Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
18:55
Lj. Ivanović - Vesti A

Pod nogama rupe, nad glavom ukrasi

Novogodišnji praznici u Beogradu traju od kraja septembra do kraja februara, ako je suditi po tome kada je lanjska rasveta skinuta, a kada je ovogodišnja postavljena. Prestonica će i ove godine bleštati kao božićna jelka, što je posebno važno imajući u vidu da će usred zime žitelji prestonice birati i novi saziv gradskog parlamenta, a time i novog gradonačelnika.

N. Đurović
Ima da blješti: Ukrašavanje će koštati 170 miliona dinara

Novogodišnja rasveta i ukrasi već se mogu videti na nekoliko lokacija u gradu. Prvo su okićeni delovi Novog Beograda, zatim su radnici viđeni na Banjici i Dedinju, a prema rečima nadležnih, do 5. novembra biće ukrašen i ostatak grada. Okićene su i neke centralne gradske ulice.

Istovremeno su te iste ulice i raskopane. Poslovni ljudi i obični građani su već dugo u svojevrsnom saobraćajnom vanrednom stanju.

Kako je rečeno u JKP Javno osvetljenje, dobili su zadatak da kompletnu rasvetu postave do krajnjeg roka, 5. novembra.

Svečana rasveta još uvek neće zasijati, a tačan datum kada će to biti se ne zna.

- Na nama je da stvorimo tehničke mogućnosti za paljenje svetla, a kada će to biti, nemamo informaciju, niti mi o tome odlučujemo - kaže Velibor Mijailović iz tog preduzeća.

- Ništa još nije i neće biti uključivano, postavljeno je tek nekoliko ukrasa, a u narednih mesec i po dana će biti okićen ceo grad. Još je u toku sređivanje opreme i izbor lokacija - rekao je Darko Glavaš, direktor Beokom servisa.

Podsetimo, novogodišnja rasveta je prošle godine zvanično uključena 10. novembra, mada su mnoge gradske ulice zasijale i desetak dana ranije. Svečano osvetljenje u prestonici je isključeno nakon tačno 99 dana - 17. februara ove godine.

Sijaće mostovi i bulevari

Kako navode iz preduzeća Javno osvetljenje svetiljke će biti postavljene na još 30 novih lokacija u odnosu na prošlu godinu kada je bila ukrašena 51. Bulevare Mihajla Pupina i Nikole Tesle osvetliće 120, odnosno 145 novih ukrasa, dok će Most na Adi i Gazelu obasjati 78 svetiljki. Ipak, najviše novogodišnje rasvete predviđeno je za Bulevar oslobođenja, čija bi rekonstrukcija trebalo da bude završena do novembra, gde će zasijati 170 novih ukrasa, i to od Autokomande pa sve do Trošarine. Novi praznični sjaj dobiće i Bulevari Zorana Đinđića, Vojvode Putnika, ali i Slavija, Crnotravska i Takovska ulica, kao i mnoge druge.

Podsetimo, JKP Javno osvetljenje raspisalo je proletos tender za nabavku novogodišnje rasvete čije će postavljanje početi već sredinom oktobra, a u planu je da budu okićene i nove lokacije, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno čak 170 miliona dinara.

Prema ugovoru, plan je da se preduzeće snabde sa dodatnih 38 različitih tipova svetlećih figura, a ulice Beograda okite sa 1.280 ukrasa, što je skoro duplo više nego prethodne godine.

Dosta ukrasa zahteva i veće sume novca, te će ove godine biti izdvojeno 20 miliona dinara više nego lane. Za razliku od prošle godine, kada je za praznični sjaj izdvojeno 150 miliona, ove godine će biti potrebno čak 170 miliona dinara.

A. Čukić
Siniša Mali

Mali juri Pariz i Njujork

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali stalno potencira kako se iz godine u godinu očekuje da Beograd tokom novogodišnjeg programa primi rekordan broj turista i da se zato više novca ulaže u rasvetu i program.
- Želimo da budemo svetska destinacija za razvoj turizma, nama su konkurenti Pariz, London, Njujork, Moskva i drugi slični gradovi. Ako izguglate te gradove rasveta je već upaljena - rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara.

Za to vreme prestonica je raskopana, i to u naletu radova kakvi nisu skoro viđeni. Gotovo sve centralne gradske ulice su raskopane, od Bulevara oslobođenja, preko Trga Slavija do Kralja Milana, Kosančićevog venca i nadalje. Jasno je da su izbori blizu i da se ulice moraju uređivati, ali je teško oteti se utisku da izborna kampanja nema veze sa tim. Aleksandar Ivanović, predsednik beogradskog odbora Socijaldemokratske stranke, kaže:

- Beograđani, danas prisustvujete retko viđenom fenomenu. Lep sunčan septembarski dan, i možda ste zaglavljeni u kilometarskim kolonama širom grada, ali ste istovremeno deo novogodišnje euforije kićenja grada. Zaista, građani retko kog grada na svetu mogu da se pohvale takvim iskustvom. Sudeći po dosadašnjoj praksi, u toj novogodišnjoj atmosferi uživaćemo bar do aprila sledeće godine - navodi Ivanović, koji ističe da je prestonica postala predizborna pozornica Srpske napredne stranke.

- Ispod nogu rupe, iznad glave novogodišnji ukrasi. To je u skladu sa načinom upravljanja državom ove vlasti. Srbija je crna rupa po siromaštvu u Evropi, a na TV ekranima veseli rijaliti programi i izveštaji o neverovatnim ekonomskim uspesima. Politika hleba i igara - dodaje Ivanović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online