Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.07.2010.
10:15 >> 20:18h
RTS, Tanjug A

Pazar: Sukob vernika i crveni baloni za gosta iz Turske

Više od hiljadu građana Novog Pazara okupilo se ispred zgrade Gradske uprave kako bi dočekalo predsednika Srbije i Turske. Pazarci su u čast turskog gosta grad ukrasili crvenim balonima i zastavama Turske, a između dve grupe muslimanskih vernika zamalo je došlo do sukoba u momentu kada su Erdogan i Tadić prilazili zgradi Gradske uprave. Dvojica predsednika su otvorila Turski dom kulture "Kemal Ataturk", što je prema njihovim rečima još jednom potvrdilo bliske veze dve države i naroda.

Tadić i Erdogan: Velika uloga Turske i Srbije

Po završetku tog sastanka, Erdogan i Tadić su se uputili u Novi Pazar gde su otvorili Turski dom kulture, čime su, kako su ocenili, još jednom potvrđene bliske veze dve države i naroda.

Tadić je tom prilikom rekao da je pred Srbijom i Turskom perspektiva izgradnje najbližih odnosa i povezivanja na svim poljima.

Sukob pred predsednicima

 

Policija je u Novom Pazaru sprečila incident između pripadnika dve islamske zajednice u trenutku kada su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Turske Redžep Erdogan prilazili zgradi Gradske uprave gde je gost iz Turske otvorio Kulturni centar "Ataturk".

Policija je na vreme uočila njihove namere i napravila "tampon zonu" nedozvoljavajući da dođe do sukoba pripadnika Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, i pripadnika Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić.

"Velika je uloga Turske i njen uticaj i kredibilitet na prostoru Zapadnog Balkana, kao što je i velika uloga Srbije. Danas svi treba da budu svesni našeg prijateljstva, svi treba da budu svesni našeg sagledavanja zajedničkih ciljeva", rekao je Tadić.

Otvaranje Turskog doma kulture je, prema njegovim rečima, još jedna potvrda povezanosti dveju kultura. "Želim da se u Srbiji, Beogradu i Novom Pazaru osećate kao kod svoje kuće i želim da i u buduće radimo na povezivanju naroda na prostoru Balkana", rekao je Tadić.

Erdogan je izjavio da je za njegovu državu Sandžak most za dalje učvršćivanje odnosa sa Srbijom.

"Na Balkanu se otvara novi period, a ključna zemlja u ovom procesu je Srbija. Bogatstvo Srbije koje se ogleda u etničkoj raznovrsnosti će doprineti poboljšanju dobrosusedskih odnosa", istakao je Erdogan.

Svečanosti otvaranja kulturnog centra "Kemal Ataturk" u Novom Pazaru prisustvovali su i ministri Nebojša Bradić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Predsednik Tadić i premijer Erdogan će se sastati i sa predstavnicima sandžačke regije.

Tadić i Erdogan sa saradnicima su se, posle otvaranja kulturnog centra, uputili u hotel "Tadž" gde će razgovarati sa predstavnicima lokalne uprave Novog Pazara i predsednicima opština tog regiona.

Dvojicu državnika je na ulicama Novog Pazara dočekao veliki broj građana, a skup su obezbeđivale jake policijske snage. U čast premijera Erdogana čitav centar Novog Pazara okićen je zastavama Turske i crvenim balonima.

Tadić i Erdogan: Velika uloga Turske i Srbije

Tokom posete turske državne delegacije, koju predvodi premijer Redžep Tajip Erdogan, potpisano je i više sporazuma koji će omogućiti turskim građevinskim preduzećima učešće u izgradnji autoputeva u Srbiji.

  

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i Davutoglu potpisali su Memorandum o razumevanju o izgradnji deonice autoputa Beograd - Južni Jadran (Koridor 11) od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege.

  

Sa predstavnicima turskih firmi Kalanovićeva je potpisala i Okvirni sporazum o rekonstrukciji državnog puta M8 od Novog Pazara do Aljinovića.

 

Erdogan: Priznanje Kosmeta nema veze sa Srbijom

Sa Erdoganom je danas razgovarao srpski premijer Mirko Cvetković, a oba sagovornika su ocenila da su bilateralni odnosi dobri i da treba obezbediti osnovu za njihovo dalje unapređenje, a da Balkan treba da bude zona stabilnosti i mira
a ne konflikata.


Premijeri su istakli da su razgovori bili konstruktivni i plodotvorni, kao i da je, pored toga što su razmatrani svi oblici saradnje, značajan deo vremena bio posvećen i situaciji u regionu.


"Turska želi da vidi više prosperiteta na Balkanu, a to se može postići samo uz učešće Srbije", rekao je Erdogan na konfereciji za novinare.

 
Erdogan je govoreći o Balkanu istakao da je u ovom regionu neophodno izvršiti demokratizaciju i dodao da mržnja nikome nije donela dobro.


"Jučerašnja poseta predsednika Srbije Srebrenici i Deklaraciju Skupstine Srbije o osudi zločina u Srebrenici predstavljaju divne primere na koji se način mogu prebroditi teškoće", istakao je predsednik turske vlade, koji juče, takođe, boravio u Potočarima na komemoraciji povodom 15 godina od zločina u tom mestu.


Prema njegovom mišljenju, region se kreće u pravom smeru, a dokaz za to je jučerašnji susret predsednika Srbije Borisa Tadića sa nekoliko majki srebreničkih žrtava, koje, kako je rekao Erdogan, nisu pokazale mržnju.

Erdogan je govoreći o Balkanu istakao da je u ovom regionu neophodno izvršiti demokratizaciju i dodao da mržnja nikome nije donela dobro "jučerašnja poseta predsednika Srbije Srebrenici i Deklaraciju Skupstine Srbije o osudi zločina u Srebrenici predstavljaju divne primere na koji se način mogu prebroditi teškoće", istakao je Erdogan.  

 

Upitani da li postoji mogućnost da Turska promeni stav o Kosmetu posle odluke Međunarodnog suda pravde, turski premijer je istakao da stav Turske prema Kosmetu, čiju je jednostrano proglašenu nezavisnost priznala, ne predstavlja prepreku za bilateralne odnose.


"Odnosi Srbije i Turske su jedna, a Kosmet druga tema", dodao je Erdogan.


Turski premijer se sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a tom sastanku prisustvovali su i Cvetković i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.07.2010. 21:33
ostavljah komentar mozda par puta ranije, i evo nesto me nagna da i ja malo lupetam i zabelezim sta mi padne napamet. Bice pluseva i minusa normalno kao i za svakog. NIsam Srbin ali sam iz Srbije, iz Beograda, rodjen i odrastao tu, ziveo po svetu, sad se proteklih meseci nadjoh u Turskoj, u Stambolu gradu. Citam komentare ekstremne, umerene, huskacke, pomirujuce..... Proklet je ovaj nas Balkan, kakvo je to popriste.... svaka jedinka se bori za sebe, pripaja se grupi ne bi li prezivela, plaseci se nekog drugog... Jednog veka su jedno, drugog veka nesto drugo, sta ce za 200 godina ko to zna....Pagani, hriscani, muslimani.... kakvi mesanci, kao nigde na svetu, NIGDE... Amerika mozda za jedno 300 godina moze da nas stigne u melting pot-u.... Ostaci starih grka, rimljana, sa navalom onih sa Visle i Centralne azije, sa povremenim ubacivanjima saksonaca pa cak i mongola.... boze svakakve krvi tu ima, svakakvih vetrova, cudi, noseva, ociju.... a svi bi zeleli da budemo pripadnici nekakve ciste nacije, ovo smo mi a to su oni, mi se razlikujemo po tome i tome....Ne moze brale, zao mi je, ne vredi, uzalud ti je sine moj.... Mesanac si, mongrel, kao i svako na planeti, ali ti decko pogotovu jer si iz ovih krajeva... A o temi: Jeste ovaj Turcin je dosao da napravi neki poslic za zemlju svoju, da uspostavi neku alijansu, da, sto je mozda i manje vazno da pokupi neke poene ne bi li na izborima ovi nasi iz Bajrampashe i okoline glasali za njega....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online