Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Jul preživeo 5. oktobar

Sprema li se to veliki povratak nekadašnje predsednice Jugoslovenske levice Mirjane Marković, pošto njeni kadrovi redom grabe državne fotelje, pitanje je koje nameće imenovanje Milovana Bojića, bivšeg partijskog druga Markovićeve, na funkciju direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". On se u političku orbitu vratio na krilima radikala i njihovog vođe Vojislava Šešelja.

Tanjug
Na velika vrata se vratio na političku scenu: Milovan Bojić

- Pošto je moj lični lekar imenovan za direktora Instituta odlučio sam da živim još najmanje 40 godina - naveo je Šešelj na Tviteru.

Bojićev "korak od sedam milja" iz levice u krajnju desnicu, prema rečima političkog analitičara Duška Radosavljevića, dokazuje izreku da su "pare tamo gde je vlast, a samim tim tamo su i ljudi za koje je zvečanje novca najveći amalgam".

Radikali nisu opozicija

- Ovo imenovanje pokazalo je još nešto, a to je da Srpska radikalna stranka nije opozicija kako se predstavlja, već da su nekakve trzavice sa SNS-om, u stvari svađa, u istoj porodici. Sada su svi podmireni, jer je s povratkom na "Dedinje" Milovan Bojić ustupio poslaničko mesto Aleksandru Šešelju, sinu lidera radikala - ocenio je Radosavljević za "Vesti".

Optužbe zastarele

Nedavna šala jednog novinara da nema mrlju u karijeri, pa zato ne bi uspeo u politici, ispostavlja se kao istina. Milovanu Bojiću se sudilo zbog optužbi da je od 1995. do 2000. godine, kao direktor Instituta "Dedinje", oštetio Institut za tadašnjih 450.000 dinara. Bojić je najpre bio osuđen na deset meseci zatvora, a potom je oslobođen optužbe. Delo zloupotrebe službenog položaja i izvlačenje 60 miliona evra iz Mobtela za koje se teretio Bogoljub Karić je zastarelo, a apsolutna zastarelost oslobodila je i Gorana Trivana kome se sudilo za zloupotrebu službenog položaja tešku 6,5 miliona dinara.

JUL-ovski ministar zdravlja, levičar koji se presvukao u radikalsko odelo, samo je poslednji slučaj iz nekada crvenog jata koje se gnezdi i u aktuelnoj vlasti. Ili, kako narod kaže, koji je "prodao veru za večeru". Aleksandar Vulin, veliki levičar u vreme vlasti Mirjane Marković, posle političkih promena 2000. godine velikim saltom je, preko socijalista, došao do sopstvenog Pokreta socijalista, levičarske partije, a onda je uskočio u vladu naprednjaka koji se obeležavaju kao desničari! "Levi dešnjak", kako su Vulina nazvali pojedini mediji, bio je prvobitno u Savezu komunista, pa visoki funkcioner JUL-a, da bi od 2012. godine uplovio u vlast sa SNS-om kao direktor Kancelarije za Kosovo. Potom je preko fotelje ministra rada došao do mesta prvog čoveka srpske odbrane.

Interesantan je i primer Bogoljuba Karića, još jednog kućnog prijatelja bračnog para Slobodan Milošević - Mirjana Marković. On se u vreme njihove vlasti devedesetih godina prošlog veka bavio samo biznisom, ali je u 21. veku odlučio da se oproba i u političkim vodama. Kao lider Pokreta snaga Srbije, Karić je 2004. godine podržavao Borisa Tadića na predsedničkim izborima, a ove godine je u trci za šefa države svim srcem bio uz Aleksandra Vučića. Mada je zbog sudskog procesa čitavu deceniju bio u bekstvu, Karić je 2012. godine uspeo da uđe u koaliciji sa naprednjacima.

Isplativo biti blizak vlasti

Kada je Ivan Mrkić postao šef diplomatije 2012. godine, ističući da je vanstranačka ličnost, bilo je onih koji su se setili da je čovek koji je tada slovio kao blizak osnivaču SNS-a doskorašnjem šefu države Tomislavu Nikoliću uvek vrlo blizu politike. Bio je šef kabineta Dobrice Ćosića, predsednika SRJ, devedesetih je kao ambasador nazivan "čuvarom trezora Slobodana Miloševića na Kipru", a na iznenađenje javnosti 2011. godine ga je šef diplomatije Vuk Jeremić, koji je bio kadar Demokratske stranke, imenovao za generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova. Vučić ga je 2014. sklonio sa čela MSP-a, a Mikić je prešao na mesto savetnika Tomislava Nikolića u Predsedništvu Srbije. Sada je, kako se čuje, sa Nikolićem i u Kancelariji za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Da li ih je sramota?

Ministra ekologije Gorana Trivana, novinar Dejan Anastasijević je je okarakterisao kao "neupadljiv kadar" Mire Marković.

- Od "novih" lica u Vladi Ane Brnabić, za oko mi je najviše zapao Goran Trivan, bivši beogradski sekretar za zaštitu okoline, sada ministar ekologije - obrazložio je Anastasijević.
On se setio da je iza Trivana, još dok je kao mlad bio predsednik Univerzitetskog komiteta Saveza socijalističke omladine, stajala Mirjana Marković, tada predsednica Univerzitetskog komiteta Saveza komunista. Reklo bi se dug staž...

- Sve te ljude koji su opet u vlasti treba pitati da li ih bar malo nije sramota, naročito zbog činjenice da su neki od njih na duši imali zloupotrebe i posla sa sudom, a oslobođeni su zato što je delo zastarelo - komentariše Duško Radosavljević.

On kaže da povratak onih koji su vladali pre 2000. i sada se vraćaju puni para i moći, ne bi smela da obeleži osveta.

- Bojim se da je imamo na delu u vidu gušenja medija i različitih aršina u sudskim postupcima - zaključio je profesor Radosavljević.

Preletači i prevrtači

Tanjug

Goran Vesić - "zakleti" DS-ovac danas je menadžer za Beograd i čest kritičar bivših partijskih drugova.

Zorana Mihajlović - bila je u G17 plus Mlađana Dinkića, a danas je kadar SNS-a i ministarka za saobraćaj.

Aleksandar Senić - kao kadar Borisa Tadića pobedio je 2016. godine u Rači, a onda preveo celu odborničku grupu SAD u Vučićeve naprednjake.

Boško Ničić - lider Pokreta za Krajinu na republičkim izborima bio na listi DS-a, a kada je pobedio u Zaječaru prešao je u SNS.

Nebojša Kocić - bivši lider niških demokrata prešao je u SNS i izabran je za predsednika Opštine Medijana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online