Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.07.2010.
01:03
Vestionline A

Stop duplim funkcijama poslanika

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je za "Politiku" da niko nije aboliran predloženim izmenama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, nite će one na bilo koji način omogućiti da neko obavlja funkciju i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Predlog koji je pripremila zajednička radna grupa Ministarstva pravde i agencije na dnevnom je redu sutrašnje sednice parlamenta, podseća list. Zorana Marković ističe u intervjuu "Politici" da nije moguće da poslanici koji su istovremeno i gradonačelnici zadrže obe funkcije do kraja mandata.

Nemoguće da poslanik zadrži dve funkcije do kraja mandata: Zorana Marković


"Princip da neko ko je u izvršnoj vlasti ne može obavljati funkciju i u zakonodavnoj važio bi čak i da se ukine i ceo Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, pa i sama agencija. Njima to nije dozvoljeno ni zakonom o lokalnoj samoupravi", kaže Marković.

Ona dodaje da, kada je reč o poslanicima, "njima to zabranjuje i Ustav, u krajnjoj liniji i načelom o podeli vlasti". Zaista ne vidim, nastavila je ona, "kakav još propis treba da se donese da bi to shvatili".


Na pitanje zašto je poslanicima, ipak, do 1. septembra produžen rok da se izjasne na kojoj funkciji ostaju, Marković kaže da ništa nije produženo.


"Oni su imali rok da to urade do 1. aprila i on je istekao, tako da ta odredba više ne postoji u pravnom sistemu, a mnogi to nisu uradili. Novi zakon donosi novu prelaznu odredbu po kojoj najkasnije do 1. septembra svi funkcioneri koji su zatečeni u obavljanju dve ili više funkcija, 1. januara ove godine treba da nam pošalju obaveštenje o tome na kojim su sve funkcijama i koje još poslove obavljaju", pojasnila je ona.

Prema njenim rečima, nakon toga će se odlučivati da li postoji sukob interesa ili ne i ako postoji tražit da podnesu ostavke.


"Osim toga", nastavila je ona "sada je zakonom precizirano i da organ koji je to lice postavio ili izabrao ima rok od osam dana da ga razreši, u protivnom sledi kazna i za odgovorno lice u tom organu i za samog funkcionera.


Marković je istakla da poslanik koji je stalno zaposlen u skupštini ne može da obavlja još neki posao, čak i kad to nije u sukobu interesa.


"Ne da nije moguće, nego nije ni dozvoljeno. I to smo sada doradili tako da postoji razlika između funkcija koje se obavljaju povremeno i onih koje se obavljaju stalno i podrazumevanju stalni rad. Dakle, poslanik na stalnom radu ne može da obavlja nikakve druge poslove za to vreme", zaključila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online