Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
18:55
J. L. Petković - Vesti A

Uvrede za Šapića

Aleksandar Šapić jedan je od najuspešnijih sportista u istoriji Srbije a u Kosovskoj Mitrovici dočekan je protestima i uvredama! Vaterpolista i predsednik opštine Novi Beograd bio je na poziv Olivera Ivanovića, lidera SDP-a, u dvodnevnoj poseti Kosovskoj Mitrovici, a na Kosovu i Metohiji, kako je i sam priznao, nije bio skoro deceniju.

printscreen
Prijateljski susret: Oliver Ivanović i Aleksandar Šapić

Dok je u prostorijama Ivanovićeve stranke držao konferenciju za novinare i deci delio autograme, na ulici se okupila grupa mladih sa kapuljačama, kao i pojedini radnici ustanova Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici, između ostalog privremenog organa opštine, noseći transparente "Žuti lopovi", "Bando žuta" i "Gangula, sad si se setio Kosova". Neki od njih kazali su da su došli na poziv lokalnih predstavnika Srpske liste, druge srpske političke opcije na kosovskim izborima. Bilo je i onih koji su, kada su čuli zašto su okupljeni, odbili da protestuju protiv Šapića.

- Žao mi je zbog ovoga. Možda smo i došli u vekovni problem baš zbog toga što nikad nismo uspeli da različita mišljenja prevaziđemo na ljudski, normalan način. Želim da pošaljem pozitivnu i konstruktivnu energiju svima, pa i neistomišljenicima i političkim protivnicima gospodina Ivanovića. Politička borba mora da se svede na pristojno, kulturno i civilizacijsko ponašanje. Na kraju krajeva, potičemo od istog oca i majke - rekao je Šapić.

Ubijen zbog politike?

Srbin Š. M. (33) ubijen je u noći između srede i četvrtka u severnom delu Kosovske Mitrovice sa dva uboda, najverovatnije, noža direktno u srce. Osumnjičeni za ubistvo je poznat policiji, a vest o ubistvu pokrenula je među Srbima u Mitrovici lavinu spekulacija. Jedna od najčešće ponavljanih je da je do tragedije došlo posle rasprave o politici budući da je žrtva, navodno, bila bliska jednog srpskoj političkoj opciji, a ubica drugoj.

On je dodao da je na KiM došao zbog ličnog odnosa sa liderom SDP-a kome je "ljudski pružio podršku da prođe i na najbolji način izađe iz situacije u kojoj se našao".

- Ovo je stvarno sramota. Ko god da dođe, bio bih jako srećan, bez obzira na to ko ga je pozvao. Njima smeta svaki pomak ka boljem. Za žaljenje je što se niko iz države ne oglašava povodom ovakvih stvari. Država mora da se distancira od nasilja i ako se državni vrh Srbije ne oglasi sa ovim što se dešava tokom predizborne kampanje, zaključićemo da je povezana s ovim - poručio je Ivanović.

Lokalni kosovski izbori održavaju se 22. oktobra, a odnosi među srpskim strankama su dovedeni do usijanja. Kandidatu za odbornika na listi Olivera Ivanovića, lekaru u mitrovačkoj bolnici, prekinuta je specijalizacija šest meseci pre kraja, da bi na kraju povukao kanidaturu. Kako je saopšteno, kanidati sa liste Za naš Zvečan, zaposleni u prosveti i zdravstvu, takođe su trpeli pritiske. Ivanovićeva stranka podnela je tri krivične prijave zbog pretnji i ucena, a sa sličnim problemima susreću se i kandidati za lokalne izbore u opštini Klokot.

Rasprava o lekovima

U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju koja je protekla u senci odbijanja da se po zahtevu opozicije raspravlja o podršci Srpske liste vladi Ramuša Haradinaja. Umesto toga, raspravljalo se o snabdevanju lekovima, pri čemu su predstavnici Ministarstva zdravlja i Kancelarije za KiM tvrdili da lekova ima u državnim apotekama, dok su opozicija, a na kraju i predstavnici Srba sa KiM, rekli da već godinama po lekove idu u Kraljevo ili Niš. Nezavisni poslanik Slaviša Ristić istakao je da je najveći strah Srba na KiM da se finansiranje zdravstva i prosvete prebaci na budžet buduće Zajednice srpskih opština.
- Finansiranje od alternativnih institucija biće problem i Srbi se plaše toga, odnosno da će ostati bez posla - kazao je Ristić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online