Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.09.2017.
19:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Mišković noćna mora vlasti

Miroslav Mišković je oslobođen. Apelacioni sud je ukinuo i presudu za pomaganje sinu Marku u utaji poreza, a pošto je prethodno pala i optužnica za zloupotrebu službenog položaja u putarskim preduzećima, ispostavlja se da je tužilaštvo od starta imalo vrlo mršav slučaj protiv jednog od najvećih biznismena Srbije.

N. Đurović
Preživeo satanizaciju: Miroslav Mišković

Odluka suda je razbesnela vlast. Lično se potresen našao i predsednik Republike Aleksandar Vučić koji je čitav niz izbornih kampanja bazirao na tezi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a pokazna vežba te borbe je upravo bio Mišković koji je za Vučića bio "paradigma pljačke i klijentilizma u Srbiji". Istina, postupak za pomaganje u utaji poreza je vraćen na ponovno suđenje i Mišković se zasad nije sasvim rešio suda. Ali je odbrana jako zadovoljna.

Dobiće i odštetu

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić je istakla da će država skupo platiti ovaj proces protiv Miškovića.
- Postoje dva osnova, prvi je naknada stvarne štete koja je naneta boravkom u zatvoru, a druga je izgubljena dobit, odnosno novac koji su njegove kompanije izgubile odsustvom optuženog. Lišavanje slobode mora da bude na osnovu nekih dokaza - kaže Vasilić.

Advokat Miroslava Miškovića Zdenko Tomanović rekao je da je očekivao da Apelacioni sud ukine osuđujuću presudu njegovom klijentu, jer je, kako je rekao, "taj sud imao hrabrosti da primeni zakon i da donese presudu samostalno, ne pitajući prvostepeni sud, ni Skupštinu Srbije, a ni izvršnu vlast šta oni misle o tome".

Sud je bio jednoglasan u delu u kojem je Miroslav Mišković oslobođen od optužbe da je, kao saizvršilac, izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, dok je prvostepena ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje u delu u kojem je osuđen zbog izvršenja krivičnog dela poreska utaja u pomaganju. Istovremeno, Apelacioni sud je potvrdio i oslobađajuće presude za sina vlasnika Delta holdinga Marka Miškovića i Mila Đuraškovića, koji su takođe bili optuženi za ispumpavanje novca iz putarskih firmi. I njima će ponovo biti suđeno za utaju poreza.

- Potvrđivanje oslobađajuće presude u odnosu na takozvanu aferu Putarska preduzeća najbolje govori da je i hapšenje Miroslava Miškovića i ceo postupak bio ništa drugo nego sticanje političkog rejtinga i da su isključivo politički razlozi bili rukovodeći za vođenje tog postupka - rekao je Tomanović i dodao da, što se tiče poreske utaje, taj proces bi trebalo da bude nadležnost nižeg suda, a ne Specijalnog.

Nije se ni dan čekalo na žučnu reakciju predsednika Srbije koji je, inače, godinama ponavljao kako su tužilaštva i sudovi u Srbiji nezavisni te da "ne želi da komentariše optužnice i presude, kako ne bi uticao na sudove". Ali je sada strast bila jača.

Sud bio pod pritiskom

Apelacioni sud je utvrdio da je Specijalni sud povredio Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i to u članu u kojem se garantuje pravedno suđenje, a povređen je i Ustav Srbije jer bi sudovi morali biti nezavisni od zakonodavne i izvršne vlasti. Kod Miškovića to nije bio slučaj: "Iz spisa predmeta proizilazi da se sud obraćao Skupštini i Ministarstvu finansija od kojih je tražio odgovore na sporna pitanja" navodi se u odluci Apelacionog suda.

- Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno - rekao je za "Novosti" predsednik Vučić nakon oslobađajuće presude Miroslavu Miškoviću.

Podsetimo, vlasnik Delta holdinga osuđen je u junu 2016. prvostepenom presudom Specijalnog suda na pet godina zatvora i osam miliona dinara za pomaganje sinu Marku u utaji oko tri miliona evra poreza. Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće Mera invest plati porez od oko 320 miliona dinara.

Bes vlasti ilustruju i provladini tabloidi. Tako je "Informer" izašao s naslovom da "Tajkuni ponovo jašu" i još donosi ekskluzivni detalj da je predsednik Vučić, čuvši za presudu, ljutito napustio Predsedništvo.

- Predsednik je, čim je iz medija saznao za odluku suda, pozvao saradnike i rekao da otkažu sve ugovorene sastanke, i otišao iz Predsedništva - kaže izvor tog tabloida, dodajući da je Vučić poručio i da "neće dozvoliti tajkunima da ponovo rade šta hoće."
Advokat Borivoje Borović kaže da je Apelacioni sud pod velikim pritiskom Evropske komisije za suđenja u razumnom roku, ali i da se ne može zanemariti finansijska moć optuženika. On ipak, ističe da pravosnažne presude neće biti još pet godina. Takođe provladin tabloid "Srpski telegraf" izlazi s naslovom "Gazda Miško jači od države".

Hrabri Vučinić i igra pasoša

Sudija Vladimir Vučinić važio je za jednog od najvećih profesionalaca u sudstvu, ali je zbog pritisaka koje je trpeo baš u slučaju Miškovića morao da promeni profesiju. Sve je počelo kada je na suđenju biznismenu Miškoviću doneo odluku da se Miškoviću vrati svojevremeno pasoš. Na stranu Vučinića stala je tada stručna javnost, Savet za borbu protiv korupcije i Zaštitnik građana. Ipak, on je praktično proteran iz pravosuđa i danas je advokat. I danas je Mišković bez putne isprave, zbog čega nije mogao da otputuje na otvaranje svog hotela u Ljubljani.

POVEZANE VESTI

Petak 29.09.2017. 21:26
Bravo za Miškovića,poraz za Vučića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online