Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
16:00
Vestionline A

"Nekažnjene laži lažnog predsednika"

"Aleksandar Vučić je izrekao neistine prilikom jednog od brojnih napada predizborne histerije. Tada je pokazao ozbiljno i zabrinjavajuće nepoznavanje prava za nekoga ko za sebe tvrdi kako je bio jedan od najboljih studenata u generaciji i da je Pravni fakultet u Beogradu završio sa najvišim ocenama", navodi Pokret slobodnih građana koji odbacuje kao netačne i u potpunosti pravno neutemeljene tvrdnje predsednika Republike da podatke o broju upisanih u birački spisak može izdati isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Možda je Vučićeva skrivena želja da Nebojša iz Beograda vodi i birački spisak, ali za sada MUP ne samo da nije isključivo nadležan, već nije uopšte nadležan za vođenje biračkih spiskova.

Prema Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku taj posao poveren je ministarstvu nadležnom za poslove uprave, dok deo biračkog spiska za područje jedinice lokalne samouprave ažurira opštinska, odnosno gradska uprava, kao posao koji joj poverava nadležno ministarstvo.

Vučić bi izbegao nepotrebno javno blamiranje da je makar jednom otvorio pomenuti Zakon, jer odredbe koje opredeljuju nadležnost za vođenje biračkog spiska se nalaze već u članu 2. tog Zakona.

Zato pozivamo predsednika da se više pozabavi čitanjem zakona i poštovanjem institucija, a manje paranoičnim naredbama da se "proveri gde ide i šta radi helikopter" koji mu, tokom dnevne doze javnog zastrašivanja novinara i vređanja političkih neistomišljenika, upada u reč, prekida tok misli i remeti inspiraciju.

PSG, takođe, ukazuje da su dokumenta kojima se dokazuju sumnjive promene u biračkim spiskovima opština Vračar i Zvezdara, kao informacije od javnog značaja dostupna svima i da su izdata u skladu sa procedurom koju propisuju Zakon o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvo za sprovođenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Tako izdati dokument pored toga što je informacija od javnog značaja predstavlja i javnu ispravu, što znači da u pogledu sadržine takvog dokumenta važi pretpostavka istinitosti. Vučićevo negiranje njihove istinitosti nije samo čin panične političke borbe, već i otvoreno urušavanje i
nipodaštavanje pravnog poretka države.

Svojom izjavom predsednik Republike je poslao nedvosmislenu poruku svim državnim službenicima da će biti proglašeni za lažove i državne neprijatelje kada, obavljajući
svoj posao u skladu sa zakonom, izdaju javnu ispravu čija sadržina njemu lično nije po volji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online