Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
20:22
Đ. Janković - Vesti A

Berači otkrili novu otrovnicu

Banja Koviljača bila je po 20. put domaćin velike izložbe gljiva. Gljivari su krenuli u berbu pečuraka na padinama Gučeva, Cera, Iverka, Radaljskog jezera, Vlaških njiva i Ikona, a pronađeni primerci izloženi su u holu doma kulture "Aleksandar - Saša Petrović". Ponovo se potvrdilo da čak i u slabim sezonama ovaj kraj ima mnoštvo gljiva.

Đ.Janković
Tradicija: Izložili gljive 20. put

Najveći uspeh ovakvih skupova je njihov edukativni deo jer je bivša Jugoslavija u Evropi bila poznata po tome što su se gljive najmanje jele, a najviše je bilo trovanja njima.

Gljivari na ovakvim susretima koriste priliku da posetioce upozore da ne ubija gljiva nego neznanje, a da je znanje najbolji "protivotrov".

Da su bili vredni i vešti i ovoga puta je potvrdilo šarenilo boja, oblika i veličina kojima je priroda ponovo zadivila.

Čitajući natpise pored svake izložene gljive posetioci su često komentarisali i izgled pojedinih vrsta i primećivali da su uglavnom često najlepše one najotrovnije.

Posetioci su saznali za zavodnicu, otrovnu gljivu, čije konzumiranje izaziva trovanje, povraćanje, dehidriranje, ali ne mora da se završi kobno.

Druga je priča zelena pupavka, koja je, kako se čulo, uzročnik 98 odsto trovanja sa smrtnim ishodom, a čak 20 grama zelene pupavke može da ubije odraslog čoveka.

Domaćini su zajedno sa gljivarima iz Krupnja, Novog Sada i Mikološkog društva Srbije, ukupno njih četrdesetak, za jedan dan nakupili više od 200 različitih vrsta gljiva, pa su posetioci imali šta da vide.

Dobrosav Đurđević, predsednik Gljivarskog društva "Ljubomir Vuksanović Barle", kaže da je to izvanredan rezultat u sezoni koja nije baš bila naklonjena pečurkama.

Deceniju kuvaju gulaš

Osim gljiva, na izložbi su bili i štandovi sa lekovitim biljkama i čajevima, ručnim radovima, a posetioci su mogli da obraduju nepca nadaleko čuvenim gljivašom, gulašom od gljiva, za koji su bile zadužene meštanke Milena Terzić i Jelica Novaković, koja ga sprema duže od 10 godina.
Gljivari su se odavno složili da je ovaj gljivaš iz Koviljače bio najpoznatiji i najbolji u bivšoj SFRJ, a sada u Srbiji. Kuvarice su se poverile i ispričale da je za gljivaš u sudu od oko 60 litara potrebno najmanje 20 kilograma gljiva, a što ih je više vrsta gljivaš je ukusniji.

- Pronađeno je 177 vrsta gljiva, a još tridesetak nismo stigli da determinišemo. Ovo je lep broj, a mi, inače, uvek imamo oko 200 gljiva, samo jednom je bilo tek malo više od 100, ali je tada vreme bilo izuzetno loše. Naše područje je bogato gljivama, a ovakve izložbe važne su da se stanovništvo upozna sa prednostima, ali i opasnostima koje vrebaju ako ne poznajete dobro gljive koje mogu biti jestive i lekovite, ali i otrovne. Društvo smo osnovali baš zbog toga i za minulih 20 godina nismo imali nijedno smrtno trovanje - kaže predsednik društva sa 50 članova, od kojeg su u Srbiji starija samo dva, Mikološko društvo Srbije i valjevsko Divčibare.

Osim izložbe za posetioce je pripremljena retrospektiva minulog rada, a predavanje je održao dr Aleksandar Krapež, čest gost gljivara Banje Koviljače i član Mikološkog društva Srbije.

- Zapadna Srbija, posebno ovaj loznički kraj, poznata je po gljivama i njima je najbogatiji. Dve decenije mi iz Mikološkog društva Srbije obilazimo naše terene tako da smo se u to uverili. Ovde je teren raznolik i sve to se održava i na gljive, pa ima mnogo različitih vrsta - kaže Aleksandar.

Nove vrste

- Društvo u Banji Koviljači dobro radi i veoma smo zadovoljni. Ovoga puta izloženo je i nekoliko vrsta koje su za Srbiju najverovatnije nove - kaže Krapež.

 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online