Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
19:11
D. Dekić - Vesti A

Kosovo razbija i Evropu

Presedan sa otcepljenjem Kosova sada se obija o glavu Evropskoj uniji koja u momentu kada je južnoj pokrajini priznata nezavisnost očigledno nije htela da razmišlja da virus otcepljenja pre ili kasnije može da zahvati i više sličnih neuralgičnih tačaka na starom kontinentu. Zato sada pred briselskim očima Škotska, koja najavljuje odlazak iz Velike Britanije, Kataloncima daje punu podršku u najavama da će proglasiti nezavisnost.

Tanjug/AP
Na nedeljnom referendumu 90 odsto izašlih glasalo je za otcepljenje Katalonije

Pritom, u Evropi vrvi od regiona koji bi, pre ili kasnije, mogli da postave pitanje svoje nezavisnosti, pa je sve manje nade u verovanje Brisela da je Kosovo, koje proglašavaju presedanom, izolovan slučaj.

Dugogodišnji diplomata Zoran Milivojević kaže da EU ne priznaje katalonski refererendum jer neće dozvoliti da je takav talas omete u momentu kada bi da se konsoliduje.

- Katalonija je otvorila dosta političkih tema.Španija je članica NATO-a i posle odlaska Velike Britanije deo velike EU četvorke. Zbog toga nestabilnost nije prihvatljiva - ukazao je Milivojević za "Vesti".

Pismo iz Srbije

Predsednik i Vlada Srbije obratiće se pismom Evropskoj komisiji zbog stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti i tražiti odgovor na niz pitanja. Pre svega da li za EU važi jedno međunarodno pravo ili postoji i neko drugo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU. To je novinarima prenela premijerka Ana Brnabić, posle konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića i najavila da će tokom ranije dogovorene posete Briselu 10. oktobra odneti pismo.

Posle Katalonije, kada su, kako kaže Milivojević, separatisti dobili "vetar u leđa", moguće je širenje tih tendencija u koncentričnim krugovima.

- Tu su Korzika, Baskija i drugi... Dosta je pitanja koja mogu da se otvore i već se vidi koliki rizik nosi katalonski slučaj ukoliko bi dobio legitimitet. Ipak, smatram da je izuzetno teško, bez obzira na silu, da se zaustavi proces koji je otvorila Katalonija - rekao je Milivojević.

Pandorina kutija

Konstantin Kosačev, predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije, rekao je da su oni, koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i priznali Kosovo, možda shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će sada biti teško zatvoriti.
- Politička ekspeditivnost uništava princip i to je glavni zaključak - rekao je Kosačev.

On je istakao da Zapad i EU sada trpe štetu zbog neprincipijelnih stavova, ispoljenih u slučaju Kosova, koji im se sada vraćaju kao bumerang!

- Zbog raznih zahteva nalik katalonskim i nekih manjina nezadovoljnih položajem neophodan je povratak vladavini prava i principima međunarodnog prava - zaključio je Milivojević.
Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, koji kaže da Kosovo ne može biti izdvojen slučaj i pita kako će se sada objasniti Srbima u BiH da ne treba da idu na referendum. Predsednik RS Milorad Dodik smatra da su još jednom na delu neprincipijelnost i dvostruki standardi međunarodne zajednice.

- Ako Katalonija ne može na referendumu da kaže želi li da ostane u sastavu Španije, kako je Kosovo bez referenduma odlučilo da nije u sastavu Srbije? I kako je Kosovo uz protivljenje Beograda, dobilo priznanje država, koje to pravo osporavaju Kataloniji - upitao je Dodik.

Mogući sporovi

Škotska - na referendumu 2014, na koji je pristao i London, pristalice odvajanja Škotske od ostatka Britanije doživeli su poraz. Međutim, posle Bregzita je za jesen 2018. najavljen novi referendum.
Španija - Baskija je ekonomski slabija od Katalonije, ali tamošnji separatisti su mnogo nasilniji. U borbi za nezavisnost, organizacija ETA je u poslednjih 50 godina ubila više od 800 ljudi, da bi se 2011. taj separatistički pokret javno odrekao nasilja.

Severna Irska - većinsko protestantsko stanovništvo želi uniju sa ostatkom Velike Britanije, dok manjinsko katoličko stanovništvo traži otcepljenje, ili u formi nezavisnosti (država bi se zvala Alster) ili ujedinjenje sa Republikom Irskom.
Belgija - na poslednjim parlamentarnim izborima 2014. Novi flamanski savez pod Bartom de Veverom postao je najsnažniji politički savez u Flandriji. On je uveren da će Belgija "ispariti", a da bi Flandrijcima bilo bolje bez Valonaca.
Italija - težnja regije Padanija za nezavisnošću ima istorijsku i kulturnu podlogu.
Francuska - Korzika je definitivno samosvojna i kulturna i jezička zajednica, ali Pariz ne želi ni da čuje za bilo kakvu autonomiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online