ideja da se određeni broj Srba kupi. Novac je u ovom trenutku najubojitije oružje za preostale Srbe. Sve što nisu učinili tenkovima, kidnapovanjima i silovanjima, sada će pokušati ovim perfidnim oružjem. Žele da se Srbi zbog novca posvađaju, da udare jedni na druge i tako za svagda pocepaju - kaže Nikolić.

Nebojša Nikolić



Nedavno su završeni izbori za nove srpske opštine, hoćete li sarađivati sa tim ljudima?
 

- Za nas su oni predstavnici paralelnih institucija i nećemo prihvatiti bilo kakav vid saradnje sa njima. Raduje činjenica da je veći deo naroda na Kosovu i dalje uz državu Srbiju i iskreno se nadam da će tako biti do kraja.

Zbrka od Artemija

 

Zbog čega je vladici Artemiju oduzeta specijalna nagrada "Vidovdanskog pesničkog pričešća"?


- Žiri je doneo odluku da se za poseban doprinos Kosmetu dodeli specijalno priznanje vladici Artemiju, ali je Programski savet tu odluku suspendovao. Vreme će pokazati da li je reč o odluci koja je imala političku konotaciju ili nečem drugom.


Ipak, Srbija kao da nema istovetan odnos prema Srbima severno i južno od Ibra?


- Slažem se sa tim. Mi u šali često kažemo da nas ne razdvaja Ibar nego Nil. Da je samo ta rečica, lako bi je prepešačili. Nil teško može da se prepliva... Zaista imamo obzira prema vlastima u Beogradu svesni činjenice da je čitav svet zahvatila svetska ekonomska kriza, ali je neshvatljivo da većina novca završava na severu Kosmeta. Ukoliko država zaista ozbiljno misli da Srbi opstanu južno od Ibra moraće nešto da promeni. Pa već je deseta generacija mladih, akademski obrazovanih, koji su bez posla. To je krucijalni problem na koji se ne nudi nikakvo rešenje.


Ponovo je aktuelizovana i priča o podeli Kosmeta?


- Niko nema pravo da deli Kosovo i Metohiju. Dok je mene kao Srbina, Kosmet je neodvojivio deo Srbije i kao takav će ostati.


Doduše, vlasti u Beogradu planiraju da se Vidovdan ubuduće više ne slavi na Gazimestanu, nego u Kruševcu?


- Istorija nam govori da je Gazimestan jedan jedini. Spomenik na Gazimestanu ne govori samo o jednoj bici srpske i turske vojske, već o požrtvovanju jednog naroda da sačuva svoju veru i ostavi svojim potomcima slobodu.
 

Pa što onda Kruševac?


- Za mene je to zaista politička stvar, ali kao čovek koji sa porodicom živi na Kosovu i Metohiji, ne slažem se sa tim. Dok god sam živ odlaziću na Gazimestan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online